Prima pagină » Actualitate » Exclusiv! Averea spectaculoasă a unui afacerist din Iași, acuzat de evaziune! A făcut milioane suspecte din transporturi de persoane

Exclusiv! Averea spectaculoasă a unui afacerist din Iași, acuzat de evaziune! A făcut milioane suspecte din transporturi de persoane

10 oct. 2019, 04:00,
Ciprian Boaru în Actualitate

@ Constantin Dinte, unul dintre cei mai vechi transportatori din Iași, are probleme cu Fiscul @ Are de plătit aproape 100.000 de euro, suma fiind identificată de către inspectorii fiscali @ Chiar și așa, averea lui Dinte este consistentă: bloc cu patru etaje, afacere cu transporturi, vilă într-o zonă selectă @ „Acest Dinte a făcut mai toți banii din evaziune fiscală. El plătește șoferii la zi. Are zeci de autobuze, autocare, microbuze. Un autocar îl cumpără cu 6.000 de euro, iar într-o săptămână își scoate banii. Problema este că el nu plătea contribuțiile pentru angajați. Sunt procese pierdute de Dinte pentru că nu a plătit contribuțiile. A ajuns să fie urât. Făcea golănii și cu biletele. Nici măcar nu putea justifica câte bilete au tăiat, șoferii aruncau cotoarele. Pe un traseu banal, cum ar fi Iași – Popricani, face și 800 de lei pe zi. Iar condițiile sunt proaste. La un moment dat ploua în mașini. La un moment dat și-a permis să împrumute oameni de afaceri. Așa a făcut rost de terenuri. A făcut golănii și cu biletele pentru pensionari. Le cumpăra de la țărani cu un preț de nimic și declara că a făcut cu ei deplasări în afara județului”, spune un angajat sub protecția anonimatului @ Dinte spune că nu a făcut personal datoria @ „Nu mai sunt firme care au peste 400.000 de lei? Eu am preluat două firme, care aveau aceste datorii. Nu le-am făcut eu. Am contestat controlul. Este un fost angajat care-mi poartă sâmbetele”, a precizat Dinte.

Unul dintre cei mai vechi transportatori din Iași, Constantin Dinte, a făcut o avere frumoasă, dar nu tot timpul cu respectarea legii. Originar din Podu Iloaiei, a început să facă transport de persoane imediat după 1990, când piața nu era reglementată. Afacerea nu putea să funcționeze dacă nu erau fentate taxele ce trebuiau plătite către bugetul de stat. În timp, averea lui Dinte s-a mărit și și-a permis să facă o serie de investiții în proprietăți, mașini și diverse extravaganțe.

Mai mult, este recunoscut pentru faptul că tot timpul are bani cash, cardurile bancare nefiindu-i familiare. La un moment dat, când a fost prins de Fiscul ieșean că nu a plătit taxele, Dinte a scos o pungă cu bani și a plătit. „Dacă îi este frică de ceva este de pușcărie”, spun cunoscuții lui Dinte. Cert este că Dinte a reușit să atragă antipatia angajaților, care au acceptat să vorbească sub protecția anonimatului cu reporterii BZI despre modul în care este desfăşurată activitatea de transport.

De precizat că afaceristul controlează societățile Riedler SRL, Micedu Trans SRL, Farmacom Impex SRL, Compania Micedu SRL, Micedu Company Turism SRL.

„Acest Dinte a făcut mai toți banii din evaziune fiscală. El plătește șoferii la zi. Are zeci de autobuze, autocare, microbuze. Un autocar îl cumpără cu 6.000 de euro, iar într-o săptămână își scoate banii. Problema este că el nu plătea contribuțiile pentru angajați. Sunt procese pierdute de Dinte pentru că nu a plătit contribuțiile. Făcea golănii și cu biletele. Nici măcar nu putea justifica câte bilete au tăiat, șoferii aruncau cotoarele. Pe un traseu banal, cum ar fi Iași – Popricani, face și 800 de lei pe zi. Iar condițiile sunt proaste. La un moment dat ploua în mașini. La un moment dat și-a permis să împrumute oameni de afaceri. Așa a făcut rost de terenuri. A făcut golănii și cu biletele pentru pensionari. Le cumpăra de la țărani cu un preț de nimic și declara că a făcut cu ei deplasări în afara județului. Finanțele s-au pus tare pe el. Nu a reușit să plătească vreo 400.000 de lei și este și sesizare penală”, spune angajatul lui Dinte.

Contactat telefonic, Dinte a precizat că sumele le-a moștenit de la vechii acționari ai societăților. „Nu mai sunt firme care au peste 400.000 de lei? Eu am preluat două firme, care aveau aceste datorii. Nu le-am făcut eu. Am contestat controlul. Este un fost angajat care-mi poartă sâmbetele”, a precizat Dinte.

Alcool pe săturate în timpul serviciului

Baza companiei Micedu este amplasată pe strada Tabacului, în incinta Comat. În interiorul garajului a construit și un bloc cu 4 etaje, pe un amplasament total neinspirat, suprafața studiată fiind de peste 4.000 mp. Accesul se face doar prin poarta principală a bazei. Sursele BZI au explicat că activitatea desfăşurată la Micedu încalcă mai multe prevederi legale.

„Se bea de se stinge în timpul programului, aici mă refer la mecanicii care au responsabilități. La un moment dat erau și dozatoare de bere pentru angajați. Dacă cei de la ITM se duc acolo, se crucesc. Vine un șofer cu probleme la mașină, iar ei sunt băuți. Nu este normal să se întâmple asta. Seara se lăsa și cu 50 de litri de vin. Se tăiau porci, cumpăra căprioare de la un vânător, se făceau chermeze cu lăutari. Din ce bani, din banii pe care i-a furat sub diverse forme. În bază a amenajat și un coteț, unde ține pui, rațe, tot felul”, a precizat sursa BZI.

Reporterii BZI au verificat zona și au identificat că, într-adevăr, afaceristul crește păsări, chiar dacă printr-o hotărâre de Consiliu Local creșterea animalelor pe raza municipiului Iași este interzisă.

Proprietate de sute de mii de euro

Din banii din transporturi, Constantin Dinte a investit puternic în proprietatea personală situată pe strada Văleni, zona Galata, unde mai mulți oameni de afaceri au vile. Pe o suprafață de aproape 2.000 mp, Dinte a construit o casă modernă, demnă de invidiat, cu demisol, parter și etaj, evaluată la sute de mii de euro.

„Acolo a investiti mult. Din ce am înțeles, vrea să vândă acolo, cu peste 500.000 de euro. Gândiți-vă că a construit un foișor dintr-o cărămidă foarte scumpă. O bucată costa 1,1 euro. La un moment dat făcea petreceri, iar vecini au fost deranjați. L-au atenționat că nu merge așa în cartier. Poate de asta vrea să și vândă”, a mai spus angajatul lui Dinte

Finanțele i-au scos bunurile la vânzare

La începutul acestui an, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a scos la licitație bunurile trecute pe una din firmele lui Constantin Dinte. Este vorba despre un autoturism marca Wolkswagen, an fabricație 2007, 594.047 kilometri parcurşi, cu un preț de pornire de 31.700 lei. Lista este completată de un autobuz BMC, an fabricație 2005, cu un preț de pornire de 25.200 lei. În afacerile lui Dinte este cooptată și soția acestuia, Mariana. În 2018, societatea Farmacom Impex SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 1,9 milioane lei, profit de doar 45.925 lei, datorii de 5,7 milioane lei, cu un număr de 18 angajați. Celelalte trei firme nu au o activitate financiară importantă. De obicei, transportatorii preiau alte firme ce urmează să fie folosite în cadrul licitaţiilor pentru obținerea licențelor de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`