Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV. Iată momentul spargerii din bazar. Hoții au furat scule în valoare de peste 50.000 de lei – FOTO/VIDEO

EXCLUSIV. Iată momentul spargerii din bazar. Hoții au furat scule în valoare de peste 50.000 de lei – FOTO/VIDEO

28 mart. 2023, 02:00, 3 ,
Andrei ROTARU în Titlurile zilei

Mai multe standuri comerciale din bazar au fost sparte. Hoții ar fi planificat foarte bine spargerea, au acționat țintit și au furat scule și unelte cu valoare mare. Aceștia au intrat cu o mașină și au luat mai multe flexuri, mașini cu percuție și pompe de irigații, cu valoare de peste 50.000 de lei. Comercianții acuză conducerea EcoPiața că nu are contract cu o firmă de pază pentru a le fi păzite bunurile. Administratorul bazarului, Viorel Ezaru, susține că au fost sparte doar 5 standuri comerciale, iar din două nu s-a luat nimic

De mai mulți ani, standurile din bazar nu au contracte încheiate cu firmele de pază și protecție. Reporterii BZI s-au deplasat la fața locului și au găsit câteva camere de supraveghere care înregistrează, iar imaginile rămân stocate pe un dispozitiv aflat la sediul EcoPiața. Acestea sunt puse la dispoziția organelor de anchetă, dacă sunt solicitate.

Hoții au furat scule în valoare de peste 50.000 de lei din bazar

Imagini camere de supraveghere

Hoții au tăiat sârma gardului din spatele bazarului și ulterior au reușit să deschidă și poarta de la intrare ca să permită și accesul mașinilor pentru a încărca marfa furată

Bazarul Iașului a fost mutat în noua locație din CUG, lângă târgul de mașini, în urmă cu 10 ani. Astfel, aglomerarea de tarabe cu iz medieval din zona subpasajului Nicolina a fost mutată în locația fostului hipodrom, pe șoseaua Iași – Hlincea. De când se află în noua locație, bazarul nu a fost vandalizat niciodată. În seara zilei de 24 martie 2023, câteva standuri din bazar au fost sparte de hoți. Aceștia au tăiat sârma gardului din spatele bazarului și ulterior au reușit să deschidă poarta de la intrare ca să permită și accesul mașinilor pentru a încărca marfa furată.

În bazar există mai multe camere de supraveghere, 3 aflate chiar la intrare, iar 2 sunt poziționate în partea din spate a standurilor. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere, se pare că hoții au acționat țintit, intrând în câteva standuri care aveau la vânzare scule cu valoare mai mare. Comerciantul unui stand din bazar declară că infractorii știau terenul foarte bine și că au planificat din timp acest jaf.

„Au spart lacătul și au intrat forțat pe ușa standului. Au furat ce este mai de valoare. Mi-au furat niște flexuri, mașini cu percuție, bormașini și altele. Au stat vreo 3 ore, așa se vede pe filmare. Au sortat marfa și au urcat-o în dubă. Cu aproximație, cred că au furat mai multe scule, în valoare de 30.000 de lei de la mine”, spune comerciantul unui stand din bazar.

Vânzătorii din bazar sunt revoltați că nu există un contract cu o firmă de pază pentru a le proteja standurile, cu toate că, de la 1 ianuarie 2023, chiriile au fost mărite.

„Și la mine au intrat. Au luat niște sisteme de irigații și câteva produse mai valoroase. Cred ca au planificat din timp totul. Au acționat țintit. Valoarea lucrurilor luate este de aproximativ 20.000 lei. De câțiva ani nu avem contract cu firmele de pază. Poate să intre oricine și să dea foc bazarului. Nu are cine să intervină. Bine că chiriile au putut să le mărească”, declară un alt comerciant din bazar.

Ce spun reprezentanții bazarului

Usa stand

Infractorii au spart lacătele și au forțat ușile standurilor pentru a intra. Aceștia au furat mai multe flexuri, mașini cu percuție și alte bunuri cu valoare ceva mai mare

Administratorul bazarului, Viorel Ezaru, susține că au fost sparte doar 5 standuri, iar din 2 nu a fost luat nimic. Acesta mai susține că prețurile chiriilor au fost mărite la aproximativ 12 euro pe metru pătrat și că în prezent nu există un contract cu o firmă de pază și protecție.

„Conform legii, fiecare entitate juridică este obligată să-și asigure paza și protecția bunurilor. Noi am închiriat standurile, iar de aici e problema lor cum își administrează spațiul respectiv. Chiriile au fost mărite la 504 lei, de la 1 ianuarie, pentru un stand de 9 metri pătrați. Aproximativ 12 euro pe metru pătrat”, declară administratorul spațiilor din bazar.

Directorul EcoPiața, Radu Botez, susține că imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost puse la dispoziția anchetatorilor.

„Noi avem un protocol care este avizat și de poliție, prin care să asigurăm supravegherea spațiilor din bazar. Nu am avut niciodată contract cu firmele de pază. Noi am pus la dispoziția organelor de anchetă mai multe imagini în care se văd foarte clar mașinile și fețele infractorilor, dar și numerele de înmatriculare. Este o chestiune de ore până îi vor prinde pe infractori”, declară Radu Botez.

Cazul furtului din bazar este investigat de Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Iași, care a intrat în posesia imaginilor și urmează să stabilească în ce împrejurări s-a întâmplat infracțiunea. Dacă vor fi găsiți, răufăcătorii vor fi aduși la audieri.

Așadar, 5 standuri din bazar au fost sparte, iar hoții au furat scule în valoare de peste 50.000 de lei. Aceștia ar fi planificat amănunțit cum să jefuiască standurile care conțineau scule cu valoare mai mare, acționând în consecință.

Comentarii
  • Cât de idiot poți să fii să ți nenorocești tinerețea și viața pentru o mie-doua de lei.
    Nevoia de bani a celor tineri cu carte puțină îi înnebunește fiind în stare de orice.
    Părinții sunt categoric vinovați pentru că nu s au ocupat de ei fiind lăsați de izbeliște și în bătaia vântului.

  • Sigur sunt frații de peste Prut!

  • De ce politia nu are amenzi date in acest sens la EcoPiata? Sa se faca public ce sanctiuni au fost date pana in prezent.Ce face sluga lui Chirica, aduce beneficii Primariei si doar atat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024