Prima pagină » Local » Exclusiv! Ieșean săltat de „mascați” din cauza unor substanțe interzise! Descinderi în forță ale autorităților!
Exclusiv! Ieșean săltat de

Exclusiv! Ieșean săltat de „mascați” din cauza unor substanțe interzise! Descinderi în forță ale autorităților!

19 mai 2020, 21:14,
Ciprian Nedelcu, în Local

„Mascații” au reținut un tânăr ieșean cercetat pentru efectuarea de operațiuni fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Cosmin Vulpe a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, marți seară. Decizia, care nu este definitivă, a fost luată de Tribunalul ieșean

Un ieșean a fost săltat de „mascați” din cauza unor substanțe interzise. Astfel, Cosmin Vulpe a ajuns după gratii.
Marți seară, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis propunerea formulată de anchetatori pe numele lui Vulpe.

„Instanța admite propunerea de arestare preventivă formulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Dispune arestarea preventivă a inculpatului Vulpe Cosmin, cercetat pentru efectuarea de operațiuni fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată, pentru 30 de zile. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare pe numele inculpatului Vulpe Cosmin”, au precizat magistrații ieșeni.

Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată. Cel mai probabil, tânărul va ataca această hotărâre. Asta, deoarece el va dori să fie cercetat ori în stare de libertate, ori sub o altă măsură preventivă. Rămâne de vâzut ce se va întâmpla în zilele următoare.

Cosmin Vulpe, ridicat de „mascați” și dus la instanță

Anchetatorii din cadrul DIICOT Iași au intrat recent pe fir și au constatat faptul că tânărul Cosmin Vulpe se ocupa cu tranzacționare de substanțe cu efecte psihoactive. Așadar, în cursul zilei de luni, Cosmin Vulpe a fost ridicat de către „mascații” din cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Iași.  Ieșeanul a fost dus la audieri și, mai apoi, a fost reținut pentru 24 de ore. Descinderile au fost efectuate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul DIICOT Iași.  Amintim că, în urmă cu câteva zile, procurorii DIICOT au mai reținut un tânăr din Iași, Gabriel Gorovei, sub aceeași acuzație. Ulterior, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis propunerea de arestare preventivă formulată pe numele acestuia.

Traficul cu substanțe interzise, tot mai amplu

În ultimii ani, comercializate ca şi „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrăşăminte pentru plante” şi „săruri de baie”, substanţele noi cu proprietăţi psihoactive au luat cu asalt piața neagră din România într-un ritm fără precedent şi reprezintă provocări semnificative pentru sănătatea publică.
Conform specialiștilor, există o serie de efecte fizice, precum tahicardia, hipertensiunea arterială, creşterea temperaturii corporale, transpiraţii puternice, pupile modificate şi mişcări involuntare ale ochilor, insomnie, agitaţie sau vărsături.

De asemenea, pot apărea și unele efecte psihice, printre care euforia, sociabilitatea crescută, percepţia distorsionată a culorilor.  Mai mult, la doze mari şi /sau utilizare excesivă apar senzaţii de depersonalizare, halucinaţii, pot apărea atacuri de panică şi anxietate. Acesta este și motivul pentru care, în România, multe dintre substanțele de acest gen au fost interzise.  În ceea ce privește acțiunea „mascaților” referitoare la Cosmin Vulpe, urmează ca anchetatorii să stabilească în mod cert dacă acesta se ocupa cu tranzacționarea unor astfel de substanțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *