Cotidianul BZI prezintă lista completă a școlilor de șoferi din Iași în funcție de performanțe. Aceasta poate fi consultată și în ediția on-line. Reporterii BZI au stat de vorbă și cu patronii școlilor, care au făcut dezvăluiri incendiare. Candidații care dau pentru prima dată examenul sunt victime sigure. Anul trecut, procentul de promovabilitate a fost mai mic decât anul precedent. „Nu cred că putem vorbi despre severitatea examinatorului. Până la urmă, și examinatorul este om. Nu spun că nu se poate greși, există o uzură fizică, o uzură pshică. Volumul de lucru este foarte mare. Noi încercăm să ne apropiem de oameni, sâmbăta lucrăm ca să mai reducem timpii de programare”, a declarat Vasile Zacornea, comisar-șef. Piața școlilor de șoferi din Iași depășește pragul de 5 milioane de euro, anual.
Candidații din Iași care vor să obțină permisul auto trec printr-un chin continuu în ultimii ani, fiind respinși de mai multe ori după susținerea probei „traseu”. De vină ar fi atât instructorii auto, aparent nepăsători, cât și examinatorii, care ar fi prea severi. În spațiul on-line, părerile sunt împărțite. Este subliniat și aspectul că elevii nu sunt suficient instruiți. Cotidianul „Bună Ziua Iași” prezintă în exclusivitate situația reală a școlilor de șoferi din Iași, 70 la număr, în funcție de procentul de promovabilitate. Datele sunt aferente anului 2019 și vizează doar candidații care au dat primul examen pentru obținerea permisului de conducere, majoritatea categoria B.
An mult mai slab
Conform datelor oficiale, în 2019, la nivelul județul Iași a fost înregistrat un procent de promovabilitate de 28,81 la sută, față de 31,7 la sută în 2018. Aici intră și candidații care au susținut examenul de mai multe ori. Anul trecut, pentru prima dată au ajuns la traseu 16.522 candidați, din care au promovat 3.024, adică 18,3 procente.
„Datele extrase din sistemul informatic se referă la prima examinare. Procentul este mai mare la școlile care au și alte categorii decât B. Cei care dau pentru alte categorii știu deja să conducă. Pentru obținerea categoriei B, procentul este mai mic. Asta reflectă nivelul de pregătire al candidaților. Nu cred că putem vorbi despre severitatea examinatorului. Până la urmă, și examinatorul este om. Nu spun că nu se poate greși, există o uzură fizică, o uzură pshică. Volumul de lucru este foarte mare. Noi încercăm să ne apropiem de oameni, sâmbăta lucrăm ca să mai reducem timpii de programare”, a declarat Vasile Zacornea, comisar-șef la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV).
Patron de școală: „Examinatorul a apăsat accelerația și a făcut accident”
Una dintre școlile cu cei mai mulți cursanți este AutoNăstase, patronată de Marius Năstase. În 2019, din 1.358 de candidați, doar 201 au luat permisul din prima încercare. Astfel, procentul de promovabilitate este de doar 14,8 la sută. Contactat de reporterii BZI, Năstase a făcut dezvăluiri incendiare.
„Acest procent nu reflectă cu nimic realitatea. Pică mulți din motive care nu au legătură cu realitatea. Asta se întâmplă la nivelul întregului județ. Exigența examinatorilor este ieșită din comun. La un examen, unui elev de-al meu i s-a călcat accelerația în loc de frână, cutia fiind automată. Au făcut accident. Bineînțeles, candidatul a fost picat. Este vorba despre Frij (Gheorghe Frij, examinator- n.r.). Am făcut adresă la Prefectură, dar ni s-a spus să-i dăm în judecată. Examinările sunt aberante. Vor să fie ei cei mai, cei mai…”, a precizat Marius Năstase.
Crește procentul la profesioniști
La celălalt pol al promovabilității apare școala Sigur la Volan, dedicată în mare parte candidaților care vor să devină profesioniști. Anul trecut, din 445 de aspiranți examinați, 146 au trecut, procentul de reușită fiind de 32.81 la sută.
„Diferența o face modul în care se face pregătirea. Noi avem o echipă de oameni profesioniști. Cei mai mulți candidați îi avem pentru autobuze și camioane. Noi avem camioane bune pe care se fac orele, și tot pe acestea se dau și examenele. Candidații nu mai sunt bulversați. Cu siguranță nu suntem favorizați, pentru că primim reclamații de la candidați că îi pică fără niciun motiv. Adevărul este undeva la mijloc, unii au dreptate, alții nu”, a precizat Gică Chelaru, reprezentant Sigur la Volan.
Cel mai bun procent a fost înregistrat de Compania de Transpor Public (CTP) Iași, unde sunt formați viitori vatmani. Din 55 de candidați, 31 au promovat examenul din prima încercare. Un procent bun a înregistrat și Auto Criss Driver, cu 36,84 la sută.
Lista rușinii
La coada clasamentului au fost identificate mai multe firme, dar și persoane fizice autorizate. Spre exemplu, Tara T.V. a trecut în portofoliu reușita doar a doi candidați, dintr-un total de 57. De la PFA Radu Gheorghe Dan rezultă că, din 54 de candidați, doar 9 au promovat. Mult mai prost stă PFA Straciuc Laurențiu care, pe parcursul unui an, din 20 de candidați niciunul nu a reușit să ia permisul din prima încercare. Un procent îngrijorător este observat și în dreptul Auto Best Media SRL. Din 303 candiați, doar 36 au primit permisul, procentul fiind de 11,88 la sută. Într-o analiză din edițiile trecute ale cotidianului BZI, a rezultat că cele 70 de școli din Iași se bat pe o piață care valorează cel puțin 5 milioane de euro, sume rezultate din taxele de școlarizare.
Vezi AICI lista completă a școlilor de șoferi din Iași în funcție de performanțe.