Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Bombă epidemiologică la cimitirul Buna Vestire! Un celebru antrenor ieșean a murit de COVID-19, dar totul a fost ascuns! „M-am nenorocit dacă a murit din cauza mea” – Foto , Update

EXCLUSIV! Bombă epidemiologică la cimitirul Buna Vestire! Un celebru antrenor ieșean a murit de COVID-19, dar totul a fost ascuns! „M-am nenorocit dacă a murit din cauza mea” – Foto , Update

15 apr. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Update: Trebuie făcută precizarea ca pe certificatul de deces al lui Emil Crișan este trecut la cauza decesului, stop cardio respirator, din 2 motive. In primul rând, testul COVID-19 a fost făcut post mortem, iar rezultatul a venit după câteva zile și a fost pozitiv. In al doilea rând, pe certificatele de deces de la IML nu va fi trecut niciodată la cauza decesului COVID-19, care este un virus, nu o boala. De aceea, pe certificatele de deces ale pacienților care au murit de Covid este trecut boala pe care a avut-o pacientul sau stop cardio respirator.

Panică în cursul zilei de ieri, la cimitirul Buna Vestire. În cursul dimineții de ieri, a fost adus trupul neînsuflețit al antrenorului ieșean Emil Crișan. Problema a apărut când a circulat informația că bărbatul a murit din cauza COVID-19. Groparii erau convinși de acest lucru, după ce au mai discutat și cu angajații firmei de pompe funebre. Însă, a fost fluturat un certificat medico-legal care a arătat că antrenorul nu era infectat cu coronavirus. Reporterii BZI au verificat informațiile și au aflat că ieșeanul a fost testat pozitiv. De fapt, s-a încercat mușamalizarea, pentru ca înmormântarea să se desfășoare normal. Reporterii BZI au identificat și traseul infectării. Cel mai probabil, Emil Crișan a fost infectat de un tânăr pe care-l ținea în gazdă în apartamentul din centrul orașului. Acesta a declarat în exclusivitate pentru „Bună Ziua Iași” că a avut contact cu Emil Crișan în perioada în care avea deja simptome. Acum, este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. „M-am nenorocit dacă a murit din cauza mea”, a spus tânărul

Scandal imens în cimitirul Primăriei. În seara zilei de 12 martie, s-a stins celebrul anternor de rugby, ieșeanul Emil Crișan, în vârstă de 79 de ani. Acesta a fost depus la capela cimitirului Buna Vestire, urmând ca înmormântarea să aibă loc în cursul acestei zile, începând cu ora 10:00. Însă, situația s-a precipitat când a fost lansat zvonul că antrenorul a murit din cauza COVID-19. Groparii și personalul cimitirului au fost cuprinși de panică. Asta, în ciuda faptului că a fost prezentat un certificat medical constatator al decesului, din care reieșea că ieșeanul nu suferea de COVID-19. A fost reclamat faptul că Ana Irina, firma de pompe funebre, nu s-ar fi ocupat de sigilarea sicriului, conform măsurilor impuse în starea de urgență.

Însă, reporterii BZI au verificat informația și au aflat că Emil Crișan a murit de COVID-19. În capelă mai erau încă patru sicrie, iar aparținătorii au început să facă scandal.

„De când a ajuns aici s-a spus că are coronavirus. De ce l-au pus în sac dacă nu a murit de coronavirus? De ce avea capacul pus? Groparii de aici sunt înspăimântați. Au fost anunțați că vor primi echipamente mâine (astăzi- n.r.). De ce angajații firmei de pompe funebre au venit în combinezoane ca să-l ducă direct la groapă, cum spune legea în aceste cazuri? Cinci morți erau în capelă, era foartă multă lume. Administratorul cimitirului știa despre ce este voba, dar s-au făcut presiuni”, a spus un martor ocular, sub protecția anonimatului, participant la altă înmormântare.

Traseul infecției

Duminică, 12 martie, Emil Crișan a decedat în locuința personală de pe strada A. Panu. O informație esențială schimbă datele inițiale ale problemei. Antrenorul ieșean locuia cu doi tineri, pe care-i ținea în gazdă. Înainte de moartea proprietarului, unul din chiriași a fost testat pozitiv. Reporterii BZI au reușit să ia legătura cu Ciprian Amuntencei, care se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași din data de 6 aprilie. Acesta suferă de remușcări, pentru că este convins că antrenorul a murit din cauza lui. Până să vină Ambulanța, tânărul care avea deja simpotme a petrecut aproape trei zile în compania lui Emil Crișan.

„În urmă cu aproape două săptămăni am avut probleme și m-am internat la Gastro-Enterologie la «Spiridon». Acum două duminici am fost externat. După o zi am început să am febră, să mă simt rău. Trei zile am mai stat în apartament, până a venit Ambulanța. Aveam baia mea, dar bucătăria era la comun. Ne-am întâlnit. Cu noi mai locuia un băiat în gazdă, Daniel și nu mai știu cum. A venit Ambulanța și m-au dus la «Spiridon», unde am stat câteva zile. Mi-au făcut testul și m-au confirmat. Apoi am fost trasferat la Infecțioase. Eu între timp îl sunam pe domnul profesor, îl întrebam cum se simte, dacă face febră. Apoi vreo trei zile mi-a fost rău, nici nu puteam să iau telefonul, nu am mai vorbit cu el. M-am nenorocit dacă a murit din cauza mea. Și colegul de apartament a fost testat pozitiv”, a precizat Ciprian A.

Reprezentanții Primăriei nu știau

Problema a fost semnalată și conducerii Servicii Publice Iași (SPI) SA. Aceștia iau în calcul și închiderea cimitirului.

„Dacă vom primi oficial, luăm în calcul izolarea personalului sau chiar închiderea cimitirului. Au mai fost înmormântate persoane care au decedat din cauza COVID-19. A fost prezentat un document care nu arăta că a murit de COVID-19”, a declarat Laurențiu Ivan, directorul SPI.

Ulterior, a confirmat informațiile deținute de BZI. A precizat că va spori măsurile de siguranță. La capelă a fost prezent și avocatul Dragomir Tomașeschi, apropiat al familiei Crișan, care a încercat să linișteasă spiritele. A postat pe pagina personală de socializare și certificatul medical pentru a arăta că Emil Crișan nu era infectat cu COVID-19. Însă, realitatea era cu totul alta.

Cei de la pompe funebre: „Mă puneți într-o situație delicată”

Reporterii BZI au luat legătura și cu reprezentanții firmei de pompe funebre, Ana Irina SRL, care au fost contractați pentru înmormântarea antrenorului.

„Mă puneți într-o situație delicată. Noi l-am preluat de la IML (Institutul de Medicină Legală- n.r.) și l-am transportat la capela din cimitirul Buna Vestire. Există un certificat din care reiese că a murit din cauza unei insuficiențe cardio-respiratorii. Noi nu l-am preluat de la Infecțioase ca să existe o suspiciune. Noi am asigurat doar transportul, nu ne-am ocupat de îmbălsămare, depozitare. La majoritatea spitalelor, când se face autopsia, persoana decedată este pusă în saci. Nu noi ne-am ocupat de asta. Personalul nostru este tot timpul echipat, ca să nu se expună pericolelor. Combinezoanele sunt purtate în toate condițiile”, a declarat Constantin Gorongea, administrator la Ana Irina SRL.

Cine a fost Emil Crișan

Emil Crișan este fost component al lotului național de rugby. Cariera a început-o ca junior la Cluj, după care a ajuns la cluburi mari ca Dinamo, Rulmentul Brașov și Politehnica Iași. O bună perioadă a fost și antrenorul echipei CSS Unirea Iași.

„În cariera sa de antrenor la CSS Unirea Iași a format o pleiadă de mari jucători care au reprezentat cu mândrie rugby-ul românesc în țară și peste hotare. În prezent era președinte de onoare al Secției de Rugby Poli Iași. A primit o nouă misiune, să pregătească o echipă de îngeri alături de foștii lui colegi și antrenori! Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul postat pe pagina oficială a Federației Române de Rugby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *