„Economia Iașului este fragilă… Trebuie luate măsuri rapide și eficiente”
Analiză foarte bine argumentată și de substanță, în EXCLUSIVITATE pentru emisiunea BZI LIVE, făcută de un important universitar și economist din Iași. Este vorba de prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași. Acesta a vorbit, atât despre punctele forte ale economiei orașului dar și despre vulnerabilitățile acesteia. Specialistul a reliefat că o dezvoltare sustenabilă nu se poate face doar pe consum, IT sau imobiliare. A aratat că e nevoie rapidă de o dezvoltare a unor afaceri pe plan local, în special de nivel mic și mediu, de infrastructură și de încurajarea antreprenoriatului. „Iașul, desigur, este în creștere, sunt semne bune! Cu toate acestea, nu ne putem baza doar pe zona de IT. Aici, avânt în vedere să Statul a mărit rapid salariile pe zona bugetară, multe dintre mutinaționale au venit pentru competitivitate, adică faptul că sunt acordate salarii mai mici față de alte regiuni la o resursă umană bine pregătită. Ori, dacă se întâmplă asta, companiile de IT se pot oricând reloca. E clar că, prin contribuța tuturor trebuie create clustere. Este vorba ca, mulți dintre cei care au lucrat la privat să fie încurajați, să aibă facilități să-și deschidă propria afacere care, în timp, să ajungă una mare și care să dezvolte economia locală. Iașul nu poate merge la infinit pe consum, nu e ceva de durată și sănătos. Mai departe, administrația trebuie să creeze facilități prin care să atragă mai mulți, și mai, investitori în regiune și oraș. Să vedem cum rezolvăm cu infrastructură, să găsim soluții alternative deoarece situația nu este una bună pentru urbea noastră”, a punctat prodecanul.
Semnale îngrijorătoare legate de starea economiei românești
Pe acest plan, profesorul Popescu a arătat în emisiunea BZI LIVE că, în tot anul 2019, au existat o serie de semnale legate de faptul că realitatea economică autohtonă este una care nu merge spre creștere și că, dimpotrivă, lucrurile se înrăutățesc. „Da, asistăm de ceva timp la elemente care arată că economia noastră dă semne de slăbiciune și că nu reușim să echilibrăm anumite zine esențiale precum bilanțul importuri – exporturi, puterea reală de cumpărare, producitivitate sau cele care țin de stabilitatea monedei naționale. Desigur, nu vin și spun că mergem spre o criză financiară precum cea de acum un deceniu, doar că sunt elemente care ar trebui să ne deea de gândit. Apoi, dacă e să vorbim de credite destinate consumului, dacă e să vedem cum și ce alegem să cumpărăm, atunci aș îndemna la prudență și la echilibru. E posibil, la cum decurg acum lucrurile, să ajungem la o situație precum cea din Grecia. Datele arată că, undeva, după 2022, 90 la sută din bugetul României ar putea fi folosit doșar pentru salarii și pensii respectiv cheltuieli curente! Ce vom mai putea, în acest context, aloca investițiilor, dezvoltării infrastructurii, exact segmentele care duc la o economie durabilă și o dezvoltare normală”, a punctat acesta.
„România riscă să aibă din ce în ce mai puțini oameni instruiți și pregătiți pe piața muncii”
De arătat că prof. univ. dr. Cristian Popescu predă Microeconomie, Macroeconomie, Macroeconomie internațională, Modele comportamentale, Piețe regionale de capital uman și are ca domenii de interes: capitalul uman, creștere economică, gândire economică, piața muncii și relațiile internaționale din acest areal. Specialistul s-a axat și pe elemente extrem de importante plecând de la capitalul uman în contextul raportului Băncii Mondiale privind starea acestuia, inclusiv în România. „Am văzut un raport recent al Băncii Mondiale ce vizează capitalul uman. Se vede clar de aici că, dacă nu sunt luate măsuri rapide, România riscă să aibă din ce în ce mai puțini oameni instruiți și pregătiți pe piața muncii. Nu mai vorbesc ce exodul de absolvenți sau de forță de muncă pregătită peste hotare. Aici e clar că investițiile în Educație și Sănătate sunt esențiale pentru o națiune. Totul pleacă de aici și se ajunge inclusiv la profit, la bunăstare și la randament pe piața muncii. Atâta timp cât vom avea cât mai sus nivelul de pregătire a unui individ, cu atât mai mult va crește starea de bine în economia noastră. Dacă e sănătos angajatul atunci și rentabilitatea și performanțele sale vor crește, a mai transmis profesorul Popescu de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor”.