Un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost pedepsit de magistrații ieșeni. Acesta este acuzat că ar fi băgat în propriul buzunar banii din pensiile unor ieșeni. Individul a primit o pedeapsă cu executare în regim de detenție, potrivit magistraților.
Sentință drastică a judecătorilor ieșeni! Un angajat al Poștei Române a primit o pedeapsă destul de severă din partea magistraților, după ce a fost acuzat de comiterea unor infracțiuni.
„Instanța dispune condamnarea inculpatului Harschi Mihăiță la pedeapsa rezultantă de doi ani și 11 luni de închisoare cu executare în regim de detenție, pentru delapidare în formă continuată și fals intelectual (cinci acte materiale)”, au precizat judecătorii ieșeni.
Decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
De unde a pornit scandalul
În urmă cu câteva luni, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au dispus trimiterea în judecată a lui Mihăiță Harschi.
Anchetatorii au precizat că factorul poștal, în vârstă de 62 de ani, s-ar fi gândit că poate păcăli bătrânii care își așteptau banii, dar și instituția pentru care lucra.
„În cursul lunii mai 2016, inculpatul, în calitate de factor poștal în cadrul Oficiului Județean de Poștă Iași, a falsificat înscrise oficiale – mandat plată pensii, prin menționarea unor fapte necorespunzătoare adevărului. Acesta a completat talonul de pensii, a semnat la rubrica destinatar și a trecut datele din actele de identitate ale altor persoane, ca fiind ale destinatarilor, atestând faptul că sumele corespunzătoare pensiilor în cauză le-ar fi fost înmânate destinatarilor. În acest mod, inculpatul și-a însușit, în interes personal, banii respectivi”, a menționat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Poștașul a luat peste 10 mii de lei
Potrivit anchetatorilor, persoana vătămată Compania Națională Poșta Română SA București s-a constituit parte civilă cu suma de 10.793,47 lei.
Oamenii legii au spus că, din acești bani, suma de 10.688,3 lei este cea care ar fi fost însușită de individ, reprezentând valoarea pensiilor aferente lunii mai 2016, diferența fiind reprezentată de penalitățile aferente.
„Inculpatul nu a fost audiat, neprezentându-se la solicitările organelor de urmărire penală”, a încheiat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
De remarcat este faptul că, în general, pedepsele pentru acest gen de infracțiuni sunt aplicate cu suspendare sau cu amânare.