Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Intervenția polițiștilor în clubul Fratelli s-a lăsat cu pagube uriașe! Ca să o dea la pace, patronul clubului de fițe a plătit aproape 50.000 de euro!
Exclusiv! Intervenția polițiștilor în clubul Fratelli s-a lăsat cu pagube uriașe! Ca să o dea la pace, patronul clubului de fițe a plătit aproape 50.000 de euro!

Exclusiv! Intervenția polițiștilor în clubul Fratelli s-a lăsat cu pagube uriașe! Ca să o dea la pace, patronul clubului de fițe a plătit aproape 50.000 de euro!

22 oct. 2019, 04:00,
în Titlurile zilei

Clubul Fratelli din Iași se află în centrul unui scandal cu totul neașteptat: ani la rând a ascuns încasările reale pentru a plăti taxe mai mici. Situația a fost descoperită în urma unei acțiuni a polițiștilor ieșeni. Pentru a scăpa basma curată, Cătălin Leahu, administratorul clubului, a promis că achita peste 200.000 de lei celor cu care a intrat în conflict. După semnarea contractului de tranzacție, unul dintre procese a fost stins la Tribunalul București

Situație delicată pentru patronul clubului de fițe Fratelli din Iași – după o vizită a polițiștilor, s-a descoperit că ascundea documentele contabile care atestă încasările lunare. În funcție de aceste încasări, orice club din România trebuie să achite un procent către Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR). Acești bani reprezintă practic taxa pe care o plătesc cluburile pentru că difuzează în spațiul public diferite piese muzicale care sunt protejate de drepturile de autor. Există o taxă lunară în valoare de 1,5 la sută din încasări. De obicei, reprezentanții UPFR nu verifică la Finanțe încasările cluburilor, ci se bazează doar pe declarațiile pe propria răspundere ale administratorilor. În acest caz, Cătălin Leahu, administratorul clubului a înregistrat date fictive încă de la deschiderea clubului până în anul 2018. Reporterii BZI nu dețin date cu privire la modalitatea în care procedează în prezent.

Plătea doar o cotă minimă, pe baza unor raportări nereale

Mai exact, pentru a evita plata unor sume destul de mari către UPFR, administratorul clubului a plătit lunar, timp de ani de zile, o cotă minimă forfetară de doar 135 lei. S-a plătit această suma simbolică în timp ce în realitate ar fi trebuit să plătească sume de ordinul zecilor de mii de lei. Practic, plătea aproximativ 1.600 de lei, raportându-se la anumite încasări fictive. În anul 2016, la un control efectuat de către polițiștii ieșeni s-a descoperit și această problemă legată de declararea unor încasări nereale către UPFR. Oamenii legii i-au cerut în mod expres să prezinte documentele contabile și să scoată la suprafață banii nedeclarați. Nu se știe cu exactitate motivul acelui control efectuat de polițiști în anul 2016.

Leahu a prezentat încasările reale printr-un mail

Cert este că Leahu a trimis un mail în care prezenta cu totul alte sume decât cele la care își raportase inițial suma lunară plătită. De exemplu, pentru perioada 1 noiembrie 2004 – 31 mai 2015, încasările clubului ar fi depășit 1,4 milioane lei, iar în perioada 1 octombrie 2015 – 31 ianuarie 2016 ar fi depășit 660.000 lei. Clubul Fratelli Iași funcționează din martie 2014 și au existat tot timpul probleme legate de încasările realizate. În declarația dată către cei de la UPFR se arată că acest club nu funcționează pe perioada verii și că realizează venituri doar în perioada octombrie – mai, fiind închis pe perioada vacanței studențești. Și o astfel de declarație ar putea fi nereală, pentru că acest club funcționează inclusiv pe perioada verii. Dacă ar declara și încasările din lunile de vară, ar crește sumele care trebuie achitate către UPFR.

Datorii reale de aproximativ 300.000 de lei

Dupa ce au aflat valorile declarate de Fratelli, cei de la UPFR au încercat să-și recupereze banii. Suma totală, cu tot cu penalizări, se apropie de 300.000 de lei. Astfel, au fost deschise mai multe procese pe rolul instanțelor din București. Unele dintre acestea se află în curs de soluționare și în prezent. Primul dintre aceste procese vizează perioada de la înființarea clubului până în mai 2016. Administrarea clubului Fratelli se realizează prin intermediul societății Hideaki SRL, controlată de Cătălin Leahu. „Doar pentru perioada 01.03.2014 – 31.05.2016, estimăm că remunerația datorată de pârâta este de 38.738 lei, la care se adaugă TVA. În subsidiar, în cazul în care pârâta nu își îndeplinește obligația de furnizare a informațiilor necesare pentru acoperirea integrală a prejudiciului cauzat, solicităm obligarea pârâtei la daune materiale cuantificate la triplul sumelor legal datorate pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul faptei ilicite, respectiv 116.215 lei”, se arată în prima cerere de chemare în judecată formulată de UPFR.

Controlul Poliției a scos totul la suprafață

Deși Legea 8/1996 privind drepturile de autor arată condițiile în care fiecare distribuitor de muzică trebuie să achite o taxă, cei de la UPFR susțin că reprezentanții clubului Fratelli nu și-au respectat această obligație. „Pentru utilizarea prin comunicare publică a fonogramelor sau reproducerilor acestora, pârâta trebuie sa plătească către organismul de gestiune colectivă al producătorilor de fonograme remunerația unică echitabilă”, au precizat reprezentanții uniunii. „Pârâta a achitat în mod regulat sumele datorate pentru bar (ambiental), pentru club – suma minimă (lucrativ) și reproducerea, dar nu a trimis raportările financiare. În luna aprilie 2016, în urma unui control al Poliției, administratorul pârâtei a trimis un e-mail care conținea raportările financiare solicitate, pentru perioadele în care a funcționat”, au completat aceștia. De la acest prim proces s-a ajuns până la finalul anului 2018 la suma de aproape 300.000 pe care trebuie să o plătească Fratelli către Uniune.

Prețul împăcării: 208.000 lei

În acest context, pentru a renunța la procesele aflate pe rol și la daunele solicitate, Cătălin Leahu a semnat un contract de tranzacție cu cei de la UPFR pentru suma de 208.000 lei. S-a ajuns la această sumă după ce reprezentanții Uniunii au renunțat la penalitățile în valoare de peste 97.000 de lei. Leahu trebuia să achite această sumă în șapte tranșe, până cel târziu la data de 25.12.2018. Cel mai probabil nu a achitat acești bani, pentru că în prezent a fost înregistrat un nou proces la Tribunalul București, care are termen pe data de 26 noiembrie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 septembrie 2024
26 septembrie 2024