Prima pagină » Local » Exclusiv! Mărturiile unui om de afaceri din Iași care are familia în Sicilia. „Nimeni din Italia nu a crezut că se va întâmpla ceva atât de grav”

Exclusiv! Mărturiile unui om de afaceri din Iași care are familia în Sicilia. „Nimeni din Italia nu a crezut că se va întâmpla ceva atât de grav”

14 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Local

În Italia numărul de morți se apropie de 19.000 de cazuri, iar cel al îmbolnăvirilor cu COVID-19 a ajuns aseară la 147.577, al treilea cel mai mare bilanț din lume, după SUA și Spania. Ultimele bilanțuri arătau o scădere a numărului de noi decese în Peninsulă. Chiar și așa, situația încă este gravă în această țară europeană. Măsurile luate de Guvernul italian au fost extrem de dure, iar în prezent situația este puțin mai relaxată în zonele rurale din Italia, după cum povestește chiar unul dintre italienii cu afaceri în Iași care are familia în țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus.

Biagio Scrofani este unul dintre italienii stabiliți în România în urmă cu aproape 20 de ani. În Iași a venit să facă agricultură performantă după ce s-a îndrăgostit de țara noastră. A văzut potențialul agricol de aici și în urmă cu 13 ani a decis să rămână în Iași unde a devenit un producător important pentru comunitate. Fermierul ține în permanență legătura cu familia, care locuiește în Sicilia, și ori de câte ori poate, se duce în vizită. Anul acesta însă, cel mai greu moment a fost cel al sărbătorii Paștelui.

„Anul acesta, ca niciodată, facem sărbătorile acasă, fără să mergem la biserică”, spune Biagio.

„Isteria și panica au trecut”

Mama și sora lui locuiesc în sudul Italiei, într-o zonă rurală, unde, spune el, situația s-a mai liniștit.

„Dacă puneam pariu cu cineva că va fi așa ceva, nu l-aș fi crezut că se va întâmpla ceva atât de grav. Acasă, acum e bine. Isteria și panica generală au trecut. Familia mea nu se află într-o zonă cu focare, nu avem aglomerație, aeroport. Nu se află într-o zonă foarte expusă. În mediul rural, fenomenul îmbolnăvirii e mult mai redus. Mama și sora sunt ok. Mama are 80 de ani, se duce la cumpărături, dar cu restricții impuse de autorități. La urma urmei, supermarketul e la 200 de metri de casă. Sora mea e aproape și o ajută”, spune Biagio.

Cazuri puține de îmbolnăviri

Acesta povestește că în comunitatea unde locuiește familia sa sunt respectate măsurile impuse de autorități, iar numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus este extrem de redus. Astfel, persoanele care merg la cumpărături au nevoie de o declarație pe propria răspundere, iar localnicii stau în case, în carantină.

„În acea localitate sunt 90.000 de locuitori și 6-7 cazuri de îmbolnăviri importate. Sunt 2-3 băieți care lucrau în fabrici, câțiva studenți. Mama, la vârsta ei, se descurcă, este ok, se poate deplasa singură să facă cumpărăturile „, mai spune Biagio.

„Facem sărbătorile acasă”

Dacă în anii trecuți Biagio sărbătoarea Paștele alături de familie sau mergea la slujba de înviere, aici, în Iași, anul acesta atât el, cât și familia din Italia, au văzut slujba de înviere la televizor. Momentul a fost unul extrem de încărcat din punct de vedere emoțional.

„E greu să vezi cum Papa Francisc ține slujba de înviere fără credincioși. Sunt momente dificile. Deocamdată facem sărbătorile acestea acasă, fără să mergem la biserică, așa cum eram obișnuiți. Slavă Domnului însă că suntem sănătoși și ne putem desfășura în voie”, povestește Biagio.

Vom avea producție

Fiind producător de usturoi, acesta a început deja campania de primăvară.

„Ne pune piedică vremea. Bate vântul, nu putem iriga, ba e prea cald, ba se anunță frig. Plantele noastre au fost afectate din cauza gerului. Usturoiul e mare deja și nu ne temem că nu o să avem producție. Trebuie să ne conformăm vremurilor. Trebuie să trimitem documentele online la Direcția Agricolă, să ne înscriem în programul pentru usturoi”, mai spune Biagio Scrofani.

Acesta este unul din producătorii cu cea mai mare suprafață cultivată cu usturoi, din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024