O parte a spitalului mobil pentru bolnavii de COVID-19, din Lețcani urmează să ajungă la parcul Transagropolis din comuna ieșeană. Decontarea spitalului din fonduri europene nu va mai fi posibilă după încălcarea legii achizițiilor publice de către achizitor. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și al Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară Euronest, continuă să nege neregulile constatate în derularea licitației pentru furnizarea unității medicale, în ciuda dovezilor furnizate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice
O mică parte din spitalul mobil pentru bolnavii de COVID-19 din localitatea Lețcani a ajuns în țară, pentru a fi instalat în parcul agricol Transagropolis. Proiectul pentru care Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț au plătit 13,2 milioane de euro continuă să stârnească controverse. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și al Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, refuză să explice de ce comisia de evaluare a licitației a fost constituită ilegal și furnizează informații false. Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a constatat faptul că membrii comisiei de evaluare a ofertelor pentru licitația privind spitalul mobil a fost constituită ilegal. Însă, președintele Consiliului Județean Iași continuă să susțină contrariul pentru a induce opinia publică în eroare.
Comisia de evaluare pentru achiziția spitalului mobil pentru bolnavii de COVID-19 este ilegală. Maricel Popa face trimiteri la caietul de sarcini
ANAP a demonstrat că cei aflați în comisia de evaluare nu aveau ce să caute acolo cu putere de decizie, aceștia nereprezentând beneficiarul investiției. Cu toate acestea, Maricel Popa încearcă să păcălească ieșenii prezentând faptul că detaliile despre comisia de evaluare au fost trecute în caietul de sarcini. Doar că în acel caiet de sarcini se poate trece absolut orice. Asta nu înseamnă că automat se și respectă legea. Legea achizițiilor publice a fost evident încălcată, iar șeful Consiliului Județean refuză să recunoască acest lucru. Încălcarea legii achizițiilor publice face ca decontarea acestui spital să nu mai poată fi făcută din bani europeni.
„Procedura de achiziție a spitalului mobil a respectat toți pașii legali. Inclusiv formarea Comisiei de evaluare a fost făcută conform normelor metodologice din HG 395/2016, art. 126. Acolo spune foarte clar că reprezentanții acestei comisii pot fi membri aparținând atât autorității contractante care organizează procedura de atribuire, ADI Euronest, cât și autorității contractante beneficiare, spitalele din regiunea Nord-Est, în special cele implicate direct în diagnosticul/tratarea/combaterea COVID-19). Informațiile se regăsesc în Caietul de sarcini al procedurii de achiziție și se pot verifica prin consultarea site-ului Euronest”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Popa susține că din comisie au făcut parte reprezentanți ai spitalelor din Regiunea de Nord- Est care se află în prima linie a bătăliei împotriva virusului COVID-19. Cu toate acestea, din comisie nu a făcut parte nimeni de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, principala unitate din zona Moldovei unde sunt tratați pacienții de COVID-19, ceea ce ridică un mare semn de întrebare!
Lovitură pentru CJ Iași și Euronest. S-au încălcat regulile de transparență în achiziția spitalului pentru COVID-19
Chiar dacă ADI Euronest ar fi eligibil pentru rambursare din fonduri europene, prin încălcarea legii achizițiilor publice, dosarul nu mai este eligibil. Practic au fost încălcate regulile de transparență! Articolul 145 din Legea 98/2016 a achizițiilor publice arată că autoritatea contractantă are obligația de a transmite spre publicare un anunț de atribuire în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului de achiziție publică/acordului-cadru în urma finalizării procedurii de atribuire.
De asemenea, anunțul de atribuire se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și la nivel național, în conformitate cu prevederile art. 146 – 148 din Legea 98/2016. Conform ADI Euronest, contractul a fost semnat pe 21.04.2020. Pe data de 21.05.2020 a expirat termenul de publicare a anunțului de atribuire în SEAP și în Jurnalul European, iar asta nu a apărut nicăieri, făcând astfel că legea să fie încălcată, iar banii să nu mai poată fi decontați.
De asemenea, articolul 224 arată că sunt fapte ce constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni. Contravenția poate apărea în condițiile încălcării regulilor de publicitate și transparență prevăzute la art. 111 alin. (1) lit. b) și art. 142 – 150 din Legea 98/2016.
Maricel Popa speră să obțină finanțare europeană pentru spitalul mobil de la Lețcani
Mai mult, unitatea medicală pentru tratarea pacienților cu COVID-19 de la Lețcani a fost respinsă deja de Ministerul Fondurilor Europene pentru decontarea celor 13,2 milioane de euro. Maricel Popa a susținut că va depune proiectul pe altă linie de finanțare, dând vina pe Guvernul liberal.
„Am făcut toate demersurile necesare, atât prin Euronest, cât și prin Consiliul Județean, să fim eligibili pentru finanțare. În susținerea acestei afirmații stă întreaga corespondență purtată încă din luna martie cu toate autoritățile responsabile în realizarea mecanismului financiar pentru accesarea banilor europeni. Mai avem posibilități de accesare a banilor europeni pentru decontarea spitalului și le vom folosi. Ne vom adresa direct Comisiei Europene pentru modificarea Ghidului de finanțare”, a mai spus Maricel Popa.
ADI Euronest susține că din luna iunie va cere decontarea spitalului mobil din fonduri europene.
„După recepție și punere în funcțiune, vom solicita Comitetului de Monitorizare al CM POIM 2014-2020 modificarea ghidului, în sensul includerii APL-urilor și ADI-urilor printre solicitanții eligibili. Fondurile sunt alocate exclusiv decontării cheltuielilor deja efectuate în perioada februarie – decembrie 2020 cu investiții în combaterea COVID-19 și, din informațiile existente până în prezent, nu există decât 5 astfel de spitale mobile deja achiziționate sau în curs de achiziționare. Bugetul alocat proiectelor tip B este acoperitor pentru toate acestea, inclusiv pentru Spitalul Mobil COVID-19 de la Lețcani”, susțin cei de la ADI Euronest.
Alina Popa, directorul Euronest, a avansat ca termen maxim ziua de 10 iunie pentru spitalul mobil de la Lețcani
În ciuda faptului că unitatea medicală trebuia deja să funcționeze la această oră, firma turcă SDI Global LLC a tras de timp, iar entitatea ADI Euronest i-a aprobat tacit acest lucru. Ieri, în cadrul ședinței ordinare de plen a Consiliului Județean, Alina Popa, directorul Euronest, a spus că, estimativ, termenul final de montare, instalare și deschidere a unității ar fi 10 iunie. Asta înseamnă cu aproape 30 de zile în plus, față de termenul licitat de către firma care a câștigat contractul pentru 13,2 milioane de euro. Mai mult, aceasta a menționat că se aplică penalități pentru firma turcă dacă aceasta nu instalează unitatea la timp.
„Nu a plecat niciun leu din conturile noastre către firmă, pentru că aceasta nu a livrat nimic”, a spus Alina Popa.
Asta în ciuda faptului că în caietul de sarcini era stipulată plata unui avans de 30 la sută către firmă. Însă, în condițiile în care turcii nu au achitat garanția, nici Euronest nu ar fi virat avansul.