Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Avem proiectul! Acestea sunt pasarelele pietonale care vor fi construite la Iași. Se așteaptă avizul pentru începerea lucrărilor – FOTO

EXCLUSIV! Avem proiectul! Acestea sunt pasarelele pietonale care vor fi construite la Iași. Se așteaptă avizul pentru începerea lucrărilor – FOTO

06 mart. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Un proiect major pentru conducătorii auto și pietoni ar putea prinde contur în perioada următoare. Primele pasarele pietonale peste drumul european ce duce la intrarea în municipiul Iași ar putea fi realizate în baza unui proiect făcut de o autoritate locală din zona metropolitană. Localitatea traversată de Drumul European 583 a prins în buget sumele necesare. Un proiect asemănător, tot pe Drumul European, s-a împotmolit în limitele administrative ale localităților traversate

Proiect important pentru mii de conducători auto ce tranzitează cea mai importantă arteră spre municipiul Iași. O autoritate locală din zona metropolitană a municipiului a demarat un proiect legat de construirea unor pasarele pietonale peste Drumul European 583, șoseaua principală de intrare în municipiu.
Autoritatea locală din comuna Lețcani a demarat un proiect privind construcția a cinci pasarele pietonale în punctele esențiale de pe Drumul European, pasarele care ar degreva și mai mult traficul rutier. Primăria comunei Lețcani a demarat proiectul pentru construcția unor pasarele supraterane pietonale peste DE-583, proiect prins în proiectul de buget al anului 2020. Investiția în fiecare pasarelă ar fi de circa 200 mii lei, lucrurile fiind deja conturate de către administrația locală.

Probleme cu lățimea drumului

Primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu, a arătat că a discutat deja toate detaliile despre proiect și că va înainta documentația la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP), pentru avizare. Singura problemă ar fi legată de lățimea drumului european, acesta fiind mai scurt cu jumătate de metru pe sensurile de mers decât normele impuse de autoritatea regională.

„Am propus acest lucru în proiectul de buget. Urmează să vedem dacă primim avizul de la Drumurile Naționale. Noi începem proiectul, dar trebuie să vedem dacă primim aviz. Ei acordă avize, dar în ceea ce privește drumurile naționale trebuie două benzi de circulație pe sens. La noi este vorba de o bandă și jumătate. Dacă o să obținem aviz, o să facem proiectul. Am identificat cinci locuri pentru construirea acestor pasarele, execuția lucrărilor fiind estimată la un milion lei. Este un furnizor din zona Transilvaniei, am luat legătura cu ei deja. Facem proiectul tehnic, după care îl vom da la avizare la Drumurile Naționale. Când vom primi avizul, vom demara și lucrările”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Unde vor fi amplasate pasarelele

Cele cinci pasarele pietonale vor fi amplasate pe Drumul European 583 în zona stadionului din comună, în fața sediului Primăriei, dar și în dreptul punctului Sandra Traiding, la Școala Generală din localitate, precum și în fața Grădiniței din Lețcani. Firma contractată de către Primăria comunei este Avaco & Ecokapa Group din județul Bihor. Firma a apărut în 1994 și are în portofoliu lucrări de parapeți, dar și pasarele metalice. Astfel, Primăria va da drumul la documentație după ce va primi avizul de la DRDP Iași.

Probleme mai vechi pe Drumul European

Despre pasarelele pietonale pe Drumul European se discută de ceva vreme. Au fost luate în calcul aceste proiecte și în zona Valea Lupului în ultimele luni, însă proiectul este departe de a fi realizat. Pentru că atât Valea Lupului, cât și municipiul Iași au drept de proprietate pe terenurile traversate de Drumul European, construcția pasarelei este tot mai îngreunată. În plus, în zonă trec și magistralele societății ApaVital SA, lucru care duce și mai mult la întârzierea proiectului. Asta în vreme ce pe Drumul European numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați și pietoni este unul destul de mare. Între municipiu și Valea Lupului, Poliția Rutieră și Prefectura Iași au existat mai multe runde de discuții pe această temă, însă proiectul s-a blocat în birocrație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *