Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Mărturia unui taximetrist ieșean, voluntar în Anglia: „Sunt foarte expus și sunt sigur sută la sută că mă voi infecta” – FOTO

Exclusiv! Mărturia unui taximetrist ieșean, voluntar în Anglia: „Sunt foarte expus și sunt sigur sută la sută că mă voi infecta” – FOTO

07 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Unul dintre ieșenii care lucrează în Anglia de mai mulți ani și în această perioadă s-a oferit să ajute este Cristian Dumitrescu. În fiecare zi transportă personal medical, angajați ai armatei, din penitenciar sau persoane care au nevoie să meargă la medic. Acesta a povestit reporterilor Bună Ziua Iași experiența din această perioadă ca taximetrist voluntar în Anglia. „Au construit și ei spitale într-un timp scurt și apelează la voluntari. De aceea m-am înscris și eu, să ajut cum pot”, spune ieșeanul.

Acesta locuiește în comitatul Devon, din sudul Angliei. S-a mutat în această țară în urmă cu 5 ani și s-a angajat ca taximetrist. Reușea să trăiască decent și să trimită și familiei câțiva bănuți pentru a supraviețui. Însă în ultima lună lucrurile s-au schimbat dramatic, iar Cristian Dumitrescu a luat o decizie care i-a schimbat viața: s-a oferit voluntar în lupta împotriva coronavirusului. Acesta spune că lucrurile au evoluat treptat, ca și în România. Astfel, dacă acum în Marea Britanie sunt 30.000 de cazuri și 3.000 de persoane decedate, vârful pandemiei, preconizează specialiștii, va fi atins la mijlocul lunii aprilie.

„Au anunțat măsuri dure”

Măsurile au fost luate treptat de autorități.

„Primul lucru pe care l-au făcut: au închis școlile, dar nu a fost o presiune pe populație, cum e la noi. Mai vedeam pe străzi părinți cu doi, trei copii, se plimbau fără protecție. Acum e mai rău, au anunțat măsuri dure. Ziua, rar am văzut Poliția atenționând oamenii. Noaptea, Poliția circulă și oamenii sunt opriți. Amenda este de 30 de lire dacă nu respectă regulile. Nu vezi armata pe străzi, ca la noi. Spitalele sunt dotate cu tot ce le trebuie, au echipamente, medicii sunt echipați corespunzător. Au construit și ei spitale într-un timp scurt și apelează la voluntari. De aceea m-am înscris și eu, să ajut cum pot. Eu transport personal medical, sau key workers, așa cum îi numesc ei. Am dus personal medical, lucrători la penitenciar, armată, poliție, oameni la azil, pacienți care au programări”, a povestit ieșeanul.

„Medicii sunt epuizați”

Deoarece transportul public a fost redus, singura soluție pentru serviciile sociale a fost voluntariatul. De aceea Cristian Dumitrescu s-a oferit să ajute. Din cauza numărului mare de cazuri, și personalul medical din Regatul Unit este epuizat, așa cum se întâmplă și în alte state din Europa. Ieșeanul povestește că în fiecare seară a dus personalul medical la centrele de izolare.

„Am luat o asistentă și în minutul următor a adormit. Am ajuns la destinație și mi-a fost rușine să o trezesc. Oamenii aceștia, medicii, asistentele, lucrează până la extenuare. Singura speranță pentru noi sunt ei. Sunt epuizați, plâng și ei când văd mașinile mortuare. Și eu am plâns când am văzut ce se întâmplă. Ascult în mașină Imnul României și mă motivează extraordinar să trec peste această perioadă”, mai spune ieșeanul.

Cum sunt ajutați financiar?

Ca și în România, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este în creștere. De asemenea, autoritățile din Anglia au luat măsuri pentru persoanele afectate economic de această criză.

„Unitățile nu mai fac față, iar cei cu simptome ușoare sunt tratați în izolare la domiciliu, 14 zile. Eu am stat 14 zile acasă când a început nebunia. Spitalele sunt foarte aglomerate și la simptome ușoare cazurile se tratează acasă. Doar la febră mare mergi la spital. Guvernul a anunțat că se dau ajutoare pentru cei afectați. La ei, ajutorul este de 80 la sută pentru angajați și 75 la sută din venitul declarat pentru persoane fizice autorizate. Mai exista varianta de «universal credit», în valoare de 1.000 lire sterline. Au amânat plata ratelor cu 3 luni. Eu, de exemplu, nu mai câștig nimic acum”, mai spune Cristian Dumitrescu.

„Nu sunt echipamente”

Întrucât familia lui este în țară, ieșeanul este la curent cu tot ce se întâmplă în România. Acesta spune că sunt diferențe între sistemul sanitar din Anglia și cel din România.

„La noi Guvernul mi se pare depășit din toate punctele de vedere. Noi nu avem un sistem sanitar bine pus la punct, medicii au fost expuși. E cea mai mare greșeală să se îmbolnăvească medicii. Nu sunt echipamente, e un haos total. Așa ceva nu am văzut și nu am auzit în nicio țară. Medicii au cedat când au văzut pericolul, că nu au echipamente, au cedat și au plecat. Cine nu a intrat în spital să vadă situația, nu înțelege”, a mai spus ieșeanul.

„Sigur mă voi infecta”

Ieșeanul este cunoscut în comunitatea de români în care trăiește pentru curajul său. În anul 2018 a scăpat din flăcări un britanic. Acesta a adormit cu țigara în gură, iar flăcările au cuprins casa în care locuia. Până când au ajuns pompierii la fața locului, ieșeanul l-a scos pe bărbat din casă. Acum, românul s-a oferit voluntar și ajută cum poate în lupta cu coronavirusul, deși este conștient că se expune riscurilor.

„Sunt foarte expus și sunt sigur sută la sută că mă voi infecta. Nu îmi este frică. Cineva trebuie să ajute, asa ar trebui. Am tot ce-mi trebuie ca echipament de protecție, dar nu vă gândiți că mă protejează sută la sută”, a mai spus ieșeanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
25 iulie 2024
25 iulie 2024