Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Interviu cu un ieșean condamnat de magistrații Anti-Mafia, în Italia! „Am fost judecați într-un buncăr!” Povestea incendiară a celui supranumit „Ochi”! – GALERIE FOTO

Exclusiv! Interviu cu un ieșean condamnat de magistrații Anti-Mafia, în Italia! „Am fost judecați într-un buncăr!” Povestea incendiară a celui supranumit „Ochi”! – GALERIE FOTO

28 mart. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Un ieșean de 39 de ani a relatat necazurile prin care a fost nevoit să treacă în Italia. În iunie 2013, acesta a ajuns în vizorul procurorilor Anti-Mafia alături de alți conaționali. „Am fost condamnat pe nedrept, nicio acuzație nu este fondată. La prima instanță am fos condamnat la 21 de ani și șase luni de închisoare”, spune Adrian Mihăilă, cunoscut sub porecla de „Ochi”

Un ieșean de 39 de ani a relatat necazurile prin care a fost nevoit să treacă în Italia. În iunie 2013, acesta a ajuns în vizorul procurorilor Anti-Mafia alături de alți conaționali. Bărbatul a fost de acord să discute cu reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” referitor la aventurile și necazurile prin care a fost nevoit să treacă în perioada petrecută în Italia. Adrian Mihăilă (39 de ani), zis „Ochi”, le-a povestit reporterilor de unde a pornit povestea sa și cum a ajuns să fie condamnat în Italia.

„La vârsta de 7 ani am început sportul în Iași. Am făcut sport de performanță atât în România, cât și în Italia. Am plecat în Italia în 2001, tocmai pentru a face sport. Am ajuns la Torino. Am evoluat pentru echipa Solano Mobili de Nichelino, dintr-o localitate din apropierea orașului Torino, unde se află cea mai mare comunitate de români”, spune Adrian Mihăilă.

Acesta adaugă că problemele cu Justiția italiană au început în 2013.

„În iunie 2013, luptătorii antimafia din Italia au efectuat descinderi și ne-au luat. Este vorba despre 14 români, sportivi, care ne aflam acolo, aproximativ zece dintre noi fiind din Iași. Am fost acuzați de orice, poate mai puțin de terorism! Avem 27 de capete de acuzare, inclusiv de omor sau trafic de arme. Nu e nimic adevărat. Totul a pornit de la o plângere făcută la Parchet, pentru că noi aveam trei discoteci în zona respectivă. Procurorii italieni au afirmat că românii ar fi controlat toată regiunea Piemonte din 1992. Eu, în 1992, nici nu aveam buletin!”, menționează Mihăilă.

„Credeam că numai în filme vezi așa ceva!”

Acesta mai spune că, în zonă, nimeni nu a reușit să le creeze probleme românilor, acest lucru generând un fel de râcă în sânul celorlalte minorități.

„Procurorii au mai spus că eram cea mai mare grupare mafiotă din Italia, nefiind originari din Peninsulă. Am fost condamnați ca cea mai mare grupare mafiotă din sud-estul Europei. Eu am primit la prima instanță o pedeapsă de 21 de ani și șase luni de închisoare. Până acum, am executat în arest patru ani de închisoare. Asta, în condițiile în care acuzațiile sunt complet nefondate. Noi am ajutat o groază de oameni acolo, le-am dat bani, i-am ajutat cu locuri de muncă, le-am găsit cazare. Anchetatorii italieni au spus că, de fapt, noi am fi controlat regiunea și că am fi primit bani de peste tot. Am fost acuzat că aș fi fost „cap de mafie”. Procurorii au cerut pentru mine o pedeapsă de 30 de ani de închisoare”, precizează Adrian Mihăilă.

Procesul a fost unul atipic

Potrivit acestuia, el a fost dus în arest la „mare siguranță”, iar procesul a fost unul atipic.

„Noi am fost duși în secret și judecați într-un buncăr, nu pe Drept comun, ci antimafie. Am văzut lucruri pe care nu le doresc nimănui! Ferească Dumnezeu! Și în arest am stat la «mare siguranță», am luat masa și am trăit alături de cei mai mari mafioți! N-am mai văzut așa ceva, nici nu-mi imaginam că există! Credeam că numai în filme vezi așa ceva! De fapt, noi am fost invidiați, pentru că nu se întâmpla în cluburile noastre ce se întâmplă acum prin alte părți. Moldovenii și albanezii vin și îți iau femeia, îți iau tot și nu ai ce să faci! De noi, albanezii nici nu s-au putut atinge, măcar să ne provoace o zgârietură, acesta fiind și motivul pentru care, acum, oamenii de acolo regretă că nu mai suntem. În fapt, și procurorii au pornit de la ideea asta: cum de noi, românii, nu putem fi afectați de albanezi, care sunt considerați cei mai agresivi din zona respectivă!”, subliniază fostul sportiv.

Club sportiv, la Iași

Acesta mai spune că procurorii italieni nu și-au putut explica modul în care românii au ajuns în galeria echipei Juventus Torino.

„S-au tot întrebat ei ce căutam în galeria lui Juventus, în condițiile în care, au afirmat ei, acolo erau numai italieni care ar fi făcut parte din mafia, dar ei nu au luat în calcul faptul că și noi am fost sportivi, la rândul nostru, și că eram foarte respectați. În plus, procurorii antimafia au notat în rechizitoriu că noi am fi făcut parte din singura grupare care i-ar fi dominat pe albanezi”, subliniază Mihăilă.

El mai afirmă că a avut noroc că a scăpat de arest, meritul fiind al avocaților.

„Eu am unul dintre cei mai buni avocați din Italia, respectiv pe Paolo Pavarini, din Torino, și datorită lui am fost pus în libertate. Dintre cei 20, doar trei se mai află acum în stare de arest. De aproximativ trei ani m-am întors în România, în Iași. Recent, m-am căsătorit. Eu mă văd ca un familist și cred că pot fi considerat reabilitat în cadrul societății. Mai mult, acum colaborez la un club sportiv din Iași, alături de patru profesori-antrenori, fapt care demonstrează că îmi văd de treaba mea”, mai spune ex-sportivul ieșean.

Acesta a încheiat susținând că toți oamenii de sport din țară care ajungeau în Italia, mai exact prin Torino, treceau pe la cluburile românilor.

Acuzațiile aduse de anchetatorii italieni

În urmă cu aproximativ șase ani, ziarele italiene „Corriere dela Sera” și „La Repubblica” au publicat detalii din ancheta instrumentată de autoritățile italiene. Potrivit anchetatorilor italieni, gruparea „Brigada” ar fi dominat orașul Torino timp de mai mulți ani. Procurorii au adăugat că mai mulți români au pus pe picioare singura grupare de tip mafiot din Italia, formată exclusiv din cetățeni de origine română.
La prima instanță, Tribunalul Torino a finalizat pe 28 octombrie 2014 judecata celor 14 români acuzați de activități de tip mafiot. În Codul Penal italian este vorba de celebrul articol 416 bis, introdus la finalul anilor ’80, pentru a putea fi incriminați celebrii mafioți din zona Siciliei. Cei 14 au fost condamnați la diverse pedepse. Povestea „Brigăzii Oarză” pare desprinsă din celebrele filme inspirate din „Cosa Nostra” siciliană.

Cine conducea de fapt gruparea?

Conform anchetatorilor italieni, gruparea ar fi fost condusă de un alt fost sportiv ieșean, Viorel Oarză.

„E un roman de crimă din Europa de Est. Este povestea unor tineri români care s-au ridicat și au format un grup mafiot puternic, complet, cu ritualuri de afiliere și ierarhii militare”, notau jurnaliștii „La Repubblica”.

Ziariștii italieni au mai notat că cei 14 români și-au primit condamnările ca urmare a unor anchete conduse de procurorii Monica Abbatecola și Paul Toso de la Districtul Anti-Mafie din Torino. Potrivit anchetatorilor, gruparea „Brigada” ar fi fondată la mijlocul anilor 2000 de către ieșeanul Viorel Oarză, un fost boxer profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *