Chiar dacă au constatat încetarea procesului penal ce îl privește pe un agent, judecătorii ieșeni au decis obligarea acestuia și a IPJ la plata unor daune materiale și morale. Despăgubirile au fost acordate părții vătămate din acest dosar, un bărbat care a organizat o petrecere în urmă cu aproape un deceniu. Totul a pornit de la oprirea petrecerii respective de către agentul Marius Constantin Sturza
Un polițist ieșean a scăpat deocamdată de procesul penal ce fusese deschis pe numele său, după ce ar fi stricat o petrecere. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au constatat ieri încetarea procesului penal în cazul lui Marius Constantin Sturza (34 de ani), pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată, fals intelectual și uz de fals, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Totuși, magistrații l-au obligat pe agent, alături de Poliția ieșeană, să plătească despăgubiri.
„Instanța admite în parte acțiunea formulată de către partea civilă Mihăiță S. și îl obligă pe inculpatul Sturza Marius Constantin, în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliție Județean Iași, să îi plătească părții civile suma de 1.000 de lei, cu titlu de daune materiale, și suma de 4.000 de lei, cu titlu de daune morale”, au afirmat judecătorii ieșeni.
Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată.
„Un martor inexistent”
Procesul agentului a început în urmă cu aproximativ patru ani. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a acestuia pentru săvîrșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.
„În noaptea de 20 spre 21 iulie 2010, în calitate de agent la Postul de Poliție Scânteia, inculpatul a dispus în mod nejustificat oprirea petrecerii organizate în aer liber cu ocazia zilelor satului Trufeștii de Sus. Pe data de 22 iulie 2010, inculpatul l-a amendat pe Mihăiță S. cu suma de 1.200 de lei, pe motiv că, în calitate de organizator, a continuat manifestarea după retragerea autorizației – fapt nereal -, sancționându-l pentru comiterea unei contravenții inexistente și inaplicabile situației, iar în final, nu i-a comunicat procesul-verbal”, au afirmat procurorii ieșeni.
Conform anchetatorilor, pe data de 22 iulie 2010, în scopul conferirii aparenței de legalitate îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu, agentul a întocmit un proces-verbal în care a consemnat în mod nereal că Mihăiță S., în calitate de organizator, a continuat manifestarea din data de 20 iulie 2010 după retragerea autorizației.
„Inculpatul a plăsmuit atestarea de către martorul asistent I.C. a redactării actului, martor ce nu există cu datele de identitate menționate, deoarece i le-a falsificat. Mai mult, acesta a înaintat procesul-verbal falsificat Primăriei comunei Scânteia, cu scopul de a fi dată în debit persoana vătămată”, au adăugat procurorii.
Cu trupele speciale
În fața instanței, agentul a declarat că se prevalează de dreptul la tăcere. În schimb, partea vătămată a susținut că dorește despăgubiri în valoare de 10.000 de lei, reprezentând daune morale.
De asemenea, martorii au afirmat că agentul a venit la o petrecere însoțit de trupele speciale și a dispus ca aceasta să înceteze, după care a început să dea amenzi pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Mai mult, partea vătămată a afirmat că erau zilele comunei și că obținuse autorizații de la instituțiile abilitate pentru organizarea petrecerii.
Din 2016, dosarul s-a plimbat între instanțe, iar acum, judecătorii au ajuns la concluzia că a intervenit prescripția răspunderii penale, presupusele fapte datând din iulie 2010, adică din urmă cu aproape un deceniu.