@ Intr-adevar, ceea ce s-a putut intampla chiar in centrul Iasului marcheaza pe viata mii de oameni! @ Scenele sunt de o intensitate maxima si cu greu mai pot fi povestite @ Martorii au asistat la evenimente tulburatoare @ Unele dintre ele surprind clipe de groaza, iar altele infatiseaza persoane in ipostaze ciudate
Plecand de la expresia ca „o imagine face cat o mie de cuvinte”, cu siguranta „comoara” fotografica ce a intrat in posesia reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI) vorbeste de la sine! Aceasta, alaturi de schite, desene, gravuri sau carti postale, aduce in prim-plan povestea fabuloasa, intinsa de-a lungul a peste trei secole, a orasului Iasi. Fie ca este vorba de edificii de cult faimoase si de o valoare arhitectonica aparte, aflate in diferite parti ale citadelei, locuitori in ipostaze mai mult sau mai putin ciudate si pana la imobile istorice rapuse de buldozerele comuniste dupa 1945, totul este impregnat de un farmec deosebit.
Instantanee dintr-un oras de poveste
Zone pline de natura, spatii largi si o panorama in cadrul careia se pot zari marile biserici si manastiri ale orasului precum Galata, Aroneanu, Cetatuia sau Trei Ierarhi! Totul alaturi de vechi dughene, oameni imbracati la moda, cu bun gust, turnul Goliei sau Piata Unirii, strada Sarariei, dealul Tatarasilor ne demonstreaza de ce Iasul a fost numit „orasul celor sapte coline„. Petreceri ale vechii boierimi, ostasi din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza sau un centru al orasului incarcat de romantism, toate infatiseaza secvente greu de crezut ca s-au petrecut candva la Iasi. O marturie in acest sens este si descrierea unuia dintre cei mai simpatici povestitori ai orasului, Ion Mitican.
„Vorbim de o Piata a Unirii unde era vechiul Hotel Europa si unde se afla si fosta berarie Elysée. Mai sus, pe actualul Bulevard Independentei, lânga fostul cinematograf Sidoli se situa vechiul Hotel Rusia. Mai departe, strada Lapusneanu era locul protipendadei, a unor locante ovreiesti fermecatoare, cu un Jokey Club pentru aristocrati sau cu strada Sarariei strabatuta de tramvaie… Da, totul era de o frumusete aparte”, nota, in urma cu cativa ani intr-o lucrare a sa, Mitican.
Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare
Cele doua razboaie mondiale, in imagini inedite la Iasi
Pe de alta parte, modul in care a suportat Iasul cele doua razboaie mondiale este surprins cel mai bine in imagini! Trupe patruland pe strazi, imobile importante si simbol greu bombardate sau saracie, dar si semne ca viata locuitorilor a mers mai departe, indiferent de toate acestea. O cladire a Bibliotecii Centrale distrusa, Corpul A al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) cu urme grele de obuze, totul arata fidel prin ceea ce a trecut capitala Moldovei in timpul acestor conflagratii. La acestea se adauga faptul ca, in luna mai 1944, orasul a fost scena unor lupte grele între armatele româno – germane si Armata Rosie. Tocmai acum, o mare parte din zona istorica a orasului a fost rasa complet. Profitand de faptul ca se aflau in ruina, dupa 1945, imobile faimoase precum Casa Walter de pe strada Lapusneanu, Jockey Clubul, Colosseumul Bragadiru au fost demolate complet, iar in locul lor au aparut blocuri sau noi sedii de institutii. Un exemplu elocvent in acest sens, chiar daca este mai putin cunoscut in istorie, este cel al asa-cunoscutei „Case cu vulturi„, situata pe actualul amplasament al Hotelului Moldova.
Citeste si: Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO
O viata comerciala alerta
Dincolo de toate acestea si plecand de la amorteala comerciala contemporana, o serie de imagini cu Iasul de alta data arata ca lucrurile nu au stat in acest mod in urma cu mai bine de jumatate de secol. Un exemplu elocvent este familia Neculai si Eufrosina Pintilie care in anii ’30 si-a deschis o mica afacere. Ei au plecat de la „Trasurica cu limonada si sifon„. Aceasta era amplasata la balciuri alaturi de alte standuri ale familiei ce tineau de placintarie si gogoserie. De mentionat ca, inca din anul 1936, Neculai Pintilie fonda renumita „Placintarie moderna”. Acesta a extins denumirea cunoscutei „macedonii” in Moldova dupa ce el a facut ucenicie la niste brutari macedoneni. Placintaria a existat pana in jurul anului 1955, in fata actualei zone de la Hala Centrala. O alta mare afacere locala este si cea a fratilor Smirnov care s-au dezvoltat incepand cu anul 1920. Astfel, bacania lor de pe strada Lapusneanu era foarte la moda pentru lumea buna a orasului interbelica. „In timp ei au dezvoltat o serie de carciumi. Locantele lor erau punct de atractie pentru lumea buna a orasului care putea servi o serie de bauturi fine sau mancaruri alese. De remarcat ca primele ferme agricole de la marginea orasului au fost fondate de evrei. Acestea beneficiau de utilaje moderne si aveau o productie extrem de utila pentru pietele de atunci. Astfel, pana la mijlocul secolului al XIX-lea, Iasul avea o viata economica efervescenta si care aducea multa valoare”, se reliefeaza in documentele existente la Directia Judeteana pentru Cultura (DJC).