Pandemia de COVID-19 blochează cel mai mare proiect imobiliar dedicat tinerilor din orașul Iași! Pe de altă parte, și alte investiții de care ar urma să beneficieze instituții publice din oraș au slabe șanse să mai demareze, inclusiv în următorul an. În joc sunt aproximativ 120 de milioane de lei, doar pentru realizarea a patru noi construcții. Pe de altă parte, sunt și alte obiective unde urmau să aibă loc lucrări, dotări cu aparatură sau ce vizau reabilitări și modernizări în valoare de alte câteva milioane de euro
COVID-19 blochează cel mai mare proiect imobiliar dedicat tinerilor din orașul Iași. În prim-plan este realizarea, prin Compania Națională de Investiții (CNI), a patru imobile ce au ca destinație cazarea a peste o mie de studenți de la patru universități de stat din Iași. Este vorba despre „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi”, de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” și Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE).
Inițiativa a demarat în 2017. Măsura a fost luată în urma unei analize a Ministerului Educației și Cercetării (MEC) pe baza unui raport dintre numărul de cereri de cazare și capacitatea existentă, raport înaintat de fiecare universitate în parte. O altă condiție importantă a fost aceea ca universitățile să aibă terenul destinat construirii în proprietate sau în administrare. Practic, la acel moment, instituțiile de învățământ superior din Iași au realizat toate demersurile ce țin de documentație și aprobările necesare. Din păcate, rectificarea bugetară a MEC a redus șansele ca lucrările să poată demara.
Costurile pentru noul cămin de la Politehnică se ridică la 30 de milioane de lei
Politehnica ieșeană urma să construiască în zona unde se află instituția, în apropiere de Splai Bahlui, anume Bulevardul Mangeron și între Facultatea de Arhitectură și sediul Academiei Oamenilor de Știință. Costurile pentru noul cămin se ridică la 30 de milioane de lei. Aici ar fi condiții ultra-moderne de viață pentru cei mai buni masteranzi și doctoranzi, dar și șefii de promoții. Acesta ar avea o capacitate de aproximativ 250 de locuri. Pe de altă parte, și investiția ce viza modernizarea sediului Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” ar putea fi stopată. Contractul a fost semnat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și are o valoare totală de 17.526.985,81 de lei.
Cămin spectaculos realizat tocmai în Copou
În plus, Universitatea „Cuza” urmează să ridice un nou cămin în Copou, pe strada Titu Maiorescu și într-o zonă selectă. Valoarea proiectului este estimată la aproximativ 35 de milioane de lei și ar asigura cazarea pentru 400 de studenți. Din păcate, la „Cuza”, o altă investiție ce ar putea fi stopată, derulată prin Compania Națională de Investiții (asigură 75 la sută din bani – n.r.) și finanțată cu 25 la sută din fondurile instituției, ține de Observatorul Astronomic din Copou. Valoarea exactă a investiției este de 4.996.676 lei, respectiv 1.093.125 euro. Observatorul a fost ridicat între anii 1912-1913 și este clădire de patrimoniu.