Omul de afaceri ieşean Florin Stegariu a murit, Acesta era fondator al societății agricole Agrocom Strunga. Informația a apărut sâmbătă dimineaţa în mediul online, pe contul de socializare al unui politician ieșean: „Cu mult regret, vreau să spun că a trecut la cele veșnice bunul nostru prieten și colaborator Florin Stegariu, fondator al societății agricole Agrocom Strunga!”
Omul de afaceri ieşean Florin Stegariu a murit
Omul de afaceri ieşean Florin Stegariu a decedat. Vestea a fost dată sâmbătă dimineaţa de un politician ieşean, pe reţelele de socializare: „Cu mult regret, vreau să spun că a trecut la cele veșnice bunul nostru prieten și colaborator Florin Stegariu, fondator al societății agricole Agrocom Strunga!”
Florin Stegariu a activat toată viața în domeniul agricol, înainte de 1989 fiind șef de fermă la fostul IAS Strunga. După Revoluție, omul de afaceri ieşean a ajuns director și, în 2001, la privatizarea IAS-ului, l-a preluat.
Omul de afaceri Florin Stegariu se definea ca fermier
Omul de afaceri ieşean, proprietarul și administratorul Agrocom Strunga, din județul Iași, se definea într-un singur cuvânt: „fermier”. Astfel, în primii ani de activitate, acesta a fost șef de fermă la fostul IAS (Întreprindere Agricolă de Stat) Strunga. După Revoluție a ajuns director și în 2001, la privatizarea IAS-ului, l-a preluat. În cursul anului 2018, acesta lucra o suprafață de 2.780 de hectare și, în paralel, creștea și 300 de taurine de lapte.
Mai mult, omul de afaceri ieşean deținea și o fabrică de procesare a laptelui, în care intrau zilnic 1.500 de litri de lapte.
În cursul anului 2017, Florin Stegariu a alocat 1.000 de hectare pentru floarea-soarelui, cu o producție medie de 3.200 de kilograme la hectar, grâului i-a alocat 270 de hectare, cu o producție medie de 7.100 de kilograme la hectar, pentru triticale a alocat 50 de hectare, cu o producție medie de 6.500 de kilograme la hectar, iar rapiței – 100 de hectare, cu o producție de 2.800 kilograme la hectar.
În acelaşi an, acesta i-a alocat porumbului 500 de hectare. Florin Stegariu spunea la acea dată că nu cultivă soia, însă a avut mazăre pe 110 hectare, cu o producție de 3.500 de kilograme la hectar. Restul suprafețelor le-a avut cultivate cu plante furajere.
Omul de afaceri ieşean Florin Stegariu deținea și o livadă de meri pe opt hectare. livadă ce fusese înființată în 2012, cu genetică importată din Olanda, plantată cu o densitate de 2.500 de pomi pe hectar și dotată cu instalație de fertirigare prin picurare.
Rachete aduse în fermă de omul de afaceri Florin Stegariu
Omul de afaceri Florin Stegariu avea aproximativ 60 de angajați, spații de stocare de tip magazii, cu volumul total de 8.000 de tone, și un parc de utilaje estimat la un milion de euro. Cifra de afaceri a Agrocom Strunga SA în 2016 a fost de 11.656.315 lei, iar profitul de 2.631.929 de lei.
În cadrul fermei sale, Florin Stegariu a anunţat în 2018 că urma să pună rachete antigrindină. Omul de afaceri ieşean menţiona faptul că urma să aibă o staţie antigrindină. La acea dată, proiectul era în faza de licitație, după ce el donase Ministerului Agriculturii 1.500 de metri pătraţi și urma să amplaseze stația antigrindină pe terenul respectiv.
Tot în 2018, omul de afaceri declara pentru „BZI” faptul că exista o cerere foarte mare la producţia de rapiţă. „Nu exista producţie câtă cerere este pe piaţă. Eu cultiv de cinci ani rapiţă. Este singura plantă care are chemare mare şi nu putem produce cât se caută la nivel mondial. Toată producţia merge la export. Dacă produci două tone pe hectar, acoperi cheltuielile. De la două tone în sus eşti pe profit”, susţinea Florin Stegariu.
Omul de afaceri a adăugat că toată producţia lui ajungea în Ungaria şi Germania, la diverşi investitori din agricultură.
Amintim faptul că, sâmbătă dimineaţa a fost anunţat de către un politician ieşean, pe o reţea de socializare, faptul că omul de afaceri ieşean Florin Stegariu a murit. Dumnezeu să îl ierte!