Prima pagină » Eveniment-Social » EXCLUSIV! Filarmonica din Iași va avea unul dintre cele mai scumpe instrumente muzicale din lume. Alte câteva milioane de euro vor fi investite în reabilitarea clădirii instituției culturale

EXCLUSIV! Filarmonica din Iași va avea unul dintre cele mai scumpe instrumente muzicale din lume. Alte câteva milioane de euro vor fi investite în reabilitarea clădirii instituției culturale

15 mai 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Veste de ultimă oră, așteptată de ani buni și de maximă importanță pentru mediul cultural ieșean și național! Chiar în aceste zile s-au făcut noi pași în demararea proiectului de reabilitare a clădirii istorice a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași. Astfel, luna aceasta demarează licitația pentru realizarea proiectului ce vizează acest obiectiv. Deja, a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. „Am trecut finalizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție. Urmează, luna aceasta, să se încheie licitația pentru desemnarea firmei câștigătoare pentru proiectare. Apoi, sper ca în câteva luni, să treacă și licitația pentru desemnarea constructorului. Sper ca, în toamna acestui an, să înceapă lucrările efectiv”, a precizat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii. Pe de altă parte, după achiziționarea unui pian valoros, tot anul acesta, Filarmonica ieșeană ar putea fi dotată cu unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din lume

Aceasta poate fi considerată vestea anului pentru mediul cultural ieșean! Chiar în aceste zile, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași – prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, a făcut două anunțuri, în exclusivitate pentru reporterii cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI). În prim-plan este mult așteptata veste, deja de ani buni, a demarării proiectului de reabilitare a clădirii istorice.

Moment important pentru reabilitarea Filarmonicii din Iași

Astfel, luna aceasta demarează licitația pentru realizarea proiectului ce vizează acest obiectiv. Deja, a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție.

„Am trecut la finalizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție. Urmează, luna aceasta, să se încheie licitația pentru desemnarea firmei câștigătoare pentru proiectare. Apoi, sper ca în câteva luni, să treacă și licitația pentru desemnarea constructorului. Sper ca, în toamna acestui an, să înceapă lucrările efectiv”, a precizat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii.

Pe de altă parte, după achiziționarea unui pian valoros, tot anul acesta, Filarmonica ieșeană ar putea fi dotată cu unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din lume.

Reabilitarea edificiului costă milioane de euro

De reamintit că, deja, contractul de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții

„Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497” situate în Iași, str. Cuza Voda, nr. 29, unde are loc activitatea artistică a Filarmonicii de Stat „Moldova”, a fost semnat la mijlocul anului trecut.

Firma SC. Mihul SRL a fost câștigătoarea licitației.
Conform contractului, prestatorul a realizat expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, studiul de acustică. Terminarea proiectului care prevede reabilitarea celor două imobile este finalul anului 2022. Pe de altă parte, costurile totale cu reabilitarea și modernizarea Filarmonicii ieșene trec de șase milioane de euro.

Celebra instituție ar putea avea și unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din lume

Pe de altă parte, profesorul Bujor Prelipcean se pregătește să achiziționeze și un instrument muzical spectaculos. Este vorba despre o orgă electrică, special destinată concertelor.

„Da, după ce am achiziționat un pian profesional și extrem de util Filarmonicii, ne gândim să achiziționăm și o orgă electrică. Cele mai bune, spre exemplu din catalogul Yamaha, au prețuri ce trec de 800 mii lei. Îmi doresc, având în vedere că avem una dintre cele mai bune echipe de artiști din România, să avem și o infrastructură demnă de istoria și valoarea Filarmonicii ieșene. De reamintit că, în trecut, actuala Sală de Concerte era parte integrantă a Bisericii Congregației Notre-Dame de Sion și era dotată cu o orgă. Aceasta a fost dezafectată.

Clădirea actualei Filarmonici, care urmează a fi reabilitată, a fost construită in anul 1815

Întregul Ansamblu din care fac parte Casa Alecu Balș și Notre Dame de Sion (unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” – n.r.) este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul Bujor Prelipcean – n.r.) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani. Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815. Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugărițele din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *