Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV! Jurnalul secret al celor mai puternici oameni din Iasi – FOTO, VIDEO

EXCLUSIV! Jurnalul secret al celor mai puternici oameni din Iasi – FOTO, VIDEO

15 nov. 2012, 22:01,
Alina Acsinte în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:327150;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ In spatele salvarii unor vieti omenesti stau cei mai puternici oameni din Iasi @ Chiar daca petrec mai multe ore la inaltime, clipele alaturi de familie sunt calitativ superioare @ Pilotii de pe elicopterul SMURD traiesc o viata plina de provocari, in care se hranesc cu adrenalina @ Datoria pilotilor este de a nu transforma salvatorii in victime @ In afara de zborurile zilnice, acestia ascund pasiuni nebanuite, pe care le impartasesc alaturi de cei dragi @ „Trebuie sa fac corp comun cu aparatul de zbor, iar mie imi place sa spun ca zborul e asemeni unui dans, unde fiecare pas conteaza”, a spus Nicolae Barlenghea, comandantul punctului aeromedical Iasi

O mana de oameni se lupta zilnic pentru a scapa de la moarte zeci de persoane. Viata contracronometru la sute de metri altitudine, implica multe sacrificii si provocari. Pilotii de pe elicopterul SMURD sunt cei care au cea mai importanta misiune. Acestia trebuie sa se asigure ca cei transportati nu devin victime din salvatori. Fiecare misiune este diferita si necesita concentrare maxima, dar si un psihic de fier. Pilotii au datoria sa ajunga in cel mai scurt timp la victimele care se afla la un pas de moarte. Incarcerate intre fiare contorsionate, in stare de infarct sau cu grave probleme de sanatate, victimele ajung la mana cadrelor medicale transportate de piloti devotati. Toata regiunea Moldovei, dar si alte zone sunt survolate de oamenii care si-au dedicat viata profesiei. Inspectoratul General de Aviatie are rolul de a selecta pilotii care sa aiba puterea si experienta pentru a lua aceasta sarcina pe umeri. „De doi ani pilotez pe echipaje SMURD, dupa ani de experienta in spate. Din Buzau am ajuns sa fiu detasat la Iasi, refuzand oferta pentru Bucuresti de dragul fiului meu. A fi pilot pe elicopterul SMURD inseamna sa traiesti in fiecare zi in alerta. M-am nascut la Onesti, am locuit cu familia la Buzau si acum traiesc in Iasi. Impreuna cu cei de la punctul aeromedical formez o echipa extraordinara si reusim sa ne sincronizam pentru a salva vieti, care depind de noi. Totul tine de comunicare si de psihic. Duc o viata alerta si daca nu as avea un psihic puternic as putea claca in orice moment. La orice zbor ma gandesc ca trebuie sa am grija sa nu transform salvatorii in victime”, a precizat Nicolae Barlenghea, comandantul punctului aeromedical Iasi.

Sot si tata de weekend

La cei 44 de ani, pilotul recunoaste cu sinceritate ca ar alege acelasi drum, daca ar fi sa dea timpul inapoi. Sacrificiile personale si familiale sunt pe primul loc, pentru a putea face fata unei astfel de cariere. Pilotul recunoaste ca este un om norocos, pentru ca are langa el o sotie si un copil care l-au sustinut si l-au urmat. Fiul lui Nicolae Barlenghea, student la Conservator, nu a imbratisat pasiunea tatalui, fiind mai degraba pasionat de muzica. „Recunosc ca am incercat sa-i insuflu pasiunea pentru zbor, dar nu am avut nicio sansa. A mostenit un alt talent al meu si a ales muzica. S-a adaptat foarte bine in Iasi si deja a inceput sa aiba solicitari la diverse evenimente. Eu cred ca m-am nascut pilot si am nevoie de adrenalina zborului. Trebuie sa fac corp comun cu aparatul de zbor, iar mie imi place sa spun ca zborul e asemenea unui dans, unde fiecare pas conteaza. Zborul cu elicopterul SMURD inseamna ceva mai mult decat a fi pilot pe un avion de linie. Este adevarat ca diferentele se vad la castigurile financiare, inlocuind costumul cu echipamentul SMURD. In afara serviciului am si unele pasiuni ascunse, care ma relaxeaza. Imi place sa merg la vanatoare, la pescuit si cochetez cu muzica. O buna perioada de timp eram sot si tata de weekend. Am avut si momente dificile in care am simtit ca incepe sa ma cuprinda un soi de teama. Eram in timpul unui zbor de la Onesti, iar conditiile meteo s-au schimbat la un interval mic de timp. Mi-a fost foarte greu sa aterizez dar nu am lasat nicio clipa sa se vada ingrijorarea pe fata mea. In spate aveam un om cu arsuri grave care era la un pas de moarte. M-am reorganizat si am calculat fiecare risc, pentru a ma asigura ca ajung la sol in conditii foarte bune”, a completat comandorul Nicolae Barlenghea. La punctul aeromedical din Iasi, fiecare zi este diferita, iar pilotii sunt gata de zbor de la rasarit pana la apus. Noaptea se efectueaza doar zboruri intre aeroporturi, pentru pacientii care necesita sa fie transferati de la un spital la altul.

Ore intregi in misiune si doar cateva clipe in familie

Aparatul de zbor SMURD, adus la Iasi in urma cu doua saptamani, este un elicopter EC135 de ultima generatie, fabricat de Franta in colaborare cu Germania. Capacitatea de transport este de trei persoane si un ranit pe targa, iar a rezervorului principal de 593 de litri. Elicopterul poate ajunge la o viteza continua de 287 km/h si este dotat cu toata aparatura medicala necesara acordarii primului ajutor. „Este o meserie frumoasa, dar si foarte solicitanta. Esti un om norocos daca ai langa tine o familie care te sustine si te asteapta acasa cu zambetul pe buze. Inainte de a fi piloti, suntem oameni si nu putem fi de piatra atunci cand ajungem la victime care se zbat intre viata si moarte. Am doi baieti si ma gandesc mereu la ce este in sufletul unui parinte care isi vede copilul in suferinta. La aterizarea elicopterului SMURD, sperantele celor care se afla la un pas de moarte cad asupra medicilor de care sunt preluati. Datoria noastra este sa asiguram siguranta zborului, iar munca noastra se termina atunci cand aterizam. Greul este preluat de medici. Cu toate sacrificiile, este o meserie frumoasa si ma bucur ca unul din fiii mei imi calca pe urme”, a spus Ovidiu Petre, pilot elicopter SMURD. Pilotii recunosc ca elicopterul SMURD se piloteaza mai greu, membrele acestora fiind in continua miscare. La primirea unei solicitari, acestia primesc informatii cu privire la conditiile meteo, dupa care incep cursa contracronometru.

Pilotii mai tineri invata sa fure meserie

Pe langa munca depusa in cadrul serviciului SMURD, pilotii au sub aripa lor tineri care incearca sa fure meserie din mers. Zilnic se fac zboruri de antrenament, prin care viitorii piloti sunt pregatiti pentru a prelua stafeta. Membrii echipajului sunt veniti la Iasi din Bucuresti, Cluj, Tulcea, prin rotatie. La doar 26 ani, un tanar a ajuns din Bucuresti la Iasi pentru a se ocupa de partea tehnica a elicopterului timp de o saptamana. „Inainte de a decola, trebuie sa efectuez toate verificarile de rutina pentru a asigura un zbor fara incidente si fara defectiuni tehnice. Initial mi-am dorit sa ajung pilot, dar conjunctura a facut sa nu-mi pot atinge acest vis. Am ramas tot in domeniu, pentru ca iubesc aparatele de zbor, chiar daca sunt constient ca intr-o zi voi vrea sa-mi fac propria familie. Este o meserie care te poarta mereu pe drumuri si mai tot timpul la inaltime”, a spus Marius Ilie. Cadrele medicale au rolul de a face tot posibilul ca pe timpul zborului, pacientul sa ramana intr-o stare stabila. Sunt momente in care medicii simt cum viata victimelor se scurge, in ciuda tuturor eforturilor depuse. Interventiile elicopterului SMURD sunt salvarea celor cazuti in inconstienta. „La fiecare misiune ne punem increderea in piloti pentru a ne intoarce cu totii vii de la interventie. Pe elicopter suntem o echipa si formam un front comun pentru a ne indeplini scopul. Nu trebuie sa existe divergente si nici o lipsa de sincronizare. Fiecare minut poate insemna o sansa pierduta in salvarea unei vieti omenesti”, a punctat conf. dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024