Prima pagină » Eveniment-Social » EXCLUSIV! Asa CEVA se gaseste in subsolul uneia dintre cele mai cunoscute si vechi biserici din Iasi. Un preot a facut cel mai TULBURATOR gest – GALERIE FOTO, VIDEO

EXCLUSIV! Asa CEVA se gaseste in subsolul uneia dintre cele mai cunoscute si vechi biserici din Iasi. Un preot a facut cel mai TULBURATOR gest – GALERIE FOTO, VIDEO

19 sept. 2019, 20:30,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:709188;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Este vorba despre una dintre cele mai interesante, incarcate de istorie si speciale cladiri din plin centrul Iasului @ Dupa ani buni de la finalizarea reabilitarii si restaurarii acesteia, tocmai in aceasta perioada au loc si alte transformari speciale si unice la subsolul edificiului de cult @ Dupa ce intreaga pictura interioara din Biserica Banu, amplasata pe strada Lapuseanu, a fost finalizata, prin eforturile deosebite ale preotul paroh Dumitru Merticaru, una dintre cele mai valoroase si frumoase biserici din oras este pe cale sa se transforme total @ Totul este legat de subsolul monumentului @ Aici, preotul a facut cel mai mai TULBURATOR gest @ Reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI – BZI va ofera, in EXCLUSIVITATE, imagini din interiorul acestui muzeu

Dupa ani buni de la finalizarea reabilitarii si restaurarii acesteia, la Biserica Banu, amplasata pe strada Lapuseanu, si prin eforturile speciale ale preotului paroh Dumitru Merticaru, una dintre cele mai valoroase si frumoase biserici din oras este pe cale sa se transforme total. Totul este legat de Muzeul de Istorie, amplasat la subsolul monumentului. Din pacate, cu toate ca autoritatile locale au promis ca vor sustine acest proiect, doar cu sprijinul unor persoane private au fost puse bazele acestui obiectiv. Aici sunt expuse importante obiecte de cult bisericesc (din patrimoniul de la Banu – n.r.), carti de istorie valoroase, dar si vestigii arheologice gasite in timpul lucrarilor de reabilitare ale edificiului de cult.

De asemenea, toata colectia personala a preotului Mericaru, formata inclusiv din carti, steme, obiecte militare sau decoratii, este expusa aici.

"Ne-am dorit acest lucru, tocmai pentru a oferi iesenilor si celor care ne viziteaza orasul un loc asa cum nu se mai afla nicaieri intr-o biserica din Iasi. De asemenea, vreau sa va spun ca avem si un muzeograf, am facut toate demersurile pentru a fi integrat turistic si colaboram cu cei de la Palatul Culturii in acest sens. Mai mult, ne dorim sa angajam un arhitect pentru a avea si un proiect oficial de organizare a muzeului. Am estimat ca, pentru a finaliza totul, ar mai fi nevoie de aproximativ 100 de mii de lei. Cred ca Iasul merita un asemenea loc special si aparte", a transmis parintele Mericaru. Asadar, toti cei care vor sa sustina acest proiect, pot face donatii la Biserica Banu. 

Vezi si: Au inceput lucrarile de reabilitare a Bisericii Banu – FOTO 

Biserica Banu – secole de istorie

Biserica Banu de pe strada Lapusneanu a fost zidita în anul 1800 de catre mitropolitul Iacob Stamati pe locul unei biserici din lemn, ridicata în 1709 de catre boierul Savin Banul. Hramul bisericii este "Duminica tuturor sfintilor"( Duminica I dupa Rusalii – n.r.). Initial, biserica din lemn avea hramul "Adormirea Maicii Domnului". Odinioara, lacasul de cult era cunoscut si sub numele de "Biserica calicilor", pentru ca aici se închinau mare parte din cei care alcatuiau breasla calicilor, adica a celor care traiau din mila publica.

Vezi si: SCHIMBARE de-a dreptul SPECIALA pentru o faimoasa CLADIRE din centrul Iasului! IMAGINILE din INTERIOR sunt SUPERBE – GALERIE FOTO

Locul unde prima slujba a fost oficiata in Limba romana

Ca o dovada a faptului ca tricolorul care este montat pe turnul principal al bisericii nu este unul intamplator, in baza datelor ce pomenesc de prima ceremonie religioasa derulata aici, se arata ca aceasta s-a derulat in Limba romana. "Denumirea sub care este cunoscuta, «Banu», vine de la primul ctitor al unei biserici pe acest loc, «Savin Smucila mare ban», care a construit aici un lacas de cult în 1704. Aici, prima slujba urma sa fie oficiata în Limba româna, (preotii fiind din neamul lui Savin). A fost zidita, din nou, în 1800, prin subscriptie publica, de catre mitropolitul Iacov al II-lea Stamati. Tot atunci i s-a pus si hramul actual, în locul celui vechi, «Adormirea Maicii Domnului». Pisania care pomeneste cele de mai sus aminteste si de numele arhitectului, «Her. Leopold». Pare sa fie cea mai veche biserica din Iasi, unde s-a trecut în pisanie si numele arhitectului. Desi arhitectul pare sa provina din scoala artistica austriaca, stilul bisericii este cel «clasic rus», care a influentat si alte constructii din Moldova. Aceasta este în forma de plan treflat, cu absidele laterale în interior si cea de la altar semicirculara. Deasupra nartexului are un turn clopotnita. Catapeteasma a fost realizata de Eustatie Altini, în 1802. Turnul are o configuratie baroca specifica epocii si foarte raspândita in Tarile Române. Decoratia exterioara trimite la expresia de «rococo al clasicismului, aplicata cândva stilului Empire». De altfel, zona din apropiere, cunoscuta sub numele de Râpa Galbena, fusese în trecut denumita «Mahalaua Calicilor». Între proprietatile bisericii s-a aflat, la începutul secolului XX, si beraria Bragadiru. În partea de est a bisericii a existat, pâna spre sfârsitul secolului al XIX-lea, un cimitir, pe al carui teritoriu s-a construit actualul Colegiu National", se arata in istoricul oficial al specialistilor.

Vezi si: Incapere unica intr-o biserica celebra din centrul Iasului

De asemenea, din 1999 au început lucrari de consolidare si reparatii capitale, finalizate chiar la inceputul acestei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`