Detalii în exclusivitate din „sânul” Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. După ce unul dintre polițiști s-a infectat cu virusul COVID-19, mai mulți colegi de-ai bărbatului au intrat în alertă. Aproape 35 de polițiști și-au încheiat brusc activitatea și au intrat în autoizolare, așteptând cu sufletul la gură să fie testați. Pe rând, în curs de câteva zile, toți angajații ITPF Iași care au intrat în contact cu polițistul infectat au fost testați. Recent, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au trimis câteva precizări legate de colegii polițistului.
Au fost zile de panică pentru zeci de polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Pe 11 martie, Răzvan Ioan Milea, un om al legii ce își desfășura activitatea la punctul din Bivolari, afla că a fost infectat cu COVID-19. Totul avea să se petreacă la câteva zile după ce s-a întors din Varșovia, unde a fost plecat la un concurs în interes profesional. Răzvan a fost imediat ridicat de la locuința sa cu o izoletă și a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, unde se află și acum. În momentul în care s-a confirmat că Răzvan este infectat cu COVID-19, la ITPF Iași s-a dat alarma.
În scurt timp, toți polițiștii care au intrat în contact direct cu el au fost înlocuiți și trimiși către izolare. Aproximativ 35 de polițiști au intrat astfel în izolare și au așteptat să fie testați. Niciunul dintre ei nu a avut simptome, însă toți au stat cu sufletul la gură așteptând să fie testați. Într-un final, tuturor li s-au recoltat probe, iar rezultatele au fost transmise de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Polițiștii își reiau activitatea
Reprezentanții DSP Iași au calmat spiritele.
„La recomandarea specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași pentru polițiștii de frontieră, cu care lucrătorul a intrat în contact direct și prelungit, s-a luat măsura autoizolării la domiciliu, ulterior fiind testați. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași ne-au comunicat faptul că rezultatele sunt negative pentru contacții cazului confirmat cu SARS Cov-2, aceștia putând să își reia activitatea după încheierea celor 14 zile de la ultimul contact cu cazul confirmat”, a precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.
Au fost puse în aplicare planuri întocmite pentru situațiile speciale
Vă reamintim că majoritatea polițiștilor care au intrat în contact cu Milea sunt de la postul din Bivolari, un post extrem de important la nivelul județului Iași. Fiecare polițist de frontieră are rolul său, iar lipsa unuia singur se simte. În acest caz, zeci de polițiști care își desfășurau activitatea la Bivolari nu au mai fost câteva zile la serviciu. A fost o situație dificilă, însă reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași au luat imediat măsuri pentru ca activitatea să se desfășoare ca până acum.
„Au fost luate toate măsurile aflate în competență astfel încât să fim pregătiți să îndeplinim cu succes toate misiunile specifice și să intervenim cu celeritate la orice eveniment înregistrat în zona de frontieră. Au fost puse în aplicare planuri întocmite pentru situațiile speciale și a fost constituită o rezervă de personal inclusiv de la structurile de suport”, a precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.