Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV! Raiul milionarilor din Iasi, distrus de un afacerist german! Un bloc hidos a fost construit peste case. Primarul a fost amendat in timpul controlului/ FOTO

EXCLUSIV! Raiul milionarilor din Iasi, distrus de un afacerist german! Un bloc hidos a fost construit peste case. Primarul a fost amendat in timpul controlului/ FOTO

30 sept. 2019, 21:25,
Ciprian Boaru în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:710591;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Ca la prosti, intr-un film din comuna Rediu @ Responsabilii din primarie au fost prinsi ca au eliberat o autorizatie de construire fara respectarea legii @ Incompetenta sau interese financiare? @ Blocul a aparut tocmai intr-o zona de case @ Beneficiar este un afacerist german @ Primarul s-a frecat pe burta, bucuros, pentru ca nu a semnat autorizatia @ Viceprimarul a facut un gest si a eliberat autorizatia cand seful era plecat @ "Eu nu imi asum semnatura pe acea autorizatie. Au semnat viceprimarul si de la Urbanism. Eu le-am spus sa aiba grija, pentru ca acolo locuiesc oameni influenti, este si un general acolo. Ce sa le fac? Sa raspunda…", a declarat Vasile Haidau @ Viceprimarul da vina pe inspectorul de la Urbanism @ "Eu chiar in momentul asta nu pot vorbi, pentru ca am o problema de sanatate. Putem vorbi maine dimineata (astazi- n.r.)", a fost explicatia inspectorului @ Primarul a fost amendat cu 5.000 lei pentru ca a incercat sa impiedice controlul Inspectoratului de Stat in Constructii @ Locuitorii cer ca autorizatia de construire sa fie anulata

Au scapat de dracu', dar au dat de tac'su! Mai multi ieseni cu diverse ocupatii si stare financiara peste medie au vrut sa scape de betoanele din municipiu si au cumparat terenuri in comuna Rediu, sat Breazu. Pe strada Garoafelor au aparut in ultimii ani mai multe case individuale, cu regim mic de inaltime, care confera un aer cochet zonei.

Linistea locuitorilor a luat sfarsit in cursul acestei veri. Michael May, cetatean german, prin societatea May Bauhaus SRL, infiintata in aprilie 2019, a obtinut autorizatie de construire pentru locuinte colective, regimul de inaltime avizat fiind de P+2+M.

In total, urmau sa se amenajeze opt apartamente. Vecinii au facut front comun si au reclamat constructia neamtului avizat prin autorizatia nr. 83/17.05.2019.

"Domnule, uitati-va cum a construit. Aici este o zona de case. Cum sa faci locuinte colective, cand nici macar canalizare nu este. Nu a respectat nici procentul de ocupare al terenului. Pe proprietar nu l-am prins niciodata, mai venea cineva seara. Cum au dat cei de la Mediu asa ceva, cei de la DSP? Unde sunt locurile de parcare?", a spus un vecin.

Reclamatia a ajuns la Inspectoratul Judetean de Stat in Constructii Iasi. Culmea, inspectorii au gasit grave nereguli in autorizatia obtinuta de dezvoltatorul german. Primaria Rediu a eliberat o documentatie, care arata ori incompetenta, ori rea-credinta.

"Documentatia in baza careia s-a eliberata Autorizatia de Constructie nu contine: carte funciara actualizata la zi, extras din planul cadastral actualizat, planul topografic vizat de OCPI, referatele de verificare pentru documentatia tehnica pe specialitati la cerintele stabilite prin memoriul tehnic. In teren nu s-a respectat regimul de aliniere fata de limitele laterale si posterioare ale cladirilor invecinate. Autorizatiile de construire sau de desfiintare, emise cu incalcarea prevederilor legale, pot fi anulate de catre instantele de contencios administrativ, potrivit legii. Anularea autorizatiilor de construire sau de desfiintare poate fi ceruta, in conditiile legii, si de catre prefect, inclusiv la sesizarea expresa a organelor de control al Inspectoratului de Stat in Constructii", se arata in concluziile raportului.

De precizat, ca mansarda imobilului a devenit peste noapte etaj in toata regula. Conform autorizatiei, investitia este de aproape 500.000 lei, cu speranta unui profit mult mai mare. Suprafata terenului este de 509 metri patrati. Michel May nu a putut fi contactat pentru a formula un punct de vedere.

Primarul: "Sunt oameni cu influenta"

Intr-un dialog cu reporterii BZI, Vasile Haidau, primarul PNL al comunei Rediu, a spus senin ca nu este responsabil de eliberarea autorizatiei de construire. Chiar si asa, a primit o amenda de 5.000 de lei. "Da, am primit o amenda, dar am platit-o. Eu nu imi asum semnatura pe acea autorizatie. Au semnat viceprimarul si cel de la Urbanism. Eu le-am spus sa aiba grija, pentru ca acolo locuiesc oameni influenti, este si un general acolo, sa aiba grija cum elibereaza autorizatiile. Ce sa le fac? Sa raspunda… Cei de la Mediu cum au dat avizul? De ce sa plateasca primarul?", a spus Haidau. Curios este ca primarul a fost amendat de Inspectorat pentru ca a impiedicat controlul si nu a pus la dispozitie documentele solicitate. Proiectul dubios a fost autorizat tocmai cand primarul lipsea de la serviciu. "Nu era domnul primar. Eu am semnat in locul lui. Exista un compartiment de specialitate care a avizat acest proiect", spune viceprimarul Stefan Paraschiv. Totul s-a spart in capul lui Ciprian Cleminte, inspectorul care si-a pus semnatura pe autorizatie. "Eu chiar in momentul asta nu pot vorbi, pentru ca am o problema de sanatate. Putem vorbi maine dimineata (astazi-n.r.)", a fost explicatia inspectorului.

Si-a anuntat demisia

Ulterior, Ciprian Cleminte a revenit cu un punct de vedere, prin care si-a anuntat demisia. Acesta considera ca a fost intimidat de catre inspectorii de la ISC. "Am colegi arhitecti care se plang de atitudinea de superioritate a Inspectorilor din cadrul ISC, ce nu mai contenesc sa dea amenzi, intrucat s-au trezit in sfarsit, nu ca au devenit un instrument de represiune politica; toti sunt angajati dupa culoarea politica, iar inspectorii vechi, care nu se pot adapta la sistem, sunt maziliti si inlocuiti cu fii de directori, deputati, senatori, parlamentari etc; nu se mai multumesc cu 0,6 la suta taxa, ci mai percep beneficiarilor si penalizari de inca 0,1 la suta, uneori calculate intentionat gresit, (oamenii simpli nu se pricep, ei vor sa faca receptia la casa si platesc oricat), pentru ca nu au declarat inceperea lucrarilor in termenul de 12 luni. Suntem obligati, desi este obligatia titularului autorizatiei de construire, ca la anuntarea finalizarii lucrarilor sa solicitam acestora dovada achitarii taxei la ISC. Un abuz mai mare nici ca se putea. Inteleg ca este nevoie de bani la buget, dar sa fiu amenintat ca o sa imi arate ei cine sunt… ca suntem niste pulifrici care nu ne invatam minte… etc. Acesta nu este un comportament demn de un Inspector, ci de un inspector (cu i mic). Din cauza acestei atitudini de intimidare ma simt nevoit sa-mi dau demisia, desi imi pare rau pentru locuitorii comunei Rediu, care in lipsa unui inlocuitor, vor fi nevoiti sa astepte emiterea documentelor pana la 30 de zile de catre Consiliul Judetean Iasi, ei fiind obisnuiti cu solutionari de documente de pana la 3-4 zile. Din punctul meu de vedere, autorizatia de construire a fost emisa in limitele legii, conform prevederilor din PUG, a avizelor si a acordurilor si a studiilor de specialitate. Uneori nu este de ajuns un grup de oameni stransi in biroul domnului primar, care strigau «Noi nu vrem bloc! O sa vedeti ce o sa patiti cu noi. Mergem la televiziune, la DNA etc. O sa murim cu voi de gat!». De cealalta parte, beneficiarul cunoscand prevederile si regulamentul PUG, poate sa ne acuze de abuz in serviciu ca nu emitem autorizatie de construire in conditiile legii", a spus Cleminte.

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Bagati in comisia de disciplina

Primarul Haidau a anuntat ca cei vinovati vor fi anchetati in cadrul Comisiei de Disciplina. Primarul vrea sa propuna ca leafa viceprimarului si a inspectorului sa fie taiata. Acum, locuitorii de pe strada Garoafelor vor sa obtina in instanta anularea autorizatiei si chiar demolarea cladirii. Prefectul Marian Serbescu a precizat ca a primit raportul ISC. "Analizam oportunitatea atacarii in contencios administrativ. In acest moment, lucrarile sunt suspendate. Daca va fi introdusa actiunea, si autorizatia va fi suspendata", a declarat prefectul.

Vezi si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

In trecut, prefectul a cerut in instanta anularea unei autorizatii emise de Primaria Iasi pentru doi investitori. Acestia au pornit construirea unui bloc cu regimul de inaltime de D+P+4E, in Copou, pe bulevardul Carol nr. 40-42. Locuitorii au reclamat faptul ca nu s-a respectat regimul de inaltime. De proiect se ocupa Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul General Anticoruptie, actualmente cu denumirea de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), si Petru Abatacesei, afacerist din Dorohoi, administrator al societatii Delta Con SRL. In anii trecuti, cei doi asociati au constuit un bloc cu cinci etaje in cartierul Nicolina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *