Prefectura Iași a cerut Consiliului Local să anuleze proiectul imobiliar inițiat de consilierul local PMP Violeta Găburici. Complexul hotelier de pe strada Varianta Uzinei a fost aprobat cu indicatori mult mai mari, chiar dacă terenul se află în zona protejată a Iașului. Ingineria Violetei Găburici i-ar fi adus un profit de 3 milioane de euro. Culmea, gard în gard cu proprietatea consilierului local PMP a fost inițiat alt proiect imobiliar, dar brusc, Primăria Iași a considerat că se încadrează în zona protejată. De fapt, Violeta Găburici a reușit să scoată din pix zona protejată, ilegalitatea fiind evidentă
Prefectura Iași a luat atitudine în cazul proiectului imobiliar al consilierului local PMP Violeta Găburici. În cursul zilei de ieri, prefectul Marian Grigoraș a anunțat că hotărârea de Consiliu Local prin care proiectul ilegal a fost votat trebuie revocată.
„Actul administrativ în discuție a fost verificat de către Serviciul Juridic al Instituției Prefectului, reținându-se că a fost adoptat cu încălcarea prevederilor legale, respectiv cu lipsa unor avize obligatorii. Din acest motiv, am solicitat Consiliului Local al Municipiului Iași revocarea hotărârii. În situația în care actul administrativ nu va fi revocat, îl vom ataca la instanța de contencios administrativ”, a precizat prefectul Marian Grigoraș. Secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu, trebuie să ia această hotărâre în următoarele zile.
Violeta Găburici a vrut să construiască un complex hotelier fără să respecte indicatorii urbanistici ai zonei
În luna mai, în cadrul unei ședințe ordinare de Consiliu Local a fost supus votului proiectul de hotărâre aparținând Violetei Găburici privind aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pe strada Varianta Uzinei nr. 4-16. Proiectul viza construirea unui centru hotelier pe o suprafață de teren de 1.570 metri pătrați. Colegii din Consiliu ai Violetei Găburici au aprobat o enormitate. Indicatorii urbanistici au fost triplați la foc automat ajungându-se astfel la un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3, Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 62,4 la sută. Culmea, în proiect se preciza că terenul nu se află în zona protejată.
Însă, spre exemplu, pe Varianta Uzinei nr.16, lipit de proprietatea lui Găburici, se află terenul de 3.211 mp ce aparține societății Novadex & CA SRL, din Prahova. Proprietarii au cerut un certificat de urbanism pentru construire locuințe colective. Primăria Iași a transmis clar că este vorba despre CP- zonă protejată, ceea ce înseamnă că puteau primi un CUT de 0,8 și 30 la sută POT, ce putea fi mărit cu maximum 20 la sută. La Violeta Găburici nu s-a procedat la fel, poate și din cauza influenței exercitate din postura de membru al Comisiei de Urbanism. Rămâne de văzut dacă punctul de vedere oferit de Prefectura Iași va fi preluat de Consiliul Local.
Lăcomia Violetei Găburici i-ar fi adus un profit de aproape 3 milioane de euro, beneficiul suprem după un mandat de consilier
Proiectul ilegal al Violetei Găburici, în forma votată de Consiliul Local, i-ar fi adus un profit de 3 milioane euro. În acest moment, proiectul se află la faza de autorizare, dar intervenția anunțată de Prefectura Iași încurcă toate planurile. Dacă ar fi primit un CUT maxim de 0.96, cât este pentru zona protejată, centrul hotelier ar fi avut o suprafață construită de 1.413 metri patrați. Dar cu votul Consiliului Local, imobilul a ajuns la 4.239 metri pătrați. Făcând diferența între cele două suprafețe, 1.413 mp și 4.239 mp, reiese o suprafață suplimentară de 2.826 metri pătrați. La o eventuală vânzare cu 1.000 de euro/mp, prețul zonei, votul Consiliului Local aduce Violetei Găburici un profit de aproape 3 milioane euro.
Proiectul ilegal ar fi avut nevoie de avizul Consiliului Județean, necesar pentru zonele protejate
În luna martie, proiectul inițiat de Violeta Găburici prin societatea Concept MSG Trade SRL, unde este unic acționar, a trecut de Comisia de Urbanism organizată în mare secret, fără să aibă avizul Consiliului Județean. Într-o situație asemănătoare s-a aflat și consilierul local PSD Gabriel Surdu, membru în Comisia de Urbanism.
În ședința din februarie a Consiliului Local, Gabriel Surdu a introdus un PUZ pentru edificarea unui aparthotel pe strada Petru Movilă, nr. 59, pe o suprafață de 1.696 metri pătrați, cu regimul de înălțime a imobilului de 2S+P+3E+4R. Terenul se află la câțiva metri de amplasamentul consilierului local Violeta Găburici. În ședința respectivă proiectul a trecut cu un CUT 4, față de 0.96 cât era legal. Consilierul local și-a dat seama de ilegalitate și a reintrodus proiectul pe ordinea de zi din martie, moment în care a revenit la indicatorii legali. În timp ce eroarea lui Surdu a fost îndreptată, ilegalitatea lui Găburici a fost aprobată.
Prefectura Iași a reușit să anuleze autorizația de construire a unui bloc în spatele fostei Săli Voința
În cazul altui proiect imobiliar, Prefectura Iași a cerut instanței să anuleze autorizația de construire obținută de la Primăria Iași. Curtea de Apel Iași a anulat autorizația primită de Zinan Investment Group SRL, controlată de Alecsandr Zincenco. Proiectul prevedea construirea unui bloc de locuințe colective cu 6 etaje, pe o suprafață de teren de 2.182 metri pătrați, situată pe strada Arcu, nr. 8. Proiectul a fost contestat și de vecini, care au arătat că acesta nu a trecut prin etapa de consultare publică. Chiar și așa, au fost începute lucrările la fundație și la primul nivel. Până la urmă, la finalul anului 2018, decizia instanței a blocat investiția.
Contactată telefonic de reporterii BZI, Violeta Găburici a declarat că nu știe despre acțiunea Prefecturii Iași.
„Nu am cunoștință de așa ceva. Documentația a fost aprobată cu respectarea prevederilor legale”, a precizat consilierul local PMP.