Prima pagină » Local » EXCLUSIV! Cel mai grav caz de conflict de interese la Iași! Agenția Națională de Integritate trebuie să intervină! Un consilier local i-a dat soției bugetul pe mână – DOCUMENTE, VIDEO

EXCLUSIV! Cel mai grav caz de conflict de interese la Iași! Agenția Națională de Integritate trebuie să intervină! Un consilier local i-a dat soției bugetul pe mână – DOCUMENTE, VIDEO

07 nov. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Caz fără precedent în cel mai important for deliberativ al orașului. Un ales local riscă să fie dat afară din primărie pentru că a facilitat nominalizarea soției într-o importantă structură de conducere. Consilierul local și-a votat soția în cadrul unei instituții publice, cu toate că legea îi interzice acest lucru. În timp ce la suprafață blamează acțiunile colegilor din Consiliul Local, el își face de cap și îi facilitează soției tot felul de beneficii. Acesta este cel mai grav caz de conflict de interese din ultimii ani în cadrul Consiliului Local Iași.

Răzvan Timofciuc își va pierde astfel locul de consilier local

Caz incredibil în primăria municipiului Iași. Un ales din cadrul Consiliului Local al municipiului a încălcat grav statutul pe care îl are în cadrul acestui for deliberativ. Acesta și-a promovat cea mai apropiată rudă pe o funcție de răspundere publică, în cadrul unui for de conducere, fără a respecta legea. Ba chiar i-a și facilitat să umble cu bugetul orașului destinat unității în cauză.

Consilierul local PNL Răzvan Timofciuc își va pierde astfel mandatul de ales local, imediat după ce Agenția Națională de Integritate va analiza această speță extrem de clară. Tânărul consilier liberal a votat fără nicio reținere ca soția sa să facă parte dintr-un consiliu de administrație (CA) al unei instituții publice. Cu toate că legea interzice expres acest lucru, liberalul a votat ca Dida Ancuța Timofciuc să fie membră a acelui CA.

În cadrul ședinței CL din 28.02.2019, aleșii au avizat lista celor care fac parte din consiliile de administrație ale unităților școlare. Este vorba despre reprezentanții Consiliului Local. În aceste condiții, în cazul în care au rude care fac parte dintr-un astfel de CA, consilierii trebuie să se abțină de la vot. Răzvan Timofciuc nu a votat acest lucru. Ba chiar a votat fără nici cea mai mică remușcare ca soția sa să facă parte din CA la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă”.

Încălcare gravă a legii

Cum s-au derulat însă lucrurile? Răzvan Timofciuc s-a cununat civil cu Dida Ancuța Cobzariu (actuală Timofciuc) pe data de 6 ianuarie 2019. Ședința de plen cu nominalizarea membrilor în CA a avut loc pe 28 februarie 2019. Practic, la o lună jumătate după căsătorie, Timofciuc și-a pus soția într-un astfel de CA. Culmea, soția acestuia era trecută cu numele anterior căsătoriei, pentru a nu bate la ochi. Legea a fost însă încălcată flagrant din moment ce aceștia erau deja căsătoriți în acte.

Timofciuc a încălcat prevederile legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Art. 75. arată că aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă daca au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv. Ori este evident că bugetul Colegiului Național de Arte „Octav Băncilă” este votat de Consiliul Local (deci de Răzvan Timofciuc), iar destinația banilor este stabilită de CA al școlii (deci de Dida Ancuța Timofciuc). Practic, Răzvan Timofciuc dă cu o mână banii, iar soția lui îi cheltuie!

Din documente și din înregistrare se poate vedea clar cum Răzvan Timofciuc votează ca soția sa să fie în CA de la Colegiul „Octav Băncilă”. În mod normal, liberalul ar fi trebuit să anunțe că nu participă la vot. Ori, el a votat în cunoștință de cauză și astfel s-a produs acest conflict de interese.

Bătaie de joc la adresa CL

Răzvan Timofciuc a acuzat mereu că unii aleși locali din CL au făcut intervenții clientelare în alte foruri. De dragul scandalului, Timofciuc a țipat împotriva proiectelor Iașului, a investițiilor derulate de primărie. A fost mereu Gică Contra când colegii săi din CL propuneau proiecte. Și culmea, tocmai el este cel care a încălcat grosolan legea. Răzvan Timofciuc, în calitate de ales local, a votat bugetul pentru unități de învățământ, pe care îl va administra tocmai soția lui. Ori acest lucru este total ilegal și aberant.

De fiecare dată când au mai fost situații legate de posibile conflicte de interese, aleșii locali s-au abținut. De exemplu, Paul Boișteanu (PSD) s-a abținut de la vot la un PUZ pentru Universitatea de Științe Agricole. Călin Scripcaru (PSD) s-a abținut de la vot când a fost vorba de Universitatea de Medicină și Farmacie, unde este profesor. Bogdan Crucianu (PSD) s-a abținut de la vot la proiectele ce au vizat Casa de Cultură a Studenților, unde este director. Până și un liberal s-a abținut de la vot la astfel de proiecte. Vlad Ghizdovăț s-a abținut de la vot când erau în joc proiectele UMF.
Doar Timofciuc, omul de încredere al liberalului Marius Bodea, s-a crezut mai presus de lege și a votat ca soția sa să învârtă bugetul pe care tot el l-a aprobat în CL.

Pierderea mandatului

Mărturie a conflictului de interese săvârșit de Timofciuc stă și procesul-verbal al ședinței respective. Aceasta a fost condusă tocmai de un liberal, Ciprian Bostan. „Domnul consilier local Bostan Manuel Ciprian – președinte de ședință: Deci supun aprobării proiectul de hotărâre. Cine este pentru? Vă mulțumesc! Împotrivă? Abțineri? Proiectul de hotărâre a fost votat în UNANIMITATE”, se arată în procesul-verbal al ședinței din data de 28.02.2019.

Hotărârea cu nr. 59 de la ședința în cauză a fost votată de 20 de aleși locali. 11 erau de la PSD, 2 de la PMP și 2 de la ALDE. Ceilalți 5 care au votat erau de la PNL. Printre ei s-a aflat și Răzvan Timofciuc. Pentru că a votat ca soția să fie membru în CA, Răzvan Timofciuc ar trebui să-și piardă mandatul de drept. Cotidianul BUNå ZIUA IAȘI va sesiza Agenția Națională de Integritate (ANI) în acest caz.

Este o gravă încălcare a legii, cu scopul de a se crea foloase pentru unul din membrii familiei sale. De aceea, ANI trebuie să ia măsuri și să ceară încetarea mandatului lui Timofciuc din cadrul CL Iași. Pe site-ul www.bzi.ro, puteți consulta atât procesul-verbal al ședinței de Consiliu Local, cât și înregistrarea video a acestei ședințe, în care se vede, fără echivoc, cum Răzvan Timofciuc încalcă legea și votează pentru nominalizarea soției sale în Consiliul de Administrație al Colegiului Național de Arte „Octav Băncilă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *