Costel Corduneanu le cere judecătorilor să constate concursul de infracțiuni în cazul său. Acesta mai solicită ca instanța să verifice faptul că a executat deja mai bine de două treimi din pedeapsa de trei ani de închisoare. Aceasta a fost aplicată la începutului anului de către Curtea de Apel Cluj. Mai exact, liderul clanului Corduneanu vrea să îi fie permis să solicite liberarea condiționată, pentru a se putea întoarce acasă, la familie. El este încarcerat în Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin
Liderul clanului Corduneanu a formulat recent o contestație la executare. Astfel, Costel Corduneanu le cere judecătorilor din cadrul Tribunalului Maramureș să clarifice situația sa. Primul termen al contestației formulate de ieșean a fost stabilit pentru data de 5 mai 2020. Atunci, magistrații maramureșeni vor analiza solicitarea făcută de cel care, în urmă cu mai bine de două luni, s-a predat la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Iași.
Dus la Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin
În urma predării pe mâinile polițiștilor ieșeni, Costel Corduneanu a fost încarcerat în vederea executării unei pedepse de trei ani de detenție. Acesta a fost dus la Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin.
Acum, liderul clanului Corduneanu a formulat o contestație la executare împotriva sentinței date de Tribunalul Maramureș.
„Noi solicităm ca instanța să constate că faptele pentru care Constantin Bogdan (Corduneanu) a fost cercetat și condamnat la Tribunalului Maramureș sunt concurente cu cele cercetate într-un alt dosar penal al Tribunalului Cluj. De asemenea, cerem deducerea duratei reținerii și arestului preventiv de opt luni și 13 zile (în perioada 10 octombrie 2004 – 23 iunie 2005), dispuse față de Constantin Bogdan, din durata pedepsei de trei ani de închisoare, pronunțată de Tribunalul Maramureș”, a precizat avocatul Alexandru Rîșniță, din cadrul Baroului Cluj, cel care îl reprezintă pe Costel Corduneanu.
Mai exact, liderul clanului Corduneanu cere ca instanța să constate că a executat deja mare parte din pedeapsa de trei ani, primită la începutul acestui an. Pentru a putea cere liberarea condiționată și a ajunge acasă, la familie, Costel Corduneanu trebuie să demonstreze că a executat mai bine de două treimi din pedeapsa primită.
Concurs de infracțiuni
Așadar, avocatul acestuia susține că, în cazul clientului său, este vorba despre un concurs de infracțiuni.
Potrivit Codului penal, „perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade din durata pedepsei închisorii pronunțate. Scăderea se face și când condamnatul a fost urmărit sau judecat în același timp sau în mod separat, pentru mai multe infracțiuni concurente, chiar dacă a fost condamnat pentru o altă faptă decât cea care a determinat dispunerea măsurii preventive”.
Costel Corduneanu a fost trimis în judecată și arestat preventiv în cele două dosare paralele pentru săvârșirea unor infracțiuni concurente, fără însă ca Tribunalul Maramureș să dispună deducerea tuturor perioadelor de reținere și arestare preventivă efectuate
„Situația particulară în care se regăsește clientul meu se constituie într-o veritabilă împiedicare la executare, câtă vreme împietează asupra posibilității acestuia de a fi considerat eligibil pentru liberare condiționată. Asta, în ciuda faptului că, din pedeapsa de trei ani de închisoare, în executarea căreia se află, a executat efectiv doi ani și 16 zile (până la data de 31 martie 2020, inclusiv), având împlinită fracția de două treimi din durata pedepsei. Chiar dacă pedeapsa în sine nu se impune a fi modificată, lămurirea situației juridice a contestatorului de urgență și cu prioritate este necesară pentru a evita orice încălcare suplimentară a dreptului acestuia de a-i fi deduse în mod corespunzător toate perioadele în care s-a aflat sub puterea unor măsuri preventive”, a încheiat avocatul clujean.
Doar trei condamnați
Amintim că, pe 30 ianuarie, Curtea de Apel Cluj a decis condamnarea a trei inculpați în dosarul în care erau acuzați 27 de membri sau apropiați ai clanului Corduneanu. Printre cei trei condamnați s-a aflat și Costel Corduneanu. Acesta a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.
În momentul în care s-a predat la sediul IPJ Iași, liderul clanului Corduneanu a afirmat că va merge la închisoare, unde va sta câteva luni, apoi va cere liberarea condiționată. Pe 5 iulie 2010, procurorii DIICOT Iași au dispus trimiterea în judecată a 27 de inculpați, care ar fi făcut parte din gruparea cunoscută sub titulatura de „Clanul Cordunenilor”.
„Constituită inițial pe criteriul apartenenței familiale, structura a devenit treptat o rețea de tip mafiot, în care elementele de comandă aparțineau membrilor familiei Corduneanu, iar palierul de execuție era asigurat de către ceilalți membri ai grupului. Liderul incontestabil al acestei structuri este inculpatul Constantin Bogdan (Costel Corduneanu), care, raportat la statutul său de sportiv de mare performanță, dar și de faptul că este cel mai în vârstă dintre membrii familiei Corduneanu, a dobândit un ascendent incontestabil asupra tuturor membrilor grupului. Rețeaua de criminalitate transfrontalieră Corduneanu dispunea de multiple extensii și legături atât în plan intern – palierul mediilor criminale de pe raza altor județe, dar și pe teritoriul altor state – Republica Moldova, Italia, Spania, Austria, Germania și Irlanda”, au spus procurorii DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, în sarcina inculpaților s-a reținut comiterea, în perioada 2003-2010, a unui număr impresionant de infracțiuni grave, toate specifice formelor actuale de criminalitate organizată, respectiv trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate în mod nelegal, infracțiuni bancare, înșelăciuni imobiliare, infracțiuni cu violență (șantaj), infracțiuni informatice, toate circumscrise unor finalități declarate – obținerea unor importante beneficii materiale, dar și asigurarea supremației și notorietății infracționale zonale.
Numai că, la final, judecătorii au constatat că, la unele infracțiuni, a intervenit prescripția răspunderii penale, iar, pentru altele, magistrații au dispus achitări. Astfel, 24 de persoane au scăpat de acuzațiile aduse de procurori.