Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Coșmar în cartierele bogaților din Iași! Zeci de mii de oameni primesc apă cu porția de la ApaVital! Revoltă fără precedent – VIDEO

EXCLUSIV! Coșmar în cartierele bogaților din Iași! Zeci de mii de oameni primesc apă cu porția de la ApaVital! Revoltă fără precedent – VIDEO

02 mai 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Situația apei la nivelul Iașului devine tot mai îngrijorătoare. În plină pandemie COVID-19, zeci de mii de persoane vor mai primi apă la robinet doar câteva ore pe zi, iar mai multe localități din județ au fost puse sub un program strict de furnizare. Oficialii operatorului ApaVital susțin că apa a fost restricționată pentru că este nevoie de refacerea rezervoarelor, care se consumă mult prea repede față de capacitatea lor. Pe lângă populația care primește apă doar câteva ore pe zi, nemulțumiri sunt mai ales în rândul ieșenilor din Zona Metropolitană, mai ales cei care locuiesc în zone de deal precum Bucium, Valea Lupului, Lunca Cetățuii, Miroslava. Din cauza presiunii scăzute la robinet, aceștia trebuie să aștepte un timp enervant de îndelungat chiar și pentru a umple o cană cu apă, acuzându-și chiar vecinii că își udă grădinile și umplu piscinele.

În plină perioadă de Pandemie COVID, situația apei potabile la nivelul Iașului a intrat și ea într-o criză care s-ar putea adânci de la o zi la alta. Deja, în ultimele două zile, zeci de mii de locuitori ai județului Iași au început să fie alimentați cu apă potabilă doar câteva ore pe zi dimineața sau seara. Operatorul pentru serviciile de apă-canalizare a explicat faptul că s-a ajuns în această situație pentru că a crescut brusc consumul în acestă perioadă, iar rezervoarele de apă nu mai pot face față acestei creșteri.

„Traversăm cu toții o perioadă dificilă în care punem pe primul loc igiena personală, pentru a ne păstra sănătatea. Resursele de apă sunt limitate și trebuie să avem grijă de fiecare picătură, pentru a beneficia în continuare, la orice oră din zi sau din noapte, de o apă sigură de la robinet. Pentru că traversăm o perioadă secetoasă, mulți utilizatori casnici sunt tentați să utilizeze apa de la robinet pentru irigarea culturilor agricole, a gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie”, au explicat reprezentanții ApaVital Iași, firmă care are monopol pe acest serviciu în Iași.

În spatele acestui monopol, chiar dacă dau apă cu porția clienților, șefii ApaVital, în frunte cu directorul Mihai Doruș, au salarii de nababi, câștigând și peste 30.000 de lei pe lună.

Apă doar câteva ore pe zi. Se dă vina pe udatul grădinilor și piscine

Deși au fost investite sume de ordinul a aproape 400 milioane de euro prin POS Mediu I și II pentru extinderea și modernizarea rețelei de apă-canalizare la nivelul Iașului, sistemul nu face față încă cererii actuale, care a crescut drastic la nivelul întregului județ.
Conducerea operatorului susține că, deși au fost realizate mai multe rezervoare în ultimii ani în puncte-cheie din județ, consumul irațional, cum sunt udatul grădinilor și umplutul piscinelor, duce la aceste situații.

„În județ sunt situații mai multe de restricții în furnizare, iar în Zona Metropolitană avem două puncte mai sensibile la Horpaz și Valea Ursului, unde sunt zone de deal, iar rețelele făcute de dezvoltatori sunt prea mici. La Valea Lupului avem situații diferite, la case s-au făcut în general lucrări conforme, dar în cazul blocurilor nu au fost respectate avizele, dezvoltatorii au construit după cum au vrut și au vândut repede. Cele mai mari probleme sunt la Pârcovaci și Deleni, soluția este să plouă cât mai repede. Spre exemplu, lacul Bicaz care are o capacitate normală de 11 milioane mc, are astăzi doar 5 milioane mc de apă. Mesajul este ca toată lumea să încerce să utilizeze apa în mod rațional, altfel ne va fi tot mai greu”, a explicat Mihai Doruș, directorul general al ApaVital Iași.

Zona Metropolitană Iași, afectată din plin – demonstrație făcută de cetățeni

Reclamații au apărut de mai multe zile și în rândul ieșenilor din Zona Metropolitană Iași, mai ales din partea celor care locuiesc în zone de deal precum Bucium, Valea Lupului, Lunca Cetățuii, Miroslava și așa mai departe. Deși autoritățile au solicitat locuitorilor să nu folosească apa din rețeaua publică la treburile gospodărești, așa cum sunt udatul grădinilor, dar mai ales la umplutul piscinelor, mare parte din consumatori nu au aproape deloc presiune la robinet. Mai ales cei aflați în zonele de deal sau la capetele de rețea trebuie să aștepte un timp enervant de îndelungat chiar și pentru a umple o cană cu apă.

Utilizarea apei în mod irațional afectează în special utilizatorii din zonele mai înalte, care rămân fără apă sau primesc apă cu presiune scăzută în condiții de creștere a consumului.
O demonstrație concretă a fost făcută de doi locuitori din Miroslava – zonă de vale, respectiv Valea Lupului – zonă de deal, care au filmat la ora 20:00, pe data de 27.04.2020, cum la primul robinet apa curgea cu presiune normală, iar la cel din Valea Lupului cu presiune foarte scăzută (vezi video).
Din aceste motive, cetățenii afectați din Zona Metropolitană Iași au început să ia dovezi și să completeze în număr tot mai mare sesizări trimise către ApaVital.

„Tocmai a fost montat în căminul nostru un aparat care să monitorizeze presiunea apei. Aparatul va monitoriza timp de o săptămână presiunea apei în toate momentele zilei, apoi în funcție de cum arată graficele, vor vedea ce se poate face”, au precizat locuitorii din Valea Lupului.

Localitățile care vor primi apă doar câteva ore pe zi

Ultimele localități care sunt puse pe lista celor cu restricții la furnizarea apei sunt Moșna și Bohotin, acolo unde, în perioada 1 – 8 mai 2020, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă a rezervoarelor de 120 mc capacitate și 150 mc capacitate, ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă după program, zilnic, între orele 07:00 – 09:00 și 19:00 – 22:00.

Tot în aceste condiții de pandemie, în perioada 1 – 31 mai, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă a rezervorului Belcești, de 2.500 mc capacitate, ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă după program, zilnic, între orele 06:00 – 10:00 și 17:00 – 22:00 către utilizatorii din localitățile Tansa, Belcești, Văleni, Ciorani și Ruși. Tot în perioada 1 – 31 mai 2020 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă a rezervorului de apă Focuri, de 750 mc capacitate, se va furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalele orare 06:00 – 10:00 și 17:00 – 22:00, către utilizatorii din localitatea Focuri, iar în intervalele orare 07:00 – 20:00, către localitățile Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia și Maxut din județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024