Doliu în lumea culturală ieșeană! A murit maestrul Doru Morariu, dirijorul Corului Filarmonicii de Stat Moldova Iași.
Momente triste pentru mediul cultural și muzical ieșean și național! Dirijorul Doru Morariu, maestrul ce coordona Corul Filarmonicii de Stat Moldova Iași a murit.
Corul Academic Gavriil Musicescu, condus de maestrul Doru Morariu de la Filarmonica de Stat Moldova, a câştigat respectul şi admiraţia spaniolilor. Au fost susţinute concerte în oraşele Valladolid, Avila şi Soria. „La ultimul concert, susţinut în impresionantă sala de la Valladolid, preţ de mai bine de 20 de minute, cei aproximativ 1800 de spectatori ne-au aplaudat la scena deschisă. Ne-a impresionat, ştiută fiind răceala publicului spaniol. Suntem mândri de succesul Corului Gavriil Musicescu în Spania”, a declarat Doru Morariu, dirijorul corului în anul 2010.
Doru Morariu, dirijor la Filarmonica din Iaşi, a revenit în oraşul natal pentru un spectacol dedicat reşiţenilor. De-a lungul carierei sale, Doru Morariu a primit disticţii la concursuri naţionale şi internaţionale. Printre acestea este de remarcat cel acordat prin decret prezidenţial pentru merite deosebite în promovarea muzicii corale. Şi Societatea Română de Radiodifuziune l-a răsplătit pentru activitatea sa culturală, la începutul anilor 2000.
Muzician complet, Daniel Petru Morariu este unul dintre acei artişti ai baghetei care şi-au legat mare parte din activitate de un singur ansamblu muzical pe care l-au condus şi de un anumit centru muzical, aici fiind vorba de Iaşi.
Născut în 1951 la Reşita, Doru Petru Morariu a absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara, pentru că mai apoi să-şi desăvârşească pregătirea în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea unor eminent dascăli.
Revenit în oraşul natal, Doru Petru Morariu desfăşoară o intensă activitate didactică şi artistică, în această ultimă calitate remarcându-se prin apariţiile la pupitrul Corului “Mioriţa” pe care chiar el l-a înfiinţat. În acest sens, sunt de menţionat premiile naţionale şi internaţionale obţinute cu formaţia mai sus amintita, colaborările cu Filarmonica George Enescu şi Filarmonica Banatul, numărul important de înregistrări, etc.
După 1990, Doru Petru Morariu, care a mai condus corul de copii Primavera şi Corul Palatului Pionierilor, a început o apreciată activitate la pupitrul Corului Gavriil Musicescu al Filarmonicii Moldova din Iaşi. Împreună cu acest ansamblu vocal, pe care îl păstoreşte şi astăzi, dirijorul reşiţean a susţinut peste concerte à cappella şi vocal-simfonice atât în ţara cât şi în străinătate.
Fondator şi al corului de copii Angeli al Studioului Radio Iaşi, Doru Petru Morariu are şi o intersanta activitate componistică, remarcându-se prin lucrările scrise pentru cor sau vocal-simfonice, izvorâte din preocuparea continua pentru ansamblul vocal şi tehnicile specifice acestuia.