Un ieșean care a rămas cu mașina în drum din pricina stării deplorabile a unei șosele a solicitat despăgubiri în instanță. Reclamantul a cerut daune materiale și morale de 1.200 de lei. Judecătoria Iași a respins cererea formulată de bărbat
Autoritățile din localitatea Pâncești, județul Neamț, au fost acționate recent în judecată de către un ieșean, Ionuț C. Reclamantul le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige Primăria și Consiliul Local al comunei Pâncești la plata unor despăgubiri, în urma unui accident ce a avut loc în trafic. Însă Judecătoria Iași a respins recent cererea formulată împotriva autorităților locale amintite, ca fiind neîntemeiată. Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. În urmă cu câteva luni, ieșeanul a dat în judecată cele două autorități din județul Neamț. Bărbatul a solicitat instanței pronunțarea unei hotărâri prin care să dispună obligarea pârâților la plata sumei de 1.200 de lei, cu titlu de daune materiale și morale.
„În ziua de 6 octombrie 2018, în jurul orei 13:30, mă deplasam cu autoturismul personal spre satul Holm, în vizită la bunica din partea mamei, în mașină fiind prezenți mama mea și nepotul meu. În dreptul unui indicator de pe Drumul Comunal 78, în încercarea de a ocoli multitudinea de gropi și deformări ale asfaltului de pe sensul de mers, am zărit o altă groapă în asfalt, pe care am vrut să o ocolesc, moment în care am pătruns pe contrasens, unde, din cauza asfaltului deformat, a fost acroșată și spartă baia de ulei a mașinii. Acest lucru a dus la imposibilitatea de a continua drumul”, a precizat reclamantul în fața magistraților de la Judecătoria Iași.
„Nu există niciun document…”
Bărbatul a mai menționat că a contactat Poliția, care i-a pus în vedere că deplasarea la fața locului este posibiliă numai dacă există daune materiale vizibile și/sau victime.
„Am căutat un mijloc de tractare care să mă aducă înapoi în Iași și am achitat suma de 400 de lei pe acest serviciu, fără ca persoana care a prestat serviciul să îmi poată înmâna o factură. Am o factură fiscală doar pe reparațiile care au survenit, în valoare de 422 de lei”, a adăugat ieșeanul.
De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Pâncești au arătat că administrator al DC 78 Poienari-Dagâța, pe o lungime de 6,073 km, este Consiliul Local, care, deși are un buget redus, a alocat constant fonduri pentru reparația acelui drum, inclusiv în anul 2019.
Aceștia au mai afirmat că, pe acel tronson de drum, nu s-a mai înregistrat niciun accident de natura celui reclamat de ieșean.
„Nu există niciun document din care să rezulte raportul de cauzalitate între starea drumului și spargerea băii de ulei. De asemenea, reclamantul nu dovedește efectuarea serviciului de tractare”, au subliniat pârâții.
La rândul său, reclamantul a depus la dosar declarația martorei, respectiv a mamei sale, din care rezultă că se deplasau cu prudență, având în vedere faptul că drumul era foarte deteriorat, iar, în dreptul indicatorului, mașina s-a zdruncinat și s-a oprit, fiind avariată tocmai din cauza drumului. Totuși, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au concluzionat că nu a fost stabilit vreun raport de cauzalitate între starea drumului amintit și avariile suferite de către autoturismul reclamantului, astfel că au respins acțiunea acestuia.