Patroana unui restaurant grecesc din cartierul Dacia se ceartă cu Primăria pentru o garsonieră din „blocul fantomă”. Blocul propus pentru demolare era cel mai infect imobil din oraș. Ana Maria Conache vrea la schimb o locuință socială cu două camere, asta în cel mai rău caz.
„Eu am muncit pentru acea garsonieră. Am fost plecată în străinătate și am și o afacere aici. Corect ar fi să-mi dea altă casă pe care să o am în proprietate. Sau, o locuință socială cu două camere, cu un minimum de condiții. În schimb, am primit numai minciuni”, se revoltă Conache.
„În M2, a avut 10 metri pătrați, a primit în Canta 14 metri pătrați. Nu locuiește acolo. Solicită cu două camere. Pe lege nu există această posibilitate, este o locuință de necesitate. Dumneaei spune că soțul are o proprietate în Grecia”, este reacția municipalității
Se complică acțiunea de demolare a imobilului M2, din cartierul Cantemir, cunoscut și ca „blocul fantomă”. Municipalitatea ieșeană se chinuie de ani buni să neutralizeze focarul de infecție, dar decizia poate fi dată doar de instanță. Inițial, Primăria a câștigat un prim pas, acela de evacuare a proprietarilor și chiriașilor. Mulți au fost de acord, primind repartiții în alte cămine ale primăriei, după ce au semnat un acord notarial prin care au precizat că aprobă demolarea. În cazul proprietarilor, unii dintre aceștia au acceptat să primească o despăgubire de 1.000 de euro, conform sumei stabilite de evaluatori. Însă, nu toți au fost mulțumiți. Este și cazul proprietarei Ana Maria Conache. Aceasta deține o garsonieră de 10 metri pătrați, pentru care a primit un apartament similar în căminul din Canta nr. 60B. La M2 au mai rămas șapte proprietari în clădire, cel puțin conform actelor de proprietate găsite. „Blocul fantomă” are 60 de garsoniere.
Vrea să rămână proprietar
Ana Maria Conache a povestit pentru BZI că dorește alt imobil, dar pe care să fie proprietar. În cursul zilei de ieri a cerut să fie primită în audiență.
„Eu am fost de acord cu demolarea în urmă cu mai mulți ani. Mi s-a spus de la primărie că voi putea să cumpăr. Nu s-a întâmplat nimic de mai bine de 60 de ani. Mi-au dat în Canta, dar acolo nu se poate locui, am doi copii. Mi s-a spus că pot primi doar o mie de euro. Eu am muncit pentru acea garsonieră. Am fost plecată în străinătate și am și o afacere aici. Corect ar fi să-mi dea altă casă pe care să o am în proprietate. Sau, o locuință socială cu două camere, cu un minimum de condiții. În schimb, am primit numai minciuni. Cred că voi ajunge și acolo (legat de deschiderea unei acțiuni în instanță)”, a spus Conache.
Primăria: „Nu există această posibilitate”
Reprezentanții primăriei au fost fermi pe poziție. Au explicat că, în acest moment, singura alternativă este aceea de a oferi spațiile căminului din Canta.
„Într-adevăr, dumneaei este proprietar, pe ce a rămas. De fapt, sunt niște pereți. În 2009 a semnat acel acord privind demolarea. Poate să-l retragă, poate să facă ce dorește. A acceptat în Canta, așa cum s-a dat tuturor celor care au stat în M2. Instanța a dipsus să le dăm în folosință spații similare. În M2, a avut 10 metri pătrați, a primit în Canta 14 metri pătrați. Nu locuiește acolo. Solicită cu două camere. Pe lege nu există această posibilitate, este o locuință de necesitate. Dumneaei spune că soțul are o proprietate în Grecia. Conform legii nu poate depune o solicitare pentru locuință socială sau convenabilă. Avem o listă cu 4.500 de persoane, care așteaptă de 10 ani. În acest moment nu există alte spații libere în Canta. La M2 mai sunt cățiva proprietari, cel puțin în acte. Acolo nu mai locuiește nimeni după ce s-a dat ordinul de evacuare”, au precizat edilii.
Procesul prin care Primăria Iași vrea să obțină ordinul de demolare are următorul termen pe data 17 ianuarie 2020, la Judecătoria Iași.
A deschis o afacere în cartierul Dacia
După ce a muncit mai mulți ani în străinătate, Ana Maria Conache a deschis anul trecut o afacere în cartierul Dacia. Este vorba de un local cu specific grecesc, La Yargo’s. Afacerea este derulată prin societatea Yorgo Greek Food SRL, cu sediul social în comuna Grajduri. Anul trecut a obținut o cifră de afaceri de 148.091 lei, profit de 35.080 lei, datorii de 5.506 lei, cu „zero” angajați.
„Mâncare tradițional grecească! Cea mai bună mâncare din oraș, mâncare proaspătă preparată manual! Mâncare grecească tradițională: Gyros, Kalamaki, Soutzoukaki, Kebab, Tzatzichi”, se arată în prezentarea afacerii.
Campania Primăriei de demolare
Municipalitatea a început o campanie mai amplă de demolare a clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare. La începutul anului 2017, a fost rasă din temelii o clădire de pe strada Păcurari nr. 85, locuită de mai multe familii de țigani. Chiriașii au fost mutați în clădirile din Tomești, Decebal, Canta și Tabacului. Înainte de demolare, procurorii de la DIICOT au realizat percheziții și rețineri în imobilul de pe Păcurari nr. 86. Motivul: trafic de droguri de mare risc. Ulterior, primarul Mihai Chirica și Poliția Locală au vizitat imobilul pentru a vedea dacă spațiile sunt ocupate legal și dacă există contracte de închiriere semnate cu municipalitatea. Edilul a anunțat că orice abatere privind distrugerea patrimoniului ar urma să atragă rezilierea imediată a înțelegerii. La fel și pentru persoanele care sunt implicate în trafic de persoane, de droguri sau violență.