@ Primarul comunei Scheia nu stie pe ce sa arunce banii publici @ Vrea sa amenajeze un nou sediu cu 300.000 de euro, jumatate din bugetul anual @ Sustine ca este fugarit din actualul sediu de catre niste mostenitori, dar corespondenta cu acestia nu mai exista de ani buni @ mai putin de 20 de angajati vor avea un sediu cu parter si doua etaje @ Irosirea banului public este mai mult decat evidenta @ Au preluat ruinele unui bloc inceput in perioada comunista @ Intre timp, scolile din comuna au toaletele in curte @ "Cladirea respectiva este veche de 30 de ani. In perioada comunista s-a incercat construirea unui bloc, dar nu a mai fost finalizat. Noi am facut expertiza, exista si o autorizatie de construire. Este o cerere de revendicare pentru cladirea unde functionam. Poate sa ne evacueze oricand. Unii spun ca se poarta ca noi sa facem ceva modernizari si apoi sa vina sa ceara cladirea. Bugetul nostru pe un an este de 2,9 milioane de lei", spune primarul Ababei
Situatia comunelor din judetul Iasi inca ne tine pe harta celor mai sarace zone din tara. Scolile nu sunt dotate, toaletele se afla in curte, drumurile sunt sparte, iar tot mai multi asistati social stau cu mana intinsa la sefii din primarie. Este si cazul comunei Scheia, din judetul Iasi, unde primarul PSD Danut Ababei, aflat la primul mandat, a anuntat o "aroganta" din banii publici.
In acest moment, activitatea primariei se desfasoara intr-un sediu amenajat intr-o casa batraneasca. Primarul vrea ceva mult mai mare si mult mai spatios, chiar daca in institutie lucreaza doar 18 angajati. Profitand de faptul ca imobilul unde se afla in acest moment primaria a fost revendicat de catre mostenitori evrei, Ababei a anuntat ca vrea sa investeasca aproape 300.000 de euro in amenajarea unui nou sediu, chiar peste drum de cel existent. Acesti bani vrea sa-i bage intr-o constructie deja existenta, dar nefinalizata. Astfel, cei aproape 3.000 de locuitori au ocazia sa se uite la realizarea alesului.
"Cladirea respectiva este veche de 30 de ani. In perioada comunista s-a incercat construirea unui bloc, dar nu a mai fost finalizat. Noi am facut expertiza, exista si o autorizatie de construire. Este o cerere de revendicare pentru cladirea unde functionam. Poate sa ne evacueze oricand. Unii spun ca se poarta ca noi sa facem ceva modernizari si apoi sa vina sa ceara cladirea. Bugetul nostru pe un an este de 2,9 milioane de lei", spune primarul.
Insa, nici urma de mostenitori. Corespondenta cu reprezentantii mostenitorilor nu a mai fost reluata de mai multi ani. Viitorul sediu ar urma sa aiba un regim de inaltime P+1+M, cat un bloc de locuinte colective, la scara mai mica. La acest regim, functionarii vor avea tot spatiul din lume, fiind cu mult supradimensionat fata de nevoile primariei. Viitorul sediu pare sa fie in oglinda cu vila primarului din comuna, un mastodont de 300 de metri patrati, unde la parter are si barul satului, constiincios frecventat de oamenii din comuna. "Sa stiti ca vila am construit-o in urma cu zece ani, nu in acest mandat. Am auzit ca ati facut fotografii acolo", a tinut sa precizeze primarul Ababei. I s-a atras atentia ca investitia ar da peste cap bugetul local al comunei, deoarece reprezinta jumatate din suma totala pe un an. "Eu zic ca nu e mult, nici putin. Noi am mostenit acest proiect, am zis sa-l facem. Alta locatie nu am avut. O sa facem in raport cu ce avem. Am apelat si la guvernul Romaniei. Am vorbit si la Consiliul Judetean", a mai spus primarul comunei.
Locuitor: "Asta nu a facut nimic"
Pe plan politic, primarul Danut Ababei o duce destul de bine. In Consiliul Local este sustinut de 8 consilieri PSD dintr-un total de 13. Locuitorii din Scheia vorbesc despre Ababei ca ar fi un primar bun, dar afirmatiile sunt facute mai mult din complezenta. Sunt si altii mai directi. "Acela (vechiul primar- n.r.) a mai facut ceva. Asta nu a facut nimic. N-a pus asfalt, nici piatra nu a mai pus. Si-au impartit banii intre ei", crede Neculai Ailenei. In acest moment, in comuna sunt mai multe proiecte de infrastructura, de asfaltari, racordarea la reteaua de canalizare sau reabilitarea scolilor, in diferite stadii de implementare. Primarul a tinut sa spuna ca are o indemnizatie lunara de 5.000 lei, in timp ce secretarul comunei, de aproape 4.000 lei.
Conform declaratiei de avere, are in proprietate paduri in comuna Secheia cu o suprafata de aproape 1 hectar, vila de 300 metri patrati, doua autoturisme BMW si Mercedes, fabricate in 1993 si 1996. Nu se stie ce sume incaseaza prin intermediul birtului din centrul comunei. Seful comunei gazduieste in curtea casei si sediul unui notar public.
Licitatie la mijlocul lunii viitoare
Reamenajarea sediului va fi realizata in urma unei licitatii programate pe data de 15 octombrie 2019. Prevederea bugetara este de 1.390.234 lei, fara TVA, aproape 300.000 de euro. Primarul Ababei spune ca licitatia este la a doua tentativa pentru ca nu s-au gasit constructori care sa vina la procedura.
"Autoritatea contractanta doreste corelarea instalatiilor si functionalului cu legislatia în vigoare privind cerintele de calitate in constructii: rezistenta mecanica si stabilitate, siguranta in exploatare, securitatea la incendiu, igiena, sanatate si mediu, economie de energie si izolare termica, protectia impotriva zgomotului. Cladirea existenta va fi dotata cu o rampa de acces pentru persoane cu dizabilitati care sa respecte legislatia in vigoare. Aceasta va fi placata cu gresie antiderapanta si cu suprafete de avertizare tactilo-vizuale. Vor fi montate tamplariile interioare si exterioare din MDF, respectiv PVC cu rupere de punte termica si geam termoizolant, pentru a respecta cerintele de economie si izolare termica. De asemenea, ferestrele se vor dimensiona astfel incat sa fie respectate normele UE cu privire la necesarul de lumina naturala pentru cladirile cu o astfel de destinatie. Toate usile se vor deschide in sensul de evacuare, iar usa de acces in cladire va fi redimensionata si dotata cu bara antipanica si dispozitiv de inchidere lenta", se arata in caietul de sarcini. In comuna sunt inregistrate 20 de persoane cu dizabilitati.