Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Lista celor care s-au înfruptat din cea mai tare tranzacție a anului în Iași! Executarea afaceristului Butucă a bucurat pe mulți. Cifrele sunt cu multe zerouri
Exclusiv! Lista celor care s-au înfruptat din cea mai tare tranzacție a anului în Iași! Executarea afaceristului Butucă a bucurat pe mulți. Cifrele sunt cu multe zerouri

Exclusiv! Lista celor care s-au înfruptat din cea mai tare tranzacție a anului în Iași! Executarea afaceristului Butucă a bucurat pe mulți. Cifrele sunt cu multe zerouri

11 apr. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Lichidatorul judiciar a întocmit planul de distribuire a sumele rezultate din valorificarea activelor Moldomobila. Onorariul lichidatorului a fost de 620.000 de euro. Fiscul a recuperat o sumă importantă. Afaceristul Adrian Butucă, cel care a falimentat fabrica, mai are de achitat către creditori 62.820.196 de lei. Lichidatorul a scos la licitație și cealaltă jumătate din activele defunctei fabrici

A venit momentul împărțirii banilor rezultați din vânzarea activelor fostei fabrici Moldomobila, falimentată de afaceristul Adrian Butucă. La începutul acestei săptămâni, Kaufland România SCS a virat suma de 59.385.150 de lei, fără TVA, adică 12.371.906 euro, în contul lichidatorului Management Reorganizare Lichidare Iași. Asta, după ce a câștigat licitația pentru vânzarea a jumătate din activele fabricii, adică 6,4 hectare de teren, plus construcții, situate pe strada Bucium nr. 34. Acum, lichidatorul trebuie să împartă banii între creditori. După cum cotidianul BZI a anunțat deja, 5 milioane de euro s-au dus la societatea Rab Romanian Business SRL, condusă de Vasile Mihălceanu. Omul de afaceri i-a oferit lui Butucă 3,5 milioane de euro până la vânzarea activelor. Însă, Butucă nu s-a mai ținut de promisiune, iar acum plătește și dobânzi.

Cum s-au împărțit banii

Recent, lichidatorul judiciar a întocmit un plan de distribuire a sumelor obținute din valorificarea bunurilor. Astfel, Arhiconstruct SRL, societatea controlată tot de Adrian Butucă, a primit 28.102.117 lei, iar Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Constanța a primit 4,9 milioane de lei. Reamintim că dosarul de insolvență a Moldomobila a fost mutat de la Iași la Constanța. Și Primăria Iași a fost prezentă la masa credală, dar suma primită este infimă, de 7.680 de lei. După cum s-a mai precizat, suma de 21.389.000 de lei a ajuns la societatea lui Mihălceanu. A fost răsplătit și lichidatorul judiciar, care a oprit un onorariu de 2.969.257 de lei, aproape 620.000 de euro. Creditorii mai au de recuperat de la Moldomobila SA suma de 62.820.196 de lei.

„Prețul obținut din această vânzare reprezintă aproximativ 155 la sută din prețul de pornire la supraofertare și aproximativ 61,5 la sută din prețul de evaluare. Dacă ne raportăm doar la suprafața de teren ce a format obiectul vânzării, prețul pe mp obținut este de aproximativ 200 euro/mp. Astfel, în opinia noastră, vânzarea Activului 1 Moldomobila SA este o tranzacție finalizată cu succes, mai ales în contextul actual, când activitatea economică este redusă, iar interesul pentru proiecte de asemenea proporții este diminuat”, se arată în raportul lichidatorului.

Patronul de la Fratelli a pierdut

La licitația de la începutul lunii martie a participat și Bogdan Gheorghiu, patronul clubului Fratelli, care s-a prezentat la procedură cu societatea Concept SRL. Firma afaceristului are o cifră de afaceri de 14,6 milioane de euro, profit de 3,8 milioane de euro, conform datelor din 2018. Reprezentanții Kaufland au supralicitat, până când Gheorghiu a fost nevoit să renunțe. Licitația s-a desfășurat prin intermediul a 52 de strigări. La procedură a venit și cel care a falimentat fabrica. Adrian Butucă s-a prezentat în calitate de creditor, chiar dacă nu este oficial în actele societății Arhiconstruct SRL. Edith Tunde Pop apare ca administrator în societate, adică angajata lui Butucă la editura Polirom și la Radio Hit. Butucă a fost însoțit de două gărzi de corp, care l-au așteptat pe toată durata licitației.

Se vinde și cealaltă bucată

În perioada următoare, lichidatorul va scoate la vânzare și celelalte active din amplasamentul fostei fabrici. Pe lângă terenul de aproape 6,4 hectare, mai sunt și construcțiile de 7.461 metri pătrați. Prețul de pornire este de 17,2 milioane euro. Prima licitație a fost organizată pe data de 20 martie, dar nu s-au prezentat ofertanți. Cel mai probabil, vor fi căutați investitori care să participe la licitație.

„La licitația publică pot să participe persoane fizice sau persoane juridice de drept privat/public, române sau străine. Persoanele juridice și fizice străine pot participa la licitație cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind circulația juridică a terenurilor. Debitorul nu poate licita personal, nici prin alte persoane. O persoană care a formulat și semnat o scrisoare de intenție de participare la licitație recunoaște că este de acord și își însușește condițiile de participare prezentate de regulamentul de vânzare, caietul de sarcini, precum și faptul că a vizionat bunul și este de acord cu achiziționarea bunului în stadiul în care se regăsește acesta la data licitației”, se arată în anunțul lichidatorului judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *