Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV! Moastele unui sfant necunoscut descoperite la Schitul Pocrov

EXCLUSIV! Moastele unui sfant necunoscut descoperite la Schitul Pocrov

11 sept. 2013, 10:14,
Echipa BZI.ro, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:388787;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

In timpul unor lucrari la inlocuirea pardoselii din Biserica Veche a Schitului Pocrov din judetul Neamt, cand staretul schitului a facut o descoperire importanta.

Parintele Ambrozie, staretul schitului, a simtit mireasma, a dat din loc in loc cu harletul, ca sa verifice si in pamantul de sub fosta dusumea a gasit osemintele galbene, adica ne putrezite, pline de mirosuri placute, ale unui sfant inca nestiut. si asa s-a explicat mireasma din timjpul unor suljbe. Acest schit Pocrov are o vechime de 200 de ani si a fost cea mai mare vatra pustniceasca, sub Sfantul Pahomie de Gledin, ai carui moaste sunt pastrate pana astazi in Paraclisul Sfantul Stefan din Lavra Pecerska.

La circa patru km sud-vest de Manastirea Neamt sub poala muntelui „Chiriacu” se afla asezarea monahala cunoscuta sub numele de Pocrov. Aceasta asezare este situata intr-o poiana cu paduri seculare, iar cu cat te apropii mai mult de schit se profileaza clopotnita si biserica cu trei turnuri, cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnului”. Ctitorul acestui schit a fost un transilvanean nascut in anul 1674, in satul Gledin din tinutul Bistritei, iar in anul 1697 a fost tuns in monahism, primind numele de Pahomie, ca apoi in schimnicie sa primeasca numele de Pimen.

In anul 1993, s-a construit o noua casa cu mai multe chilii pentru parintii vietuitori din obstea schitului. In prezent la Schitul Pocrov sunt 9 monahi cu viata de obste, in mare parte dupa tipicul lasat de Episcopul Pahomie, iar Protos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *