Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Medicul ieșean care tratează pacienții de coronavirus face destăinuiri la care nimeni nu se aștepta! „Vom termina această perioadă cu zâmbetul pe buze”
EXCLUSIV! Medicul ieșean care tratează pacienții de coronavirus face destăinuiri la care nimeni nu se aștepta!

EXCLUSIV! Medicul ieșean care tratează pacienții de coronavirus face destăinuiri la care nimeni nu se aștepta! „Vom termina această perioadă cu zâmbetul pe buze”

18 mart. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Medicii ieșeni sunt pozitivi în ceea ce privește situația COVID-19 și asta pentru că absolut toți pacienții internați în acest moment la Iași sunt bine și răspund bine la tratament. Spitalele s-au reorganizat, s-au aflat noi detalii despre coronavirus, iar medicii înaintează cu toate forțele pentru a opri răspândirea. Un interviu de excepție cu prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru BZI Live, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a discutat despre starea populației din regiunea Moldovei în ceea ce privește infectarea cu noul coronavirus. Panică, nesiguranță, frica de necunoscut, toate acestea descriu starea actuală a populației. Medicii infecționiști vin însă cu vești bune și recomandă tuturor să renunțe la îngrijorare, pentru că toate demersurile de combatere a COVID-19 sunt sub control. Spitalele sunt pregătite, medicii s-au înarmat cu răbdare, iar cunoștințele medicale și aprofundarea studiului reacției noului virus asupra organismului uman sunt în plină desfășurare. Toți pacienții internați la Iași sunt într-o stare bună, iar medicii sunt pozitivi.

Vești bune pentru Iași!

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași împreună cu echipa medicală a unității sanitare menționată anterior tratează toată această perioadă cu pozitivism. Aceștia declară unanim că vom trece cu bine peste isteria provocată de COVID-19. Totodată, chiar dacă este un teren pe care nu au mai călcat, studiile arată faptul că noul coronavirus nu este mai grav decât alte epidemii cu care România s-a confruntat până în prezent.

„Coronavirus nu este mai grav decât gripa porcină din cauza căreia s-au înregistrat anul trecut nouă decese la Iași. Sunt sigură că vom zâmbi după toată această perioadă. Pacienții internați la Iași sunt bine, iar prognosticul este favorabil. Este posibil să vină un val pe care trebuie să-l primim conștienți și pregătiți. Au mai fost de-a lungul istoriei valuri epidemice. Cum au venit, așa au și plecat. Important este ca noi, ca populație, să ne mobilizăm, să respectăm regulile de igienă, de autoizolare și, mai ales, să declarăm dacă am fost sau nu în zonele afectate”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Nimeni nu se aștepta la asta!

Noul virus a luat Iașul prin surprindere. În urmă cu câteva luni se discuta despre cazurile prezente în Italia, iar astăzi ne confruntăm cu 25 de pacienți internați la Iași. Acest lucru nu a speriat cadrele medicale, deși este vorba despre o necunoscută, un teren, așa cum l-au numit ei, necunoscut.

„În urmă cu câteva luni ni se părea că noul coronavirus era foarte departe de noi. Discutam atunci despre niște cazuri confirmate în Italia, iar acum discutăm despre cele 25 de cazuri confirmate din toată Moldova și mai discutăm despre sute de teste efectuate în laboratorul de biologie moleculară al spitalului sub îndrumarea doamnei doctor Aida Bădescu. Totodată, astăzi discutăm despre suspecți care vin tot la noi în spital. Sute de teste, sute de kituri, grija noastră permanentă pentru a nu lipsi aceste kituri. Atunci când sunt întrebată dacă sunt sigură de ceea ce spun, nu sunt sigură. Pentru prima dată lumea infecționistă calcă pe un teritoriu nou. Din istoria lumii virusurilor facem cercetări și încercăm să prindem chintesența acestui virus”, mai spune medicul ieșean.

„Nu știm cu exactitate câte persoane sunt din județ”

Nu se cunoaște cu exactitate la acest moment câte persoane din județul Iași au fost diagnosticate cu coronavirus și asta pentru că testele se fac pe bandă rulantă, iar reprezentanții spitalului nu au găsit răgaz să le numere. Cert este că sunt peste 10 persoane diagnosticate cu COVID-19 din județul Iași.

„În Iași cred că sunt 12 persoane. Nu știm cu exactitate în acest moment. Nu avem persoane întoarse numai din Italia în acest moment. Copilul de un an și ceva, cu o stare generală foarte bună, a luat contact cu o mătușă care venea din Regatul Unit. Nu numai despre Italia este vorba, ci și despre state care au intrat ulterior în codul roșul. Un număr mare de regiuni ale Europei a fost afectat”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.

Sfătuiți-vă cu medicul de familie

Spaima intrată în ieșeni privind lupta cu noul coronavirus aglomerează spitalele. Medicii recomandă ca persoanele care se consideră suspecte să contacteze mai întâi medicul de familie. În această formă, se arată solidari cu eforturile autorităților de a opri răspândirea COVID-19.

„Există persoane cărora li se pare că au intrat în contact cu cineva venind dintr-o zonă afectată. Astfel de persoane ar trebui să se sfătuiască mai întâi cu medicul de familie. Mai avem persoane care știu că au venit în contact cu o altă persoană suspectă. Trebuie să răspundeți medicului de familie la întrebarea: «În ce condiții ați stat de vorbă cu persoana respectivă și cât de aproape?»”, adaugă managerul spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Incertitudini legate de coronavirus

Medicul ieșean explică faptul că coronavirusul se ia în primul rând pe cale respiratorie. Parametrii prin care se descrie infectarea și posibilitatea de transmitere se schimbă constant. Acest lucuru se întâmplă deoarece oamenii de știință au demonstrat că virusul își poate schimba forma și, totodată, că perioada în care rezistă pe suprafețe diferă.

„Virusul se ia pe cale respiratorie în primul rând. Picăturile de salivă sunt picături infectate. Aceste picături nu plutesc în aer la infinit. Se așază pe obiecte. Trăiesc mai multe ore. Persoana se poate infecta direct când vorbește, sau pe masă, dacă pune mâna, sau își atinge ochii. S-a constat că transmiterea prin picăturile contaminate este mai rapidă decât prin contact cu persoana. Din ultimele informații, virusul poate rezista și o zi, două pe suprafețe”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Care este schema de tratament?

O întrebare care circulă în întreaga țară este legată de tratamentul administrat pacientului cu coronavirus. Există în acest moment la Iași două scheme de tratament.

„Tratăm pacienții conform unui protocol stabilit la nivelul Ministerului Sănătății și de către colegii noștiri de la Institutul «Matei Balș». Am agreat prin videoconferință aceste scheme de tratament. Asta înseamnă o schemă care se numește dublă terapie și aici intervenim cu asocierea unui agent antiviral, antihiv cu agent antigripal. O altă schemă de triplă terapie care înseamnă asocierea agent antihiv cu agent antigripal și un antimalaric care scade tensiunea în interiorul vaselor pulmonare. Acest tratament am gândit să îl destinăm pacienților în stare mai gravă”, spune managerul.

Reorganizarea sistemului medical

În incinta spitalului s-a creat o secție special dedicată persoanelor infectate cu coronavirus. La nivelul orașului, medicii au pregătit colaborările și între spitale. În cazul în care numărul de pacienți va crește, locurile sunt asigurate.

„O secție am dedicat-o în exclusivitate acestei infecții. În prezent, ne pregătim cu alte două secții pentru a fi pregătiți cu lărgirea spațiului. Am discutat cu DSP despre cum ne pot ajuta cu un spațiu la Spitalul Militar pentru acea patologie infecțioasă non-corona. Trebuie să tratăm și gripa, apanajul infecționistului. Lucrurile sunt pragmatice. Ne-am întâlnit cu toții la DSP să putem degreva de alte patologii infecțioase, vom orienta către «Spiridon», Pneumoftiziologie, Nefrologie, boli necontagioase. În Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt nouă paturi de ATI. Trebuie să ne gândim din timp unde ducem pacienții. Am încheiat protocol la Spitalul de Recuperare, Pneumoftiziologie și Neurochirurgie. Când nu vom avea pat, va trebui să reorientăm pacienții spre alte spitale”, adaugă prof dr. Carmen Dorobăț.

„Vom termina zâmbind”

Tot în interviul acordat de managerul Spitalului de Boli Infecțioase am aflat faptul că perioada de incubare a virusului diferă de la câteva zile până la o săptămână.

„Tot ceea ce putem face pentru a ne proteja este să spălăm bine mâinile și să stăm cât mai mult la domiciliu. Perioada de incubație nu e sigură, 3-4 zile până la o săptămână. Există posibilitatea de a nu se infecta cei care stau în casă cu alte persoane. Să preferăm alimentele ambalate, spălate. Ne spălăm pe mâni după manipularea acestora. Dezinfectați telefonul! Trebuie să evităm spațiile închise și aglomerate. A început acest lucru să se înțeleagă. Deplasați-vă afară la pas, evitați mijloacele de transport în comun, mergeți la magazinul din colț. Lucrați de acasă, gândiți-vă cu plăcere la acest lucru, că v-ați dorit asta. Mă întrebau niște colegi: „Să terminăm zâmbind?”. Da, așa vom termina și noi”, mai spune managerul spitalului.

Purtăm sau nu mască?

Purtarea măștii în această perioadă a devenit un subiect controversat. Medicii recomandă bolnavilor să o poarte, iar celorlalți, doar dacă intră în contact cu bolnavi. Nu mai mult de două ore este posibilă protecția prin mască, pentru că după, țesăturile se tasează și astfel, virusul se poate infiltra extrem de ușor.

„Masca trebuie purtată de cel bolnav. Dar, în egală măsură, dacă simțiți că vă duceți într-o zonă nesigură, cu persoane infectate, atunci categoric va trebui să încercați să vă feriți. Cât de des se poate, spălați-vă pe mâini!”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Ce se întâmplă cu copiii diagnosticați cu COVID-19?

La Iași a fost transferat un copil în vârstă de un an și jumătate diagnosticat pozitiv cu coronavirus. În momentul trasferului lui la Iași, toată lumea întreba dacă mama va rămâne internată cu el și care sunt riscurile la care se supune. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase a elucidat cazul.

„Părintele se internează cu copilul sub trei ani. I se asigură costum de protecție, dar, de cele mai multe ori, și acesta este infectat. Ne facem datoria și înștiințăm părinții care sunt toate metodele de protecție”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.

Încheiere cu zâmbet

O echipă întreagă de specialiști luptă în acest moment pentru a ține pe linia de plutire inima Moldovei. Ore întregi nedormite, zile în care își pierd cumpătul, dar rămân împreună pentru toți cetățenii care au nevoie de ajutorul lor.

„Suntem și noi oameni. Avem zile mai bune, zile mai grele. Este o avalanșă și o deschidere pentru colegii mei, pentru că eu sunt cea care dau informații pe nivelul Moldovei, dar vreau să spun că în spatele meu există o echipă întreagă prezentă 24 de ore din 24 în legătură cu DSP și Ministerul Sănătății pentru ca lucrurile să meargă bine. Evoluția este cu trend crescător, treptat, dar nu abrupt. Ne putem pregăti pas cu pas pentru ceea ce va urma”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`