Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Omul de afaceri care aduce la Iași mii de teste pentru COVID-19! Comenzile se fac pe bandă rulantă. Un director de instituție nici nu s-a mai uitat la bani
EXCLUSIV! Omul de afaceri care aduce la Iași mii de teste pentru COVID-19! Comenzile se fac pe bandă rulantă. Un director de instituție nici nu s-a mai uitat la bani

EXCLUSIV! Omul de afaceri care aduce la Iași mii de teste pentru COVID-19! Comenzile se fac pe bandă rulantă. Un director de instituție nici nu s-a mai uitat la bani

23 mart. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Un om de afaceri din Iași furnizează echipament pentu cei care vor să se testeze împotriva virusului COVID-19. A încheiat primul contract cu o instituție publică locală, din afara sistemului medical. ApaVital a comandat 1.500 de teste pentru care a plătit 277.500 lei, fără TVA, aproape 60.000 euro. La compania de apă-canal, 8 angajați stau în autoizolare, după ce au intrat în contact cu persoane venite din țările afectate de virus. „Sunt probleme cu furnizorul din Coreea, pentru că livrează primului venit și cu banii înainte. Ei au posibilitatea să furnizeze 50.000 de teste pe săptămână”, a precizat Cristian Hristodorescu, manager la Investigații Medicale Praxis SRL. La nivel național, Hristodorescu trebuie să onoreze o comandă de 20.000 teste

Un om de afaceri din Iași, Cristian Hristodorescu, managerul laboratorului de analize Praxis, din Târgu Cucu, administrat prin societatea Investigații Medicale Praxis SRL, a devenit unul dintre principalii intermediari de pe piața testelor COVID-19. Prima instituție locală din afara sistemului medical care a luat măsuri urgente este compania de apă-canal ApaVital SA. Managerul companiei vrea să-și testeze proprii angajați începând cu această săptămână. Contractul a fost încheiat direct cu Investigații Medicale Praxis SRL. Valoarea acestuia este de 277.500 lei, fără TVA, pentru 1.500 bucăți. Un test a fost vândut cu 185 lei, 80 lei reprezentând comisionul societății.

„Recoltarea probelor va avea loc la sediul unității SC ApaVital SA, cât și la punctele de lucru ale acesteia, inclusiv în județ. Recoltarea se va face cu personal abilitat asigurat de prestator, transportul acestuia la și de la sediul beneficiarului fiind asigurat de unitatea prestatoare. Prestatorul asigură recipientele necesare prelevării probelor, iar transportul acestora către laborator se va face tot de prestator”, se arată în caietul de sarcini.

Director ApaVital: „Avem 8 angajați care stau în izolare”

Contactat de reporterii BZI, directorul general al companiei ApaVital a precizat că achiziția face parte dintr-un pachet de măsuri preventive.

„Am făcut această achiziție preventiv. La ApaVital sunt 1.346 de angajați. Dacă apare un caz, nu vreau să-i trimit pe toți acasă, ar afecta activitatea companiei. Deja sunt luate măsuri. Echipele au fost făcute cu câte trei angajați, se lucrează prin rotație. Problema este cu oamenii pe care-i am la stradă. Imaginați-vă o avarie la un bloc și să nu ai cu cine interveni. Cheltuiala nu este deloc mică, dar în această situație ne preocupă în primul rând sănătatea. Banii nu sunt importanți. Nu avem probleme cu personalul. Aș vrea să începem testările săptămână viitoare (din această săptămână- n.r.). Vom monta două corturi în aer liber, la baza noastră, unde vor fi testați. Nu vreau să-i plimb prin oraș. În acest moment avem 8 angajați care stau acasă. Sunt care au soții venite din Italia”, a declarat Mihai Doruș, director general ApaVital SA.

Lucrează cu coreenii

Contactat telefonic, Cristian Hristodorescu a subliniat că toate echipamentele sunt aduse din Coreea, de la compania Biomeer. La nivel național, Hristodorescu are de onorat comenzi constând în 20.000 de teste, dar și patru aparate pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Aparatele speciale pot analiza și 48 de probe concomitent.

„Lucrez și cu ONG-uri, care au plătit pentru aceste teste și le-au dat la Spitalul de Boli Infecțioase. Mai sunt teste rapide, care nu sunt foarte exacte. Dar dintr-o sută de oameni, tot poți identifica 20 de oameni. Sunt probleme cu furnizorul din Coreea, pentru că livrează primului venit și cu banii înainte. Recent, au impus o măsură prin care pachetele mai mari de 84 de kilograme să nu treacă de vamă. Am negociat să facă pachete mai mici. Ei au posibilitatea să furnizeze 50.000 de teste pe săptămână. Informațiile care au apărut în presa centrală sunt eronate. Nu au făcut transformarea cum trebuie. Contractul meu este de 1,7 milioane de dolari și este pe o perioadă de un an, nu are legătură cu cifrele anunțate (peste 20 milioane euro- n.r.). Testele pe care le iau sunt cu toate actele în regulă. Negocierile au fost foarte intense. Eu am cumpărat un aparat în urmă cu mai mulți ani și am dat 70.000 dolari. Acum, am reușit să-l scot la 45.000 dolari. Poate să facă 48 de extracții simultan. Mai multe teste trebuie să vină joi, la fel și cele pentru ApaVital”, a menționat Hristodorescu.

Conform ultimelor date financiare, Investigații Medicale Praxis SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 6,3 milioane lei, profit de 1,6 milioane lei, cu un număr de 42 angajați. În firmă apare asociat și Cristina Hristodorescu, soția omului de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`