Magistrații ieșeni primesc zeci de solicitări privind declararea judecătorească a morții. În cele mai multe cazuri, astfel de cereri sunt aprobate de instanța de judecată. O femeie a cerut recent Judecătoriei Iași să o declare moartă pe sora ei.
În fiecare an, ieșenii apelează la instanțe pentru ca acestea să declare decesul unor rude. În ultimii opt ani, pe rolul Judecătoriei Iași au ajuns 40 astfel de solicitări, potrivit informațiilor făcute publice de instanță.
În general, reclamanții sunt rudele unor persoane ce au fost date dispărute și care nu au mai fost de găsit. Scopul principal este ca rudele celor dispăruți să poată împărți bunurile mobile sau imobile rămase în urma acestora.
„Vă rog să o declarați moartă pe sora mea!”
O femeie le-a cerut recent magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să o declare decedată pe sora ei. Judecătorii au admis acțiunea.
„Instanța admite acțiunea formulată de reclamanta M.M.M., în contradictoriu cu pârâta D.E.P. Declară decedată pârâta”, au precizat magistrații ieșeni.
Ieșeanca a formulat cererea pe data de 6 noiembrie 2018. Aceasta le-a povestit judecătorilor că sora ei, născută în anul 1965, a locuit împreună cu familia până la vârsta de doi ani.
„Ulterior, din cauza unor probleme de sănătate de natură psihică, părinții au decis internarea ei într-un centru de specialitate din localitatea Șipote, respectiv Secția Exterioară Șipote a Institutului de Psihiatrie «Socola». În anul 1992, am fost la notar și am semnat certificatul de moștenitor după tatăl nostru. Atât înainte de 1992, cât și după acest moment, am continuat să o vizitez pe sora mea, până într-un moment în care am fost anunțată de reprezentanții spitalului că sora sa mea a dispărut”, a precizat reclamanta în fața magistraților.
Potrivit acesteia, deși a efectuat numeroase solicitări instituțiilor abilitate, nu a reușit să afle nimic despre sora sa
„Pe data de 16 martie 2016, am depus la IPJ Iași – Serviciul de Investigații Criminale o sesizare, fiind întocmit un dosar de dispariție. Prin adresa din 23 august 2016, mi s-a comunicat că nu s-a reușit clarificarea situației dispărutei. De la Spitalul «Socola» nu am reușit să aflu mai multe detalii. Sora mea a dispărut pe data de 29 mai 1999”, a mai spus femeia.
Inițial, judecătorii au dispus publicarea într-un ziar de largă circulație anunțului despre deschiderea procedurii de declarare a morții, afișarea cererii la ultimul domiciliu al pârâtei, la sediul Primăriei Iași și la sediul Judecătoriei Iași, cu invitația ca orice persoană să comunice datele pe care le cunoaște în legătură cu pârâta. De asemenea, s-a dispus emiterea unei adrese către IPJ Iași, Institutul de Psihiatrie „Socola” și Primăriei, pentru a culege informații cu privire la aceasta.
După trecerea a două luni de la data efectuării publicațiilor și după primirea rezultatelor cercetărilor, s-a fixat un termen de judecată. Analizând actele depuse la dosar și declarațiile date în cauză, magistrații au decis să admită acțiunea și au declarat moartea femeii.
O cerere anulată
Un alt ieșean a cerut instanței să declare moartea unei femei. Astfel, pe data de 4 ianuarie 2019, V.T. a solicitat Judecătoriei Iași să o declare decedată pe P.V.
„Aceasta a dispărut pe data de 12 septembrie 2016, în timp ce se afla pe raza municipiului Iași. Aceasta suferea de probleme psihice. Ultima dată a fost văzută alături de soțul său la cumpărături, plecând de lângă acesta”, a menționat reclamantul în cererea adresată instanței.
Conform acestuia, cu toate că au fost sesizați polițiștii, nu a fost găsită, în 2016 fiind înregistrat un dosar de dispariție la IPJ Iași.
Pe data de 15 mai 2019, instanța i-a pus în vederea reclamantului să facă precizări cu privire la cererea formulată. Mai exact, bărbatul a fost somat să spună dacă este vorba despre o acțiune de declarare judecătorească a dispariției sau una de declarare a morții. Asta, deoarece reclamantul nu a clarificat din start ce anume dorește.
„Având în vedere că legiuitorul a urmărit în mod expres înlăturarea procedurii judecătorești de declarare a dispariției unei persoane, menținând, în arhitectura noului Cod civil și a noului Cod de procedură civilă, doar procedura declarării judecătorești a morții persoanei, cererea formulată de reclamant nu este admisibilă potrivit legislației în vigoare la data introducerii acțiunii, astfel că instanța va admite excepția inadmisibilității și va respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de reclamant”, au menționat judecătorii ieșeni.