Prima pagină » Local » Exclusiv! Fostul episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, a fost pus în libertate! Decizia a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Exclusiv! Fostul episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, a fost pus în libertate! Decizia a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Exclusiv! Fostul episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, a fost pus în libertate! Decizia a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

05 iun. 2020, 16:51,
în Local

Astăzi, 5 iunie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţiile formulate de fostul episcop de Huși Corneliu Onilă „Bârlădeanu” şi Sebastian Jitaru. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis punerea în libertate a ex-episcopului Corneliu Bârlădeanu. În ceea ce priveşte situaţia lui Sebastian Jitaru, Curtea a decis controlul judiciar.

Ex-episcopul de Huși, Cornel Onilă, cunoscut drept Cornel „Bârlădeanu”, a fost adus la Iași. Acesta a fost citat în dosarul intitulat generic „Sex în chilie” de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Avocatul Liviu Bran susține că fostul episcop, clientul său, a fost reținut pentru 24 de ore pentru agresiune sexuală.

„Clientul meu se consideră nevinovat. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare, dacă se va propune arestarea preventivă sau nu”, a declarat avocatul lui Cornel Onilă.

Dosarul lui Cornel Onilă, redeschis de procurorii ieșeni

Dosarul „Sex în chilie” a fost redeschis printr-o ordonanță a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, confirmată apoi de instanță. Infracțiunea pentru care s-a început urmărirea penală în acest caz este de „act sexual cu un minor”.

Investigația inițială în care procurorii ieșeni au verificat dacă fostul episcop de la Huși ar fi profitat sau nu de funcția lui pentru a face sex cu elevi minori a fost deschis la finele anului 2017, ca urmare a unui denunț, și a fost clasată pe 11 iunie 2019, după ce procurorul de caz a considerat că nu are suficiente probe pentru a-l acuza pe Cornel Onilă. La începutul lunii august 2019, în spațiul public au apărut noi informații care au dus la redeschiderea cazului.

Condamnări pentru șantajarea fostului episcop de Huși

În urmă cu câteva luni, Justiția ieșeană a tranșat și cazul de șantaj în care victimă era fostul episcop. Cei trei preoți din Vaslui care l-au șantajat cu publicarea unor casete porno au fost condamnați de Curtea de Apel Iași, la pedepse cu executare.

Preoții au fost acuzați că i-ar fi spus fostului episcop al Hușilor, Cornel Onilă, că vor publica presupuse imagini în care ar apărea întreținând raporturi sexuale cu persoane de același sex.

La acest moment, de precizat ca statutul acestuia este de episcop care s-a retras, la cererea sa, din funcție. Ulterior, el a locuit într-o parte a Casei „Episcop Partenie Ciopron”, de la Mănăstirea Văratec. Putea să o pună la dispoziție Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Imaginile deocheate în care a fost surprins fostul episcop al Hușilor

Anchetatorii ieșeni au apelat la experți. Pentru a stabili cu exactitate dacă imaginile video în care a fost surprins fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu (Onilă – n.r.) sunt sau nu trucate. Experții au concluzionat că imaginile sunt reale, fără ca cineva să fi intervenit pe ele.

Corneliu Bârlădeanu și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au contestat arestarea preventivă. Cel mai probabil, ÎCCJ va judeca această contestație. Ancheta a durat atât de mult și din cauză că una dintre victime nu a avut până de curând curajul de a ieși în față și de a povesti prin ceea ce a trecut

Surse din cadrul anchetei au precizat că imaginile în care ar fi fost surprins fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, au fost supuse unor expertize. Aceleași surse au confirmat ieri pentru reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” că răspunsul specialiștilor a fost că imaginile video nu au fost trucate, fiind reale.

De altfel, și procurorii au confirmat faptul că au apelat la serviciile unor experți în domeniu. Aceștia din urmă au constatat că nu există urme de intervenție pe filmările respective. De-a lungul ultimilor ani, Corneliu Bârlădeanu a negat că în videoclipuri ar apărea el alături de tineri elevi ai Seminarului Teologic din Huși. Acest fapt a fost infirmat de către specialiștii care au realizat expertiza în acest caz.

De menționat este faptul că, în cauză, au fost analizate mai multe imagini. Acestea erau stocate pe 33 de CD-uri, DVD-uri, memory-stick-uri, telefoane, carduri SD și micro-SD, două laptopuri, o cameră video și o cameră ascunsă într-un ceas de mână. Au fost ridicate de către anchetatori în dosarul de șantaj împotriva lui Corneliu Bârlădeanu.

Procurorii ieșeni au afirmat că ancheta a durat atât de mult. Una dintre victime a ieșit în față abia de curând, fiind de acord să dea declarații în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024