Prima pagină » Local » Exclusiv! O fostă judecătoare condamnată pentru luare de mită își cere înapoi pensia de magistrat! Georgeta Buliga a dat în judecată Casa Județeană de Pensii!
Exclusiv! O fostă judecătoare condamnată pentru luare de mită își cere înapoi pensia de magistrat! Georgeta Buliga a dat în judecată Casa Județeană de Pensii!

Exclusiv! O fostă judecătoare condamnată pentru luare de mită își cere înapoi pensia de magistrat! Georgeta Buliga a dat în judecată Casa Județeană de Pensii!

23 mai 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Fosta judecătoare Georgeta Buliga a dat în judecată Casa Județeană de Pensii. Aceasta le cere foștilor colegi să oblige instituția la returnarea banilor luați din pensia de magistrat. În urmă cu câțiva ani, Georgeta Buliga a fost condamnată pentru luare de mită

Ex-judecătoarea Georgeta Buliga i-a chemat recent în fața instanței pe reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. Reclamanta le solicită foștilor colegi de la Tribunalul Iași să oblige CJP să îi înapoieze o sumă de bani, care i-ar fi fost luată în mod nelegal din pensia de magistrat.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen de judecată al contestației, după care judecătorii vor asculta ce au de spus ambele părți implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Fosta judecătoare Georgeta Buliga spune că sumele au fost reținute nejustificat

În cererea adresată instanței, fosta judecătoare a precizat că, pe 18 martie 2020, CJP Iași a emis o decizie prin care i s-a respins cererea de acordare a pensiei de magistrat.

„Cer să dispuneți obligarea CJP Iași la anularea deciziei din 18 martie 2020, prin care mi-a fost refuzată în mod nejustificat și nelegal solicitarea de a mi se acorda pensie de magistrat. Totodată, solicit obligarea pârâtei la emiterea unei noi decizii, prin care să se dispună acordarea pensiei de magistrat și, implicit, restituirea sumelor constând în diferența dintre pensia la care am dreptul conform legii și cuantumul primit din mai 2016 până în prezent, precum și restituirea sumelor ce mi-au fost reținute din pensie de la acea dată și până în prezent, întrucât aceste rețineri nu au în prezent niciun fundament legal”, a menționat Georgeta Buliga în contestație.

Fosta judecătoare a adăugat că, în urmă cu mai bine de un deceniu, CJP Iași a emis o decizie (modificată prin recalculare în septembrie 2010), prin care i-a fost acordată o pensie de serviciu de magistrat. Până în luna mai 2016, aceasta a beneficiat de acea pensie de serviciu. La acea dată, CJP Iași a emis o nouă decizie, prin care i-ar fi fost luată retroactiv pensia de magistrat. Conform reclamantei, decizia a fost luată ca urmare a interpretării privind legislația referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor.

„Mai mult, începând cu acea dată, mi-a fost reținută lunar o sumă din pensia nou stabilită, pentru recuperarea sumelor obținute „în mod necuvenit” prin pensia de magistrat ce mi-a fost acordată anterior”, a subliniat fosta judecătoare.

Georgeta Buliga susține că i-au fost reținute nelegal sume din pensie

Reclamanta a mai precizat că, pe 14 ianuarie 2020, în Monitorul Oficial a fost publicată Decizia din 14 octombrie 2019, referitoare la aplicarea legislației privind statutul magistraților, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că interpretarea articolului 83, alin. 2 din Legea 303/2004 nu se aplică în cazul condamnărilor pentru infracțiuni săvârșite anterior intrării sale în vigoare.

„La momentul solicitării pensiei de serviciu și acordării acesteia în baza deciziei din martie 2008, eu nu mă aflam în situația eliberării din funcție pentru motive imputabile, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârșirea unei infracțiuni, acest lucru petrecându-se în anul 2011, deci ulterior acelei date”, a mai precizat Georgeta Buliga în cererea de chemare în judecată a Casei Județene de Pensii.

Mai exact, fosta judecătoare susține că, în momentul pentru care i-au fost reținute sume de pensie, ea nu era condamnată definitiv și, implicit, nu fusese eliberată din funcție pentru motive imputabile ei. În concluzie, conform acesteia, sumele luate de CJP Iași au fost reținute fără un fundament legal.

Alte chemări în judecată ale autorităților pentru drepturi bănești

În urmă cu câțiva ani, fosta judecătoare Georgeta Buliga, condamnată pentru luare de mită, a solicitat executarea silită a Statului Român. Aceasta a formulat două acțiuni de învestire cu formulă executorie, care au fost admise. Georgeta Buliga solicita ca Ministerul Justiției, Ministerul Economiei și Curtea de Apel Iași să îi achite sporul de risc și solicitare neuropsihică. În perioada 2007 – 2008, mai mulți judecători ieșeni au solicitat acordarea acestor sporuri, printre ei aflându-se și Georgeta Buliga.

Atunci, instanțele au admis acțiunile, obligând instituțiile la plata sporurilor respective, în procent de 50% din indemnizația de bază brută lunară pentru perioada 18 iunie 2004 – 1 februarie 2007 și pentru perioada 1 februarie 2008 – 30 mai 2008. Potrivit declarației de avere depusă de Georgeta Buliga în 2007 și afișată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta a obținut în respectivul an fiscal venituri nete de 97.894 de lei. De asemenea, în declarația de avere din 2008, fosta judecătoare a trecut venituri de 193.023 de lei.

Fosta judecătoare Georgeta Buliga a fost condamnată definitiv pentru luare de mită

La finele anului 2011, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins recursul formulat de Georgeta Buliga în procesul în care a fost acuzată de luare de mită. Fosta judecătoare a rămas cu pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare, primită la Curtea de Apel Bacău. Procurorii anticorupție bucureșteni au trimis-o în judecată pe Buliga alături de Liviu Popescu, un ieșean acuzat că i-ar fi dat șpagă într-un buchet de flori. Acesta din urma și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare. Anchetatorii au stabilit că, la finele lunii februarie – începutul lunii martie 2010, Buliga ar fi cerut și primit de la Popescu suma de 4.000 de euro, susținând că banii sunt pentru colegele sale de complet, de la Curtea de Apel Iași.

Procurorii au adăugat că banii au fost ceruți pentru ca Popescu să obțină o soluție favorabilă într-un proces civil referitor la partajarea bunurilor aparținându-i lui și fostei sale soții. Judecătoria și Tribunalul Iași îi dăduseră câștig de cauză fostei soții a lui Popescu, constatând că ea a avut o contribuție de 90 la sută în dobândirea bunurilor comune. La Curtea de Apel, sentința a fost modificată, iar Popescu a avut câștig de cauză, din completul de recurs făcând parte și Buliga.

Decizia Președintelui României în privința fostei judecătoare Georgeta Buliga

După condamnarea definitivă, Președintele României de la acea dată, Traian Băsescu, a decis să o lipsească pe fosta judecătoare de pensia de magistrat. Atunci, Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcție a Georgetei Buliga, pe motiv că aceasta fusese condamnată definitiv pentru fapte de corupție. Totodată, Președintele a refuzat să accepte cererea de pensionare formulată de Buliga în momentul arestării sale, preferând să admită solicitarea venită din partea reprezentanților CSM. La vremea respectivă, Plenul CSM i-a propus Președintelui României eliberarea din funcția de judecător a Georgetei Buliga, ca urmare a rămânerii definitive a condamnării pentru mită.

Ulterior, fostul magistrat l-a dat în judecată pe Președintele României, Traian Băsescu, pentru anularea actului administrativ emis de Președinție în ceea ce privește pensionarea ei. La mijlocul lunii mai 2012, Georgeta Buliga a fost liberată din închisoare, la mai bine de un an și jumătate petrecut după gratii, din pedeapsa de patru ani și șase luni de detenție. Un atu pentru fostul președinte al Curții de Apel Iași a fost vârsta. Conform legislației, femeile care au peste 55 de ani pot fi liberate condiționat după executarea unei treimi din durata pedepsei. De asemenea, autoritățile au luat în calcul atât perioada în care Georgeta Buliga a fost arestată preventiv, cât și prestarea unor activități în penitenciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`