Povestea unui ieșean impresionează, dar, în același timp, provoacă fiori! Acesta a fost tocmai în orașul Wuhan – China, locul de unde a plecat întreaga nenorocire declanșată de coronavirus. În exclusivitate pentru reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI – BZI, acesta a mărturisit cum a ajuns acolo, ce a făcut și de ce experiențe unice a avut parte. Peste toate, o rememorare a acestuia este de-a dreptul șocantă având în vedere că el a fost în urbea asiatică, de unde a plecat pandemia în luna octombrie a anului trecut, cu mai bine de o lună și jumătate de la primul caz de COVID-19 confirmat oficial de autoritățile chineze
La finalul anului trecut, nimeni nu ar fi putut anticipa o asemenea evoluție tragică a întregii lumi! Nici în cele mai sumbre și pesimiste scenarii nu ne puteam gândi la faptul că un virus va provoca atâta moarte, durere, isterie. Deja, milioane și milioane de oameni stau în izolare. Alte zeci de mii au murit, iar alte câteva mii sunt în stare gravă.
În tot acest plan, demn de scenariile de la Hollywood, povestea și experiența de care a avut parte un tânăr din Iași, ajuns tocmai în focarul coronavirusului de la Wuhan – China, par incredibile!
Este vorba de militarul Cătălin Atănăsoaiei, caporal în cadrul Batalionului 151 Infanterie Războieni din Iași! Acesta este pasionat de atletism și, în ultimii ani, a fost laureatul a numeroase și importante competiții naționale și mondiale dedicate Armatei. Una dintre cele mai mari provocări de până acum a fost participarea, în perioada 16-29 octombrie 2019, la Jocurile Mondiale Militare ale Consiliului Internațional al Sportului Militar (CISM).
Incredibil, dar adevărat, acestea s-au desfășurat chiar la Wuhan, China. În exclusivitate pentru reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI), acesta a mărturisit cum a ajuns acolo, ce a făcut și de ce experiențe unice a avut parte.
„Ooo, daaa… Acum când mă gândesc și văd ceea ce s-a întâmplat, normal că mă înfiorez! Ce am tărit acolo a fost fantastic atâta timp cât am ajuns într-o altă lume și am concurat alături de campioni mondiali, olimpici. Sincer că vă spun, acolo este un haos, în orașul Wuhan. Am văzut multă mizerie, pericole pe stradă dacă nu ești atent la trecerea de pietoni, spre exemplu. E ceva infernal când mergi pe trotuar, vrei să traversezi și, dacă nu ești tu atent, riști să fi călcat în plină stradă de mașini”, dezvăluie caporalul.
Experienta inedita din aglomerația urbana asiatica
Rememorarea acestuia este de-a dreptul șocantă având în vedere că el a fost în urbea asiatică, de unde a plecat pandemia în luna octombrie a anului trecut, cu mai bine de o lună și jumătate de la primul caz de COVID-19 confirmat oficial de autoritățile chineze.
„. După ce am revenit acasă, discutam cu tatăl meu și chiar îmi aminteam de cele de acolo și ceea ce se întâmplă acum…, mai spune Cătălin Atănăsoaiei.
„Cât am stat la Wuhan nu m-am simțit deloc bine fizic…”
Un alt amănunt extrem de curios rememorat de ieșean este că, pe tot timpul cât a stat la Wuhan, nu s-a simțit bine din perspectivă fizică.
„Eu sunt bucuros, fericit că am ajuns la această întrecere alături de atât de mulți și valoroși sportivi din toată lumea. Totuși, vă spun direct, cât am stat acolo nu m-am simțit deloc bine fizic, nu am fost în apele mele și în largul meu. Nu știu cum să spun ceea ce aveam, dar cert este că nu eram bine, nu eram cum ar fi trebuit să fiu eu la capacitatea mea bună. Eu am fost calificat și am concurat la probele de atletism de 5.000 și 10 mii de metri.
La prima am condus cursa până în ultimul tur, când băieții m-au întrecut. În final, m-am clasat pe locul al X-lea, ceea ce este extraordinar pentru mine. Eu fac sport din plăcere și pasiune și a fost ceva extraordinar să fie printre cei mai buni sportivi din lume. Acum mă pregătesc pentru Mondiale, care ar trebui să aibă loc la finalul acestui an în Portugalia, de Europenele programate în Serbia și de o mare olimpiadă programată tocmai în Brazilia”, mai arată caporalul de la Batalionul 151 Infanterie Războieni din Iași.
„Nu poți spune că chinezii sunt comuniști, dar cu siguranță nu e libertate acolo!”
Ieșeanul vorbește și de ceea ce a întâlnit acolo, ce înseamnă să intri în contact cu o altă civilizație, alt regim politic și cum sunt chinezii. El arată că nu poate fi vorba de o lume a democrației, dar nici că oamenii sunt controlați total. Dincolo de asta, arată că modul în care a fost organizată competiția este ireproșabil și că, la noi în România, așa ceva nu s-ar putea organiza decât undeva, după foarte mulți ani.
„Despre cei de acolo, despre chinezi, despre regimul lor, vreau să vă spun că nu poți afirma că e dictatură totală, că e libertate așa cum o înțelegem noi, dar nici că e control total, că sunt niște sclavi… Totul funcționează în regimul comunist al acestei țări și e total diferit de cum e la noi. Peste asta, trebuie însă să spun că au organizat concursul într-o manieră impecabilă, foarte bine! Așa ceva noi nu am putea face decât, poate, în viitor, dar cu foarte mare dificultate și efort”, este impresia militarului ieșean.
Face parte din echipa de militari care asigură normalitatea în orașul Iași pe timp de pandemie
În dialogul purtat cu reporterii BZI (săptămâna aceasta, la primele ore ale dimineții – n.r.), caporalul Cătălin Atănăsoaiei tocmai petrecuse o noapte la muncă. El face parte din grupul militarilor care asigură normalitatea și liniștea în orașul Iași.
„Da, acum sunt pe baricade alături de colegii mei pentru a asigura normalitatea în orașul nostru pe timp de pandemie. Nu-mi este teamă deoarece nu sunt la Suceava detașat, acolo unde este focar. La Iași totul este sub control, vin doar pacienți din alte orașe ale Moldovei, e bine și totul e în regulă. Noi facem tot ceea ce trebuie pentru a trece cât mai ușor peste toată această situație. Abia aștept să ne revenim, să pot participa la competiții. Mai mult că, acum, sunt alături de alți colegi care fac sport, atletism la nivel de amatori și pe care vreau să-i ajut! Sunt convins că totul va fi bine, că ne vom reveni. Facem tot ceea ce trebuie ca lucrurile să revină pe făgașul normal”, a conchis caporalul.