Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Întâmplare ca-n telenovele! Doi frați au vrut să trăiască o poveste de dragoste interzisă prin lege! Procurorii ieșeni au intervenit și i-au trimis în instanță! – FOTO

Exclusiv! Întâmplare ca-n telenovele! Doi frați au vrut să trăiască o poveste de dragoste interzisă prin lege! Procurorii ieșeni au intervenit și i-au trimis în instanță! – FOTO

21 feb. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu, în Titlurile zilei

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a doi frați din Iași, pe care i-au acuzat de incest. Cei doi s-au căsătorit, susținând că nu știau că au aceeași mamă. Instanța a decis anularea certificatului de căsătorie. „Atât timp cât copiii au condiții bune de trai, aceștia vor fi crescuți în familie”, spun cei de la DGASPC Iași

Dosar incredibil, pe rolul instanțelor ieșene! Doi frați din localitatea Mogoșești vor fi nevoiți să dea socoteală în fața magistraților ieșeni, fiind acuzați că au o relație incestuoasă.
Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au dispus în urmă cu două zile trimiterea în judecată a Luminiței și a lui Vasile Dodu, sub acuzația de incest. Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al procesului penal, după care magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

De unde a pornit totul

Anchetatorii au precizat că cei doi frați, Luminița Lățescu (32 de ani) și Vasile Dodu (38 de ani), au întreținut relații intime timp de mai mulți ani. Adevărul a ieșit la iveală în 2007, când s-au căsătorit, iar Luminița a dat naștere primului lor copil, o fetiță. La acea dată, cei doi au susținut că nu știau că au aceeași mamă, însă, mai apoi, instanța le-a anulat certificatul de căsătorie. Chiar și așa, hârtia respectivă nu avea nicio importanță pentru ei. Oamenii legii au constatat că cei doi au continuat să locuiască împreună, să se iubească și să facă copii.

La scurt timp, frații au avut un alt copil, tot o fetiță, dar pe care bărbatul nu l-ar fi recunoscut, pentru a nu avea probleme cu legea. Pe de altă parte, tânăra a negat că ar fi copilul lui Vasile Dodu, susținând că, de fapt, micuța ar fi fost concepută cu un alt bărbat.

Autoritățile au constatat că Luminița și Vasile au aceeași mamă. După ce l-a născut pe băiat, femeia l-a lăsat în grija părinților ei, a plecat din sat și s-a măritat din nou. Cu următorul bărbat a făcut șapte copii, printre care și Luminița. Cei doi tineri au afirmat inițial că s-ar fi cunoscut la discoteca din Mogoșești. S-au îndrăgostit și au decis în 2007 să se căsătorească, susținând atunci că, în momentul în care au mers la Oficiul Stării Civile, nu ar fi știut că sunt frați. Ei au afirmat că, după ce s-au căsătorit, ar fi mers la bunicii bărbatului, iar, când bunica lui a auzit că o cheamă Luminița Lățescu, femeia s-ar fi schimbat la față și i-ar fi mărturisit tânărului că femeia este sora sa.

„Nu s-au întâlnit niciodată în copilărie”

În urmă cu peste un deceniu, cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași pentru prima dată. Acuzațiile aduse de anchetatori au fost de incest în formă continuată și fals în declarații. Inițial, Judecătoria Iași a dispus amendarea administrativă a lui Vasile Dodu și a Luminiței Lățescu cu câte 500 de lei. De asemenea, instanța a dispus anularea declarației de căsătorie din data de 13 noiembrie 2007. Procurorii au contestat sentința, dar instanța a respins apelul. Judecătorii au constatat că cei doi nu s-au întâlnit niciodată în perioada copilăriei și nu ar fi știut că sunt frați.

Inculpații au recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina lor

Luminița ar fi aflat de existența fratelui său după vârsta de 17 ani, de la mama sa, și, întrucât tatăl ei consuma frecvent băuturi alcoolice și făcea scandal, ea se refugia împreună cu frații săi mai mici în casa fratelui vitreg, Vasile Dodu.

„După ce inculpata a împlinit vârsta de 19 ani, deși cei doi știau că sunt frați, au întreținut raporturi sexuale, inculpata rămânând gravidă. Cei doi inculpați au îndeplinit formalitățile obligatorii și legale în vederea căsătoriei (declarând în fața ofițerului de Stare Civilă că nu există impedimente la căsătorie), căsătoria dintre aceștia încheindu-se pe data de 22 noiembrie 2007. A doua zi, inculpata a născut o fetiță. Pe parcursul urmăririi penale, inculpații au recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina lor. Cei doi inculpați au declarat că, într-adevăr, începând cu luna octombrie 2006 și până în luna octombrie 2007, deși știau că sunt frați după mamă, au întreținut relații sexuale, că în luna noiembrie 2007 au declarat în mod real, în fața ofițerului de Stare Civilă, că nu există niciun impediment la căsătoria lor și că, din relația lor, a rezultat o minoră”, au concluzionat atunci magistrații ieșeni.

„Fapte lipsite de pericol social”

Totuși, conform judecătorilor, faptele comise de către cei doi au adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de legea penală, fiind lipsite în mod vădit de pericol social.

„Instanța are în vedere, în argumentarea acestei opinii, împrejurările care au generat și care au dus la comiterea faptelor de către cei doi inculpați, respectiv nivelul extrem de scăzut de educație al celor doi inculpați, mediul social din care aceștia provin, condițiile concrete în care au crescut și s-au dezvoltat. Constată instanța că toate aceste circumstanțe în care inculpata a crescut și s-a dezvoltat au avut o influență negativă asupra percepției sale despre viață, inculpata găsindu-și un refugiu și o stare de liniște, dublată de un sentiment de ocrotire, în casa fratelui său vitreg, unde existau condiții decente și relativ normale de trai.

Reține instanța că, timp de 17 ani, cei doi inculpați nu s-au văzut niciodată, nu s-au cunoscut și nu au știut că au aceeași mamă. Instanța a constatat că scopul urmărit de către cei doi inculpați a fost doar acela de a se ocroti reciproc, ei nerealizând consecințele faptelor comise întrucât nivelul cognitiv și volitiv al acestora nu le permite o mai bună reprezentare a consecințelor faptelor lor”, au încheiat atunci magistrații ieșeni.

Ce se întâmplă dacă părinții vor ajunge după gratii?

Pe de altă parte, contactați telefonic ieri de către reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași”, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași susțin că minorii vor rămâne în familie.

„Atât timp cât copiii au condiții bune de trai, aceștia vor fi crescuți în familie”, a precizat Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.

Acesta a adăugat că, doar în contextul în care părinții vor ajunge după gratii, copiii vor fi încadrați în familia apropiată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *