Noi dezvăluiri în cazul băiatului din Pașcani care a murit din cauza varicelei. În urma unui control DSP în Instituțiile în care a intrat acesta, lucrurile au căpătat o nouă turnură. Inițial, părinții băiatului au susținut că iresponsabilitatea și neprofesionalismul medicilor ar fi cauzat decesul băiatului. Iată ce au descoperit anchetatorii!
Ieri, în urma decesului subit al copilului din Pașcani diagnosticat cu varicelă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a trimis în anchetă două echipe de specialiști. Astfel, o echipă de medici epidemiologi au mers la Liceul „Nicolae Iorga”, iar o echipă de inspecție sanitară s-a deplasat la Spitalul de Urgențe Pașcani. În urma anchetei, s-au suspendat cursurile și toți elevii au fost trimiși acasă. De vinerea trecută, s-au înregistrat în Pașcani încă alte șapte cazuri de varicelă. Concluzia anchetatorilor trimiși de DSP arată că băiatul a decedat din alte motive decât cele enumerate de părinți. Declarațiile medicilor schimbă total perspectiva decesului.
De la două, trei bubițe, la deces
La doar șapte ani, Ianis Iulian Mahu a decedat din cauza unei boli a copilăriei. Vărsatul de vânt l-a alungat pe Ianis prea de timpuriu din viață. Nici nu a apucat să învețe să scrie bine, că povestea lui s-a încheiat subit. La finele săptămânii trecute, băiatul fusese diagnosticat cu varicelă. Inițial, părinții au susținut că decesul băiețelului a avut loc din cauza lipsei de profesionalism și promptitudine a personalului medical al spitalului din Pașcani.
„Sâmbăta trecută i-au apărut două, trei bubițe, iar duminică s-au înmulțit. Medicul de familie a constatat că este vorba de varicelă și ne-a prescris un tratament specific. De luni până joi i-a fost bine, prezentând doar simptomatologiile vărsatului de vânt. Joi după-amiază însă, a început să se învinețească în zona bubițelor, la față și pe buze”, povestește tatăl adoptiv al băiatului, Adrian Popoaia.
De ce crede tatăl că a murit Ianis?
În primele declarații ale părinților lui Ianis aceștia au afirmat că ambulanța ar fi întârziat să apară, iar când au ajuns la spital, medicii și asistenții nu l-au tratat pe Ianis ca fiind o urgență. De la Unitatea de Primiri Urgențe a fost direcționat la etajul cinci, unde este plasată Pediatria.
„Ianis a stat intubat pe targă în holul spitalului timp de mai multe minute. Îl așteptam pe medicul de gardă care a venit total nepăsător și l-a direcționat către o cameră fără aparatură de specialitate, considerând că nu are nevoie de un ajutor mai mare. La zece minute după ce i-au administrat o perfuzie și medicamentație, Ianis și-a pierdut cunoștința. Copilul meu trebuia resuscitat, dar aceștia nu aveau aparatură în salon, așa că i-au acordat primul ajutor efectuând manevre clasice. După ce au văzut că nu au niciun rezultat, au plecat la parter să care aparatura până la etajul cinci. Timp de două ore, Medicul Vasiliu s-a chinuit cu încă trei colegi să-l salveze, dar a fost prea târziu”, povestește tatăl băiatului.
Părinții au adus copilul prea târziu?
Echipa de specialitate solicitată de DSP pentru anchetarea cazului lui Ianis face dezvăluiri uluitoare. Băiețelul a fost adus la spital mult pre târziu, în momentul în care starea de comă a băiatului începuse să se instaleze. Acesta, din spusele medicilor, a decedat din cauza unei complicații a varicelei.
„Pacientul a decedat în urma unui șoc toxico-septic. Acesta a fost adus la spital prea târziu de familie, într-o stare deja critică. Băiatul a intrat în comă la 20 de minute de la sosirea în spital. La numai două ore, s-a declarat decesul. Odată cu trecerea de la toamnă la iarnă, sau de la iarnă la primăvară, numărul cazurilor de varicelă se înmulțesc. Părinții trebuie să acorde o atenție sporită copiilor în această perioadă”, punctează medicii specialiști.
În urma controlului DSP, liceul s-a închis!
În urma controlului efectuat de DSP Iași, Liceul din Pașcani a fost închis. Urmează ca atunci când elevii vor reveni la școală să fie verificați în fiecare dimineață. Cei depistați ca fiind predispuși la varicelă vor fi trimiși acasă și vor fi izolați. Boala copilăriei pare să fie mult mai gravă decât am tratat-o până acum. În cazul în care copilul nu este tratat corespunzător, acesta poate ajunge la deces. DSP Iași a impus niște reguli stricte de igienă pentru liceul din Pașcani.
„Urmează ca în fiecare dimineață, femeile de serviciu să dezinfecteze băncile și clasa, iar profesorii vor face un triaj epidemiologic amănunțit. Aceștia vor verifica fiecare elev cu atenție dacă are sau nu semne specifice varicelei, iar dacă au, vor fi trimiși acasă și vor fi izolați”, spun medicii. Aceștia sugerează părinților să se prezinte de urgență la medic dacă observă semne ale vărsatului de vânt.