Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Reacția șocantă a doctorului acuzat că deconta servicii medicale pentru morți: „Nu știam că persoanele menționate în deconturi erau decedate!”
Exclusiv! Reacția șocantă a doctorului acuzat că deconta servicii medicale pentru morți:

Exclusiv! Reacția șocantă a doctorului acuzat că deconta servicii medicale pentru morți: „Nu știam că persoanele menționate în deconturi erau decedate!”

10 ian. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Medicul ieșean Lavinia Dimitriu și inginerul Constantin Păulin au fost audiați de către procurorii bucureșteni. Anchetatorii susțin că cei doi au recunoscut comiterea faptelor, punând totul pe seama presiunii de a achita salarii, facturi, taxe și impozite. Cei doi au fost trimiși în judecată pentru decontarea de servicii medicale fictive, beneficiarii fiind, de fapt, morți

Doctorița ieșeană Lavinia Dimitriu a fost trimisă recent în judecată, alături de inginerul Constantin Păulin. Cei doi reprezentanți ai unor firme din domeniul medical sunt acuzați de procurori că au încercat să îi păcălească pe reprezentanții Casei de Asigurări OPSNAJ, prin decontarea unor servicii medicale fictive, pe numele unor persoane decedate.
Dosarul de fals și înșelăciune a ajuns pe rolul Judecătoriei Iași, urmând ca instanța să stabilească un prim termen al cauzei penale. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus procurorii și inculpații din acest proces, pentru a putea lua o hotărâre.

Cei doi ieșeni au recunoscut faptul că decontările erau pentru servicii medicale fictive

La audierile efectuate de către procurori, cei doi ieșeni au recunoscut faptul că decontările erau pentru servicii medicale fictive.

„Cu ocazia audierii inculpatei, aceasta a arătat că, de la înființarea societății Medex SRL, a fost unic asociat și administrator, în această calitate ocupându-se de relațiile contractuale, administrative, semnând deconturi, soluționând conflicte între medici și gestionând relația cu Casa O.P.S.N.A.J. În ceea ce privește relația cu Casa O.P.S.N.A.J., de la înființarea societății până la momentul audierii, s-a ocupat de întocmirea dosarelor pentru contractări, semnând acte adiționale și deconturi și întocmind fișele de decontare lunare pentru fiecare medic în parte.

Cu privire la decontările întocmite în numele Medex SRL, a arătat faptul că, în proporție de 90 la sută, acestea au avut la bază pacienții înregistrați de medici în registrele de consultații, însă restul de 10% privesc pacienți mai vechi existenți în baza de date a societății, decontările fiind efectuate pe baza unor operațiuni fictive. Aceasta a recunoscut astfel comiterea infracțiunii de înșelăciune în dauna OPSNAJ pentru aceste 10% din cazuri”, au precizat procurorii.

„Medicii nu știau”

În 2014, societatea Medex SRL a făcut obiectul unui control al Casei O.P.S.N.A.J., fiind solicitate pentru verificări registrele de consultații. Imediat după primirea solicitării de a înainta registrele de control, inculpata a inserat în registrele medicilor consultațiile menționate fictiv în deconturi, astfel încât să se suprapună cu decontările efectuate pentru lunile respective, refăcând în totalitate registrele de consultații pentru perioada de referință.

„Medicii nu au avut cunoștință de această activitate, inculpata asumându-și întreaga responsabilitate atât pentru completarea registrelor de consultații, cât și pentru inserarea în decontările prezentate către Casa O.P.S.N.A.J. a persoanelor care ar fi beneficiat de servicii medicale. Ea a declarat că a efectuat această activitate de decontare fictivă de consultații medicale pe numele unor pacienți decedați pentru a putea acoperi cheltuielile cu administrarea societății (salarii, rate la aparatură, taxe și impozite). Inculpata a arătat că nu știa că persoanele menționate în deconturi sunt decedate, deoarece nu exista nicio posibilitate de a verifica dacă aceste persoane mai sunt în viață sau nu”, au mai afirmat anchetatorii.

Deconturile erau ulterior prezentate medicilor

Referitor la rolul său în cadrul societății Transmed Expert SRL, ieșeanca a arătat că aceasta este administrată în fapt de către Constantin Păulin, ea având doar calitatea de asociat.
Întrebată de către procurori cine întocmea, semna și ștampila desfășurătoarele lunare de consultații, doctorița a menționat că ea e cea care a efectuat aceste activități. „Deconturile erau ulterior prezentate medicilor, aceștia contrasemnându-le fără a verifica veridicitatea celor consemnate.

Inculpata a arătat că a achitat integral, inclusiv cu dobânzile aferente, paguba creată prin faptele sale în dauna casei O.P.S.N.A.J. Inculpata a mai afirmat că a săvârșit aceste fapte pentru a subvenționa achiziționarea de aparatură medicală, a plăti salariile, taxele și impozite și chetuielile de subzistență ale societății administrate. Ca urmare a celor întâmplate în dosar, inculpata a decis restrângerea activității Medex SRL, prin diminuarea numărului de medici și personal sanitar, fiind reduse cheltuielile”, au subliniat anchetatorii.

Ce a spus inginerul

Oamenii legii au mai spus că, la audieri, Constantin Păulin a arătat că, de la înființarea firmei Transmed Expert SRL și până în luna mai a anului 2013, a avut calitatea de administrator în drept al acestei companii. De asemenea, din luna mai a anului 2013, calitatea de administrator în drept a fost preluată de fiul său, dar el s-a ocupat în continuare de gestionarea firmei, comportându-se ca un administrator de fapt al acesteia.

În această calitate, el s-a ocupat de organizarea activității tuturor departamentelor societății, relațiile contractuale, administrative, semnând deconturi, precum și reprezentând firma în relația cu Casa O.P.S.N.A.J.

„În ce privește relația cu Casa O.P.S.N.A.J., de la înființarea societății până la momentul declarației, inculpatul s-a ocupat de întocmirea dosarelor pentru contractări, a semnat acte adiționale, a întocmit deconturile și fișele de decontare lunare pentru fiecare medic în parte. În ce privește desfășurătoarele lunare, în primele zile ale lunii următoare, inculpatul întocmea aceste documente pentru fiecare medic în parte. Ele cuprindeau serviciile medicale prestate de fiecare doctor în luna precedentă.

Majoritatea serviciilor medicale raportate către Casa O.P.S.N.A.J. prin aceste desfășurătoare lunare corespundeau cu realitatea, în sensul că erau inserate în acestea servicii medicale prestate de angajați ai clinicii, însă inculpatul a inserat în cuprinsul unora dintre deconturi și servicii medicale de urgență pentru pacienți mai vechi pe care îi avea în baza de date (foști pacienți ai clinicii) a societății, servicii medicale ce, în realitate, nu s-au prestat. Inculpatul a arătat că a efectuat această activitate pentru a întregi bugetul societății, pentru plata salariilor la timp, pentru plata contribuțiilor la bugetul de stat. Inculpatul a recunsocut astfel comiterea infracțiunii de înșelăciune în dauna OPSNAJ”, au susținut procurorii.

Ce spun anchetatorii?

Conform acestora, Păulin a mai declarat că desfășurătoarele lunare pentru fiecare medic în parte erau semnate și ștampilate de el, precum și de medicii pe numele cărora erau efectuate consultațiile, fiind apoi transmise prin poștă la Casa O.P.S.N.A.J. în vederea realizării decontării serviciilor prestate.

„În 2015, ca urmare a unui control tematic efectuat de Casa O.P.S.N.A.J. în cadrul căruia firmei Transmed Expert SRL i-au fost solicitate registrele de consultații ale medicilor, inculpatul a refăcut anumite registre de consultații ale medicilor angajați la societate, acele registre care nu corespundeau în totalitate cu desfășurătoarele lunare transmise la Casa O.P.S.N.A.J. spre decontare, în sensul în care în noile registre au fost inserate de către inculpat serviciile medicale, prestate sau neprestate, conform desfășurătoarelor lunare deja transmise la Casa O.P.S.N.A.J. Inculpatul a mai specificat că medicii nu cunoșteau nimic despre schimbarea registrelor de consultații cu alte registre realizate cu ocazia controlului de la Casa O.P.S.N.A.J”, au încheiat anchetatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *