Prima pagină » Eveniment-Social » EXCLUSIV! Moment scandalos la un mare colegiu iesean. Parintii au facut un gest fara precedent – GALERIE FOTO, VIDEO

EXCLUSIV! Moment scandalos la un mare colegiu iesean. Parintii au facut un gest fara precedent – GALERIE FOTO, VIDEO

06 mart. 2015, 20:55,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:485652;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Putini ar fi crezut ca se poate ajunge intr-o asemenea situatie, dusa la extrem! @ Ciudat este ca totul s-a petrecut intr-un important colegiu din municipiul Iasi @ Dupa ce au indurat, timp de cativa ani, dezinteresul si incompetenta conducerii institutiei, un grup de parinti a decis sa protesteze public anuntand ca isi retrag copiii de la aceasta scoala @ In fata acestei realitati, directorul unitatii educationale nu a putut oferi explicatii concrete despre cum vede rezolvarea acestui caz @ Intreaga situatie a ajuns inclusiv in atentia Ministerului Educatiei si a Avocatului Poporului

Inca o data se dovedeste faptul ca in sistemul educational preuniversitar iesean cel mai adesea nu primeaza interesul pentru dezvoltarea si educarea elevilor! Revoltator este ca intreaga problema a aparut chiar in interiorul unui colegiu cu pretentii din municipiu, respectiv Colegiul National Mihai Eminescu (CMNE). Pana la urma, parintii unei clase intregi au decis sa protesteze public in legatura cu gravele deficiente si probleme existente in sistem si au declarat in scris ca isi retrag copiii de la aceasta unitate de invatamant.

27 de parinti ameninta ca isi retrag copiii

Concret, ieri, un grup de 27 de parinti care au micutii inscrisi in clasa a II-a a Scolii Mihail Kogalniceanu din cadrul Colegiului M. Eminescu au facut un memoriu la adresa conducerii unitatii de invatamant deoarece s-a decis schimbarea cadrului didactic, in conditiile in care are referinte foarte bune in cei doi ani de activitate si beneficiaza de aprecierea, respectul si afectiunea copiilor, respectiv de aprecierea si sustinerea parintilor. Acestia cer mentinerea la catedra a dascalului actual deoarece o noua schimbare ar afecta grav din punct de vedere emotional pe micutii care au mai trecut printr-un asemenea moment dupa clasa pregatitoare.

Citeste si: Scandal teribil la o cunoscuta scoala din Iasi, din cauza unei invatatoare! Zeci de parinti sunt revoltati – FOTO, VIDEO

„Va înstiintam pe aceasta cale ca, în cazul în care nu se ajunge la o rezolvare a situatiei create, o rezolvare care sa fie în interesul copiilor nostri, întelegem sa ne retragem copiii de la aceasta unitate de învatamânt”, se precizeaza in memoriul depus ieri la conducerea Colegiului Eminescu. Pe buna dreptate, parintii spun ca apare problema egalitatii de sanse si a randamentului pedagogic. „În acest caz ne punem întrebarea ce fel de continuitate si evolutie vor avea copiii nostri si elevii scolii prin schimbarea cadrului didactic în cadrul ciclului primar (ajungându-se astfel la al treilea dascal), fiind de notorietate atasamentul emotional al copiilor fata de învatatorul lor la aceasta vârsta”, se spune intr-un alt document redactat si semnat de colectivul de parinti. Pe de alta parte, parintii nici macar nu au fost instiintati de conducerea Colegiului ca urmeaza o astfel de schimbare, desi in urma cu doi ani li se promisese un cadru didactic ce va asigura continuitatea timp de patru ani.

Citeste si: Scandal monstru intr-o celebra scoala din Iasi! Un copil de doar sase ani, plin de sange – GALERIE FOTO, VIDEO

„Am aflat, intr-o zi, ca doamna invatatoare nu va mai preda la clasa noastra. Acest lucru ne-a intristat foarte mult pentru ca vorbim de un profesor deosebit si cu performante foarte bune. Eu, personal, vreau continuitate la clasa pentru copilul meu. Pe mine ma intereseaza ca al meu copil sa aiba continuitate, din perspectiva invatatorului! Noi am primit raspuns, din partea conducerii colegiului, ca in baza legii nu se poate si ca asta este si ca altfel nu se poate. Eu vreau sa se tina cont de problema noastra. Este complet anormal ceea ce se intampla atata timp cat noi ne dorim tot binele pentru viitorul copiilor nostri. Eu ma astept si sper ca sa avem castig de cauza in aceasta situatie”, a marturisit Adriana Albei, parinte.

Citeste si: Revolta a parintilor la o importanta gradinita din Iasi – FOTO

Mai departe, tocmai din cauza eventualitatii inlaturarii de la catedra a acestui profesor, multi dintre scolari au avut un soc psiho-emotional. „Eu vreau sa spun ca sunt foarte afectata, alaturi de copilul meu, de aceasta problema si de plecarea doamnei invatatoare Raicu. Copilul meu se trezeste noaptea si spune ca nu vrea sa mai mearga la scoala daca pleaca doamna. Din ce stiu eu, alti parinti au fost nevoiti sa-si duca copiii la psiholog din cauza acestei eventuale plecari a doamnei Raicu. Nu este deloc normal si vreau ca lucrurile sa fie rezolvate in interesul nostru”, a povestit si Julieta Prodan, un alt parinte.

Parintii caracterizeaza dascalul

De asemenea, parintii copiilor din clasa a II-a au trimis la inceputul saptamanii un memoriu si la Ministerul Educatiei, impreuna cu o caracterizare a dascalului de la catedra. „Doamna profesor Daniela Raicu a preluat acesti copii in 2013 când erau deja în clasa I, ei fiind prima promotie înscrisa în clasa pregatitoare conform noii Legi a Educatiei Nationale. La clasa pregatitoare au avut alt învatator.Multi dintre noi am fost prezenti zilnic la scoala si putem spune ca am vazut evolutia lor individuala si, mai mult chiar, evolutia ca grup sub îndrumarea acestui dascal. Am vazut cum a reusit sa creeze o atmosfera de «a doua casa» pentru acesti copii care vad zilnic în fata lor nu doar un cadru didactic devotat, ci un om care îmbina atât calitatile educatorului, cât si calitatile parintelui.

Este omul care, cu aportul parintilor, a transformat pur si simplu o sala de clasa aproape goala într-o sala de clasa ca o poveste. Un univers în care copiii intra zilnic cu acea siguranta pe care o au alaturi de parintii lor. (…) Poate ca nu avem, ca parinti, competenta sa analizam activitatea didactica a doamnei profesor Daniela Raicu, dar cu siguranta, ca parinti avem competenta sa spunem despre copiii nostri ca au evoluat foarte mult în ultimii doi ani. Iar acest lucru este rezultatul activitatii dascalului de la catedra. Cine doreste o caracterizare sincera si competenta a dascalului Daniela Raicu ar putea sa îi întrebe pe copii”, se precizeaza in caracterizarea facuta de parinti.

Directorul da din colt in colt

Chiar daca stie de foarte mult timp despre ce este vorba in acest caz si de faptul ca parintii au solicitat gasirea unei solutii pe aceasta problema, directorul de la Eminescu a invocat faptul ca legea nu-i permite sa faca mai mult. „Legea este clara in aceasta situatie si eu am facut tot ceea ce am putut pentru ca problema sa fie rezolvata, insa nu putem face mai mult… Eu chiar o stiu si o apreciez pe doamna invatatoare Daniela Raicu insa a trebuit sa vacantam postul acesteia ca asa stipuleaza legea. Totusi, daca se va putea, eu voi face tot ceea ce pot pentru a o sustine pe dumneaei. Cu siguranta ca nu mi-am dorit sa se ajunga aici! Am discutat cu parintii si i-am inteles, dar legea este una foarte clara pe aceasta tema. Oricum, eu sper ca doamna invatatoare sa poata ramane in unitatea noastra de invatamant deoarece este un profesionist foarte bun”, a tinut sa arate si prof. Gabriela Sandulescu, directorul de la Eminescu. Cu toate acestea, deja, intreaga situatie a ajuns inclusiv in atentia Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), a Avocatului Poporului, respectiv a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).

Trebuie precizat ca pe langa Legea Educatiei Nationale, factorii de decizie in acest caz, practic fiind vorba de conducerea Colegiului National Mihai Eminescu, trebuie sa tina cont si de prevederile legii privind „protectia si drepturile minorului” care stipuleaza clar ca principiul interesului superior al copilului prevaleaza în toate demersurile si deciziile care privesc copiii, întreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si în cauzele solutionate de instantele judecatoresti.

Detaliile complete, plecand de la protestul parintilor, pot fi urmarite intr-un material video complet pe www.bzi.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *