Prima pagină » Local » Exclusiv! Directorul unei importante firme, acuzat după moartea unui muncitor! Procurorii l-au trimis în judecată și pe șeful de șantier! Tragedia a avut loc la o clădire din municipiul Iași!
Exclusiv! Directorul unei importante firme, acuzat după moartea unui muncitor! Procurorii l-au trimis în judecată și pe șeful de șantier! Tragedia a avut loc la o clădire din municipiul Iași!

Exclusiv! Directorul unei importante firme, acuzat după moartea unui muncitor! Procurorii l-au trimis în judecată și pe șeful de șantier! Tragedia a avut loc la o clădire din municipiul Iași!

19 feb. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un director de firmă și un șef de șantier au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. Directorul Izo Construct Trading, Vasile Țucă, este acuzat de ucidere din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. În același dosar, Adrian Ghercă, șef de șantier, este acuzat de neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. Ancheta a demarat după ce un muncitor a căzut de la înălțime și și-a pierdut viața

Doi reprezentanți ai unei importante firme vor fi nevoiți să dea explicații în instanță, după ce au fost acuzați de comiterea unor infracțiuni. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Țucă, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.
În același dosar, anchetatorii l-au trimis în fața instanței și pe Adrian Ghercă, pentru neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. Acum, urmează ca Judecătoria Iași să stabilească un prim termen al procesului penal, după care magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

O tragedie

Anchetatorii au afirmat că Vasile Țucă, în calitate de director tehnic în cadrul SC Izo Construct Trading SRL, în timp ce coordona și supraveghea desfășurarea lucrărilor la punctul de lucru deschis pe terasa unei clădiri amplasate pe bulevardul Prof. Dr. D. Mageron, pe data de 22 februarie 2016, a creat o situație concretă, reală și actuală căreia îi lipsea doar prilejul declanșator pentru a produce un accident de muncă.

„Inculpatul nu a luat măsurile legale cu privire la lucrările de la înălțime, respectiv nu a adoptat, din faza de cercetare proiectare și execuție a construcțiilor, soluții conforme prevederilor legale în vigoare privind securitatea și sănătatea în muncă, prin a căror aplicare să fie eliminate riscurile de accidentare și să asigure, și să controleze cunoașterea și aplicarea de către toți lucrătorii a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și de protecție stabilit). Prin omisiunea de a lua măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, inculpatul a sporit condițiile de producere a unui accident de muncă”, a precizat Elena Jașcanu, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Conform acesteia, pe data de 22 iunie 2016, în jurul orei 13:00, un angajat, Costel M., a decedat după ce a căzut de la o înălțime de 15 metri, în timp ce desfășura lucrări de termoizolație de pe acoperișul clădirii amintite, fără a purta echipament corespunzător pentru munca la înălțime.

„În sarcina inculpatului Ghercă Adrian s-a reținut că, în perioada 17 – 21 februarie 2016, în calitate de șef de șantier în cadrul SC Izo Construct Trading SRL, în timp ce coordona și supraveghea desfășurarea lucrărilor la punctul de lucru deschis pe terasa clădirii respective, nu a luat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, iar, prin inacțiunea sa, a creat o situație concretă, reală și actuală căreia îi lipsește doar prilejul declanșator pentru a produce un accident”, a încheiat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *