Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Probleme uriașe în construirea spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani! Partenerul lui Maricel Popa rupe tăcerea! Totul despre minciunile din jurul unității medicale
EXCLUSIV! Probleme uriașe în construirea spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani! Partenerul lui Maricel Popa rupe tăcerea! Totul despre minciunile din jurul unității medicale

EXCLUSIV! Probleme uriașe în construirea spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani! Partenerul lui Maricel Popa rupe tăcerea! Totul despre minciunile din jurul unității medicale

06 mai 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Spitalul mobil pentru tratarea pacienților cu COVID-19 de la Lețcani devine treptat un proiect utopic. Unul dintre partenerii din cadrul proiectului rupe tăcerea și acuză jocurile de culise făcute de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Acesta a scos din bugetul instituției peste 14 milioane de euro pentru unitatea mobilă. Spitalul nu poate fi ridicat la Parcul Agroindustrial de la Lețcani, platforma fiind insuficientă. În plus, Maricel Popa nu a luat toate avizele necesare și a demarat proiectul în necunoștință de cauză

Dezastrul bate la ușa Consiliului Județean. Spitalul mobil pentru tratarea pacienților cu COVID-19 de la Lețcani poate rămâne doar o tentativă electorală a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Spitalul ar urma să fie ridicat pe platforma Parcului agroindustrial „Transagropolis” de la Lețcani, proiect aflat încă în monitorizare europeană până în 2021. Partener în cadrul parcului agroindustrial este Consiliul Local al comunei Lețcani, pe teritoriul căruia se află această unitate.

Numai că Maricel Popa nu a luat legătura cu nimeni de la Lețcani când a demarat procedura privind spitalul, deși Consiliul Local are o cotă parte din parcul agroindustrial. O idee bună, care îi aparține lui Cristian Stanciu, liderul consilierilor județeni ai PSD, este pe cale să fie îngropată de Maricel Popa.
Mai mult, Consiliul Județean nici nu a luat avizele de la Primăria Lețcani pentru amplasarea unității medicale pe teritoriul comunei. S-au împlinit două săptămâni de când a fost anunțat câștigătorul licitației, respectiv firma turcă SDI Global LLC A.Ș. Turcii au ofertat 13.2 milioane de euro pentru spitalul mobil. Numai că de atunci lucrurile s-au complicat, turcii se pare că nu au mai dat niciun semn, iar Maricel Popa încearcă să tragă de timp.

Nicio hârtie de la Ministerul Sănătății pentru spitalul mobil

Peste toate acestea, Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, a arătat că la ei nu a ajuns nicio adresă de la Consiliul Județean. Dacă spitalul era inclus în ordonanțele militare, atunci totul se derula prin Ministerul Sănătății. Cum s-a dat doar o hotărâre de Consiliu Județean, acest lucru nu a fost suficient, iar spitalul mobil pentru pacienții cu COVID-19 mai are nevoie de avize.

„Domnul Maricel Popa nu m-a întrebat nici de sănătate. Parcul Transagropolis este pe teritoriul comunei, Consiliul Local Lețcani este proprietarul terenului. Suprafața a fost dată în administrare Consiliului Județean Iași, iar noi suntem și parteneri în proiectul Transagropolis. A venit la mine directorul din Consiliu, Iogen Gânju, să mă întrebe unde să arunce pământul de acolo, atât. Pentru acest proiect este nevoie de autorizație de construcție, autorizație care se dă de la Primărie. Dar nu a venit nimeni de la Consiliul Județean pentru asta. Săptămâna viitoare ar trebui să vină cu modulele. Așteptăm să vedem ce se întâmplă”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Parcul industrial este în monitorizare europeană

Un alt aspect pe care Maricel Popa nu l-a luat în calcul este legat și de proiectul Transagropolis. Parcul agroindustrial are o valoare de 18,7 milioane de lei, din care 12,1 milioane de lei finanțarea europeană nerambursabilă. Cu chiu cu vai s-au găsit acolo clienți pentru spațiile din interior, iar obiectivul încă se află în monitorizare. În caietul de sarcini al spitalului mobil pentru pacienții cu coronavirus nu se specifică nimic de destinația Transagropolis.

„Transagropolis este proiect european, implementat în 2016, cu monitorizare de 5 ani. Deci, este în monitorizare până la anul și nu poate ca destinația sa să fie schimbată. Trebuie să se specifice clar în caietul de sarcini că dacă se face spital de campanie, finanțarea pentru Transagropolis să nu fie în pericol. Este proiectul lor, Maricel Popa vrea să-și facă ceva campanie pe tema asta. Noi suntem expuși cu acest spital. Accesul e la drumul european, traficul este cum este, și nu toată lumea a fost de acord. Însă dacă este în beneficiul locuitorilor din Moldova, nu ne putem împotrivi. Însă totul trebuie făcut cât se poate de legal”, a mai spus primarul comunei Lețcani.

Apel la afaceriști pentru asfaltarea în grabă

Zilele trecute, Maricel Popa și-a dat seama că spitalul nu poate fi ridicat pe actuala platformă a Transagropolis și a cerut sprijinul unor afaceriști care să asfalteze în plus 6.000 mp de teren. Nici pentru acest lucru Consiliul Județean nu a venit la Primăria Lețcani să ceară autorizație. Recent însă, Maricel Popa a susținut că a găsit pe cineva dispus să-l ajute. Însă, ca de obicei, șeful CJ ține acest lucru ascuns.
Politicienii Iașului i-au cerut din nou explicații președintelui CJ pentru a veni cu lămuriri asupra acestui proiect.

„Conform caietului de sarcini, firma care a câștigat licitația trebuia să achite garanția de bună execuție, în cuantum de aproximativ 130 mii de euro, reprezentând 1 la sută din valoarea totală a spitalului. În condițiile în care nici până la acest moment nu știm nimic, iar Maricel Popa face apel la constructori să asfalteze 6.000 mp pe platforma de la Lețcani, demonstrează, încă o dată, amatorismul acestuia în abordarea unor proiecte de asemenea anvergură. Să nu știi care este suprafața spitalului după ce ai făcut și achiziția, arată bătaia de joc cu care a fost abordat proiectul.

De faptul că spitalul va fi operațional după ieșirea din starea de urgență, nici nu mai discutăm, pentru că s-ar putea să se dovedească că a fost o investiție inutilă, mai ales în condițiile în care spitalele ieșene încă mai dispun de paturi libere pentru pacienții infectați de COVID”, a spus deputatul ieșean Petru Movilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`