Vești bune pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC și întreg orașul Iași. Astfel, la mijlocul anului trecut, instituția a semnat oficial, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est – ADR–NE, pentru reabilitarea și restaurarea clădirii intitulate Corp E, din Fundație. Investiția este de aproximativ patru milioane de euro. Acum, specialiștii de la „Cuza” analizează ofertele celor două firme care s-au înscris la licitație. Este vorba de S.C. Iasicon S.A și Tec Telecom SRL. Cel mai probabil, luna viitoare va fi declarat un câștigător
După ani buni, la Iași demarează unul dintre cele mai valoroase proiecte de investiții pe zona infrastructurii educaționale, care ține de un imobil istoric. Totul ca urmare a demersurilor realizate de actuala conducere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași. Astfel, dacă în trecut, foștii conducători ai celei mai vechi instituții moderne de învățământ superior a țării au refuzat orice posibilitate de refacere a imobilului, lăsându-l în paragină, acum lucrurile s-au schimbat radical.
Investiție de patru milioane de euro
De reamintit că, la mijlocul anului trecut, instituția a semnat oficial, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est – ADR–NE, pentru reabilitarea și restaurarea clădirii intitulate Corp E, din Fundație. Investiția este de aproximativ patru milioane de euro (17,478,081 lei – n.r.). Acum, specialiștii de la „Cuza” analizează ofertele celor două firme care s-au înscris la licitație. Este vorba de S.C. Iasicon S.A și Tec Telecom SRL. Cel mai probabil, luna viitoare va fi declarat un câștigător. „Corpul E al UAIC (aflat lângă Biblioteca Centrală Universitară și Căminul Akademos), sau Casa (Canano), se află pe Lista Monumentelor Istorice, iar de peste zece ani este în stare nefuncțională. Finanțarea contractului de reabilitare este asigurată de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. Două firme sunt participante la licitația de adjudecare a lucrărilor de reabilitare. Succes firmei care va fi declarată câștigătoare!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza”.
De precizat că, aici a funcționat ani buni prima închisoare modernă a Iașului. Ea se află într-o avansată stare de degradare deoarece nu s-a mai investit aici de peste trei decenii. Situată pe strada Păcurari numărul 9, Corpul E al Universității „Cuza” stă să se dărâme sub ochii trecătorilor. După finalizarea reabilitării, imobilul va avea săli moderne destinate cursurilor și birouri pentru cadrele didactice.
Aici a funcționat prima închisoare modernă a Iașului
Interesant că, pe actualul amplasament al Corpului E din zona Fundație, timp de un secol a funcționat prima închisoare modernă a urbei, între 1830-1916. Atunci, la singura închisoare a orașului de pe strada Păcurari ajungeau toți cei care aveau probleme cu legile vremii. Odată sosiți aici, toți deținuții ajungeau pe mâna călăului Gavril Buzatu, zis și nea’ Bogdan. Acesta era și el, la rândul lui, un hoț și un criminal care, pentru a scăpa de pedeapsă, îndeplinea toate dispozițiile Curții. Dintre zidurile închisorii foarte puține persoane mai puteau ieși pentru a vedea soarele. „Norocoșii” care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de îndeplinit datorii silnice și trebuiau să suporte biciul celui cunoscut drept „omul fără suflet”.
Printre oamenii importanți ai vremii care au stat în închisoarea din centrul Iașului poate fi amintit și Neculai Rosetti Roznovanu care voia tronul Principatelor Române. După ce a complotat împotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza în anul 1866, a fost băgat în celebra pușcărie. Aici a fost încarcerat și Alecu Beldimari, fondatorul ziarului „Adevărul”. Ultima intervenție serioasă asupra monumentului de mare valoare istorică a fost între anii 1925-1929. La Direcția Județeană de Cultură (DJC) Iași exista încă din anul 2010 aviz pentru reabilitarea fostei închisori. Cea mai veche pușcărie a Iașului sau Casa „Canano”, așa cum este trecută pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), este valoroasă în special din punct de vedere memorial-simbolic pentru că această clădire încă mai aduce aminte de suferințele celor condamnați care au trebuit să dea socoteală pentru anumite fapte.