După trecerea pandemiei de COVID-19 și reluarea cursurilor urmează o perioadă esențială pentru mii de elevi și părinți din Iași! Aceasta este legată de Admiterea 2020 în clasa a IX-a și repartizarea computerizată a candidaților la liceu. Așa cum au anunțat oficialii Ministerului Educației și Cercetării – MEC, toate calendarele legate de aceste momente au fost decalate. Inclusiv susținerea Evaluării Naționale se va derula la o altă dată decât cea stabilită oficial. Dincolo de toate acestea, și în acest context, interesul crescut este legat de mediile care vor fi la intrarea în clasa a IX-a. Ca în fiecare an, la unitățile de elită vor fi cele mai mari note. Cu toate acestea, față de anii trecuți, este posibil ca acestea să fie mai mici având în vedere faptul că predarea și evaluarea copiilor s-a făcut on-line
Pentru mii de elevi și de părinți din Iași urmează o vară plină! Unul dintre cele mai importante momente va fi cel legat de Admiterea 2020 și repartizarea computerizată în clasa a IX-a. Așa cum au anunțat oficialii Ministerului Educației și Cercetării (MEC), pe fondul pandemiei de COVID-19, întreg calendarul acestui proces a fost amânat. Mai mult, la Evaluarea Națională (EN) vor fi subiecte care nu vor include și materia din semestrul al II-lea din acest an școlar.
Care au fost ultimele medii de intrare la marile colegii și licee din Iași
Dincolo de toate acestea, și în acest context, interesul crescut este legat de mediile care vor fi la intrarea în clasa a IX-a. Ca în fiecare an, la unitățile de elită vor fi cele mai mari note. Cu toate acestea, față de anii trecuți, este posibil ca acestea să fie mai mici având în vedere faptul că predarea și evaluarea copiilor s-a făcut on-line. Spre exemplu, după derularea EN din 2019, ultimele medii avute de elevi la acest test la colegiile și liceele de elită din Iași au fost: Colegiul „Național” – 9.47, „Costache Negruzzi” – 9.10, „Emil Rcaoviță” – 9.58, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil – 8.78”, Liceul „Dimitrie Cantemir” – 8.32, Colegiul Național „Mihai Eminescu” – 8.71 sau Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” – 8.03.
Aici, după repartizarea computerizată, ultimele medii de intrare au crescut cu până la zece sutimi. Pe de altă parte, în anul 2018, la Colegiul „Național”, ultima medie de intrare la specializarea Matematică-Informatică a fost de 9.69, iar la Științe ale Naturii – 9.56. La Colegiul Național „Emil Racoviță”, specializarea Matematică-Informatică – ultima medie de intrare a fost 9.55, la Colegiul „Costache Negruzzi”, la aceeași specializare – 9.50. Având în vedere aceste repere, foarte probabil ca anul acesta să fie o scădere cu până la jumătate de punct având în vedere bulversarea anului educațional și că elevii au fost nevoiți să învețe de acasă mare parte din semestrul al II-lea.
Ultima medie de intrare va scădea. Vor fi admiși sute de candidați cu note de PATRU sau TREI
Desigur, realitatea va fi și mai dură la unitățile de învățământ unde, de obicei în anii trecuți, ultimele medii de intrare erau chiar de 2.23, 2.67 sau 2.90. Acestea sunt din rândul colegiilor și liceelor tehnice sau foste industriale. Mare parte din cei care alegeau să studieze aici proveneau din mediul rural. Ori, procesul de predare și evaluare în regim on-line a avut cel mai mult de suferit, uneori fiind aproape inexistent, tocmai pe acest palier. Inclusiv profesorii ieșeni au arătat că le-a fost greu să păstreze legătura cu aceștia în condițiile în care cei mai mulți nu au acces la Internet.
Medii de intrare de la 2.23 și până la 4.89
Pentru o mai bună edificare, raportat la datele de acum doi ani, 2.23 a fost ultima medie de intrare la specializarea Mecanică de la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din orașul Târgu Frumos; 2.67 la specializarea Electric de la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din municipiul Iasi; Colegiul Tehnic „Ion Holban” cu 2.90 la profilul Economic; 3.00 la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași, la specializarea Producție media; specializarea Mecanică de la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din orașul Pașcani, cu 3.06; la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Iași, specializarea Electric, cu 3.21 sau Liceul Tehnologic Vlădeni, cu 3.24, la specializarea Electronică automatizări. Dramatic este că inclusiv la specializarea Științe ale Naturii s-a intrat cu ultima medie de 4.89 la Liceul Teoretic Lascăr Rosetti” din localitatea Răducăneni.
De asemenea, liceele cu medii mici de admitere au fost: Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, specializarea Turism și alimentație, având ultima medie de 3.52; Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din localitatea Miroslava, Industrie alimentară, având o medie de 3.38. Și aici, la un calcul simplu care va duce la o scădere a rezultatelor candidaților la EN 2020 cu aproximativ jumătate de punct, e posibil să apară și medii de intrare de DOI.