Prima pagină » Eveniment-Social » EXCLUSIV! Cum se va face Admiterea 2020, în clasa a V-a, la marile colegii și licee din Iași. Mii și mii de părinți așteaptă aceste informații! – GALERIE FOTO

EXCLUSIV! Cum se va face Admiterea 2020, în clasa a V-a, la marile colegii și licee din Iași. Mii și mii de părinți așteaptă aceste informații! – GALERIE FOTO

08 mai 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În aceste zile, mii și mii de părinți din Iași și întreaga țară caută cel mai mult aceste informații! Ele sunt legate de modul în care se va face Admiterea 2020 în licee și marile colegii, la clasa a V-a. Situația este una excepțională, iar, în acest context, concursurile și testările care ar fi trebuit să aibă loc chiar luna acesta, în acest scop, este posibil să nu mai aibă loc. Mai mult, ieri (7 mai – n.r.), inclusiv Inspectoratul Școlar Județean – ISJ a avut o video-conferință cu managerii unităților de învățământ unde a fost atinsă și această problemă stringentă. În acest context, la acest moment, nu s-a luat o decizie privind selecția viitorilor elevi de clasa a V-a. Se așteaptă ca, după data de 15 mai, Ministerul Educației și Cercetării – MEC să facă precizări în acest sens. Pe de altă parte, directorii importantelor licee și colegii ieșene analizează care este cea mai sigură modalitate. Aceștia precizează că principala lor preocupare este siguranța medicală, atât a copiilor, cât și a părinților și profesorilor. Concret, fie va mai fi organizată testarea clasică, fie vor fi găsite o serie de criterii în baza cărora, acolo unde sunt mai mulți candidați decât locurile disponibile, să se facă departajarea pentru Admiterea 2020

Sunt zile de foc pentru mii și mii de părinți, dar și pentru profesori sau manageri de școli, licee sau colegii! În acest context, una dintre cele mai solicitate informații este cea legată de modul în care se va face Admiterea 2020, la clasa a V-a! Esențial de precizat că, la acest moment, nu s-a luat o decizie în acest sens și se așteaptă ca Ministerul Educației și Cercetării (MEC) să facă precizări legale pe acest subiect fierbinte!

Se caută soluții și criterii pentru Admiterea 2020, în clasa a V-a, la marile colegii și licee din Iași

Având în vedere toate acestea, ieri (7 mai – n.r.), inclusiv Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a avut o video-conferință cu managerii unităților de învățământ unde a fost atinsă și această problemă stringentă. Atât din ceea ce au transmis oficialii ISJ, cât și din reacțiile obținute în exclusivitate de reporterii Cotidianului „BUNå ZIUA IAȘI” (BZI) de la managerii marilor licee și colegii din orașul și municipiul Iași, se așteaptă data de 15 mai! Atunci, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) urmează a face precizări legale în acest sens. Pe de altă parte, directorii ieșeni au creat un grup de lucru pentru a găsi cele mai bune soluții cu privire la ceea ce vor decide.

„Este una dintre problemele stringente care ne preocupă pe noi în această perioadă. Acum nu putem oferi date certe deoarece e un context excepțional și, după data de 15 mai, așteptăm ca Ministerul Educației să vină cu decizii legale și pe zona Admiterii 2020 la clasa a V-a. Vom vedea ce va fi și-i vom informa pe părinți în timp util. Preocuparea noastră este pentru siguranța medicală a copiilor, a părinților și a profesorilor”, a precizat prof. dr. Elvira Rotundu, managerul Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași. Pe aceeași linie, și prof. dr. Mihaela Gotcu, directorul de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, a confirmat și întărit cele spuse de colega sa.

Preocuparea majoră ține de a găsi cea mai corectă și sigură metodă de Admitere în clasa a V-a

Mai departe, având în vedere că este un moment excepțional, toată lumea caută cea mai corectă și sigură metodă de Admitere în clasa a V-a.

„Chiar am avut această informare cu Inspectoratul Școlar. Conform cu ceea ce a fost stabilit la începutul acestui an școlar, în această lună era această testare. Acum, noi am făcut promovarea ofertei, vom face înscrierile on-line, dar nu am stabilit care va fi procedura selecției! Așteptăm deciziile Ministerului Educației pentru a vedea cum vom derula acest întreg proces”, a punctat și prof. dr. Sergiu Enea, manager al Liceului Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos.

Mai departe, și prof. dr. Aurel Neicu, directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din orașul Hârlău spune că acum se caută soluții pentru a găsi cele mai bune criterii de selecție a viitorilor elevi de clasa a V-a.

„Nu am decis nimic, se așteaptă precizări de la Ministerul Educației. Noi avem foarte multe solicitări de înscriere, atât din oraș, cât și din localitățile limitrofe. E clar că, așa cum a spus și MEC, examene clasice și cu prezență fizică vor fi doar la Evaluarea Națională și Bacalaureat, nu sunt alte precizări. E esențială siguranța medicală a copiilor, profesorilor și părinților. Poți risca dosar penal dacă ai decis să se organizeze examenul de Admitere în clasa a V-a în sistemul normal. E dificil și căutăm criterii în baza cărora să facem selecții, un portofoliu ar fi o soluție, dar încă nu știm ce să conțină”, a sintetizat profesorul Neicu.

Admiterea 2020 în clasa a V-a, o situație excepțională și de interes pentru toți părinții și profesorii

De asemenea, atât prof. dr. Elena Calistru, manager al Colegiului „Național”, cât și prof. dr. Adina Romanescu, director al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” lucrează, în aceste zile de foc, inclusiv în a găsi soluțiile cele mai bune pe planul Admiterii la clasa a V-a.

„Da, asta facem cu ai noștri colegi, ținem legătura cu părinții și aceștia primesc informații în timp util. Având în vedere pandemia, nimic nu poate fi anticipat și nu am decis cum vom derula acest proces. Se așteaptă ca, la nivel național, Ministerul să ofere lămuriri legale. Mă consult cu ai mei colegi de la celelalte unități educaționale din Iași pentru a găsi cea mai bună formulă”, a evidențiat profesorul Calistru. Deja, la Informatică a fost propusă o formă legat de modul în care ar putea avea loc Admiterea 2020. „La nivelul unității noastre a fost propusă o formulă pentru Admiterea 2020 la clasa a V-a, anume pe baza unui protofoliu care să cuprindă date, rezultate ale școlarului și recomandarea învățătorului. E doar o propunere și nimic nu a fost definitivat la acest moment”, a concluzionat și profesorul Adina Romanescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *