@ Fac parte dintr-un grup select al profesorilor de la cea mai veche institutie moderna din Romania, Alexandru Ioan Cuza din Iasi! @ In urma cu doar cateva zile, unul dintre cele mai importante foruri de conducere din cadrul universitatii a luat o decizie ce a vizat viitorul acestora @ Chiar daca unii dintre ei au solicitat sa le fie prelungita activitatea de titular si dupa implinirea varstei de 65 ani, Senatul de la Cuza a decis respingerea acestor solicitari
In urma cu mai bine de o saptamana (15 septembrie, 2016 – n.r.) Senatul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a luat o serie de masuri ce au vizat inclusiv soarta unor celebri si experimentati profesori ai institutiei de invatamant superior. Chiar daca unii dintre ei au solicitat sa le fie prelungita activitatea de titular la catedra si dupa implinirea varstei de 65 ani, forul a decis respingerea acestor solicitari.
Concret: „hotarârea cu privire la respingerea solicitarii referitoare la mentinerea calitatii de titular în învatamântul universitar, dupa împlinirea vârstei de 65 de ani, în anul universitar 2016-2017, i-a vizat pe urmatorii: prof. univ. dr. Veronica Balteanu de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport (FEFS), prof. univ. dr. Dumitru Luca de la Facultatea de Fizica, fost decan si prorector la Cuza, prof. univ. dr. Emil Maxim de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), prof. univ. dr. Ion Pohoata, tot de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (acesta a fost primul coordonator al proiectului de studii doctorale prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU de la UAIC – n.r.), prof. univ. dr. Constantin Sasu – FEAA si a prof. univ. dr. Dan Stoica de la Facultatea de Litere”, se arata in hotararea Senatului de la Cuza.
Lista profesorilor care au ramas titulari. Au CV-uri impresionante
Pe de alta parte, aprobarea mentinerii calitatii de titular în învatamântul universitar la Universitatea Cuza, pâna la finele anului universitar 2016-2017, s-a aplicat urmatorilor profesori: prof. univ. dr. Ioan Tofan – Facultatea de Matematica, prof. univ. dr. Constantin Zalinescu – Facultatea de Matematica, prof. univ. dr. George Poede, prof. univ. dr. Stefan Afloroaei, prof. univ. dr. Traian Dinorel Stanciulescu, toti de la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice, prof. univ. dr. Andrei Hoisie si lector univ. dr. Astrid Agachi, ambii de la Facultatea de Litere.
De asemenea, prof. univ. dr. Felicia Dacia Iacomi de la Facultatea de Fizica, prof. univ. dr. Vasile Cocris, conf. univ. dr. Magdalena Leca, prof. univ. dr. Gheorghe Lutac, prof. univ. dr. Dumitru Bucataru, toti de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, respectiv prof. univ. dr. Dan Cristea – Facultatea de Informatica, prof. univ. dr. Mihai Cojocariu si prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti de la Facultatea de Istorie si prof. univ. dr. Ion Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa isi vor continua activitatea de cadru didactic titular la Cuza si in anul academic 2016-2017.
Citeste si: Un profesor de la Cuza, in prim-planul celor mai valoroase cercetari din lume
De reliefat ca, prof. univ. dr. George Poede este considerat unul dintre cei mai buni politologi din Iasi, prof. univ. dr. Vasile Cocris a fost la un pas de a deveni rector la UAIC si este unul dintre cei mai buni consultanti pe zona economica, prof. univ. dr. Dan Cristea a fost contracandidat la pozitia de rector cu profesorul Vasile Isan si face parte din cele mai valoroase foruri educationale, la nivel national, pe segmentul Informaticii. Mai departe, prof. univ. dr. Mihai Cojocariu este unul dintre cei mai apreciati si cu expertiza specialisti pe zona Istoriei Moderne a Romanilor, iar prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti este actualul director al Institutului de Istorie A. D. Xenopol din Iasi si reputat istoric pe segmentul Istorie Moderna Universala, dar si analist al miscarii liberale din tara. Lucrarile sale „Liberalismul romanesc.
Eseu istoriografic”, „Istoria Partidului National Liberal”, „Concertul European.
Citeste si: Top al celor mai buni profesori de la Universitatea Cuza din Iasi
Un experiment in relatiile internationale din secolul XIX”, fiind repere in istoriografia autohtona, dar si peste hotare. In final, prof. univ. dr. Ion Sandu este unul dintre cei mai respectati si prolifici cercetatori si inventatori din mediul universitar iesean si din tara. Deja, fiul sau, Andrei Victor Sandu, ii duce munca mai departe, fiind unul dintre cei mai valorosi inventatori din Iasi si din Romania, recunoscut la cel mai inalt nivel pe plan international pentru creatiile sale. El este si organizator la EuroInvent, unul dintre cele mai mari targuri ale inventatorilor la nivel national si mondial. Tocmai acesta a si fost unul dintre principalele motive pentru care Senatul UAIC a decis sa le prelungeasca colaborarea institutionala.