În perioada grea a pandemiei de COVID-19, un grup de tineri specialiști din Iași vine cu soluții, eficiente și utile, pentru pacienții care au trecut prin infecția cu periculosul virus! Este vorba despre profesioniști din zona kinetoterapiei, coordonați de ieșeanul Alexandru Lefter, care oferă exemple pentru recuperarea celor care au suferit de coronavirus. De asemenea, aceștia arată cum trebuie să procedăm, în perioada de autoizolare și de izolare, pentru a ne menține corpul sănătos. Totul are loc într-o manieră originală, fără a exista contact între pacienți și cei care oferă aceste servicii. Totul este exemplificat prin materiale video extrem de utile
În plină perioadă grea a pandemiei de COVID-19, o echipă entuziastă și dedicată de specialiști din Iași vine cu soluții eficiente și utile pentru pacienții care au trecut prin infecția cu periculosul virus! Sunt implicați profesioniști din zona kinetoterapiei, coordonați de ieșeanul Alexandru Lefter. Ei oferă exemple pentru recuperarea celor care au suferit de coronavirus. De asemenea, aceștia arată cum trebuie să procedăm, în perioada de autoizolare și de izolare, pentru a ne menține corpul sănătos. Totul se petrece într-o formă originală și fără a exista contact între pacienți și cei care oferă aceste servicii!
Cum poate kinetoterapia să-i recupereze pe pacienții care au scăpat de infecția cu COVID-19
Astfel, pe lângă tratamentele și munca infernală și admirabilă a medicilor din spitalele ieșene, echipa kinetoterapeutului Alexandru Lefter (acesta are un cabinet privat intitulat Topkineto – n.r.) se alătură acestei lupte crâncene cu virusul care face ravagii în întreaga lume. Reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI) au dialogat cu specialistul cu privire la recuperarea kinetoterapeutică a pacienților, post infecție cu COVID-19? Important de precizat că informațiile sunt oferite on-line, nefiind contact fizic cu persoanele care s-au vindecat de virus.
„Ca în cazul recuperării după orice altă afecțiune respiratorie severă, pacienții care se recuperează după infectarea cu COVID-19 au nevoie de antrenament respirator, bazat pe o serie de exerciții menite să crească capacitatea pulmonară la nivelul de dinaintea îmbolnăvirii. Aceste exerciții pot părea simple pentru o persoană care nu a suferit de o astfel de afecțiune, dar reprezintă un efort considerabil pentru o persoană care a petrecut multe zile în pat sau în izolare, iar lipsa mișcării și boala au dus la diminuarea capacității pulmonare”, arată Lefter.
Tehnici și tratamente recuperatorii folosite pentru refacerea după infecția cu virusul COVID-19
Mai departe, kinetoterapeutul dezvoltă pe această linie cu exemple concrete. El vorbește despre tehnicile și tratamentele recuperatorii folosite.
„Prima parte și cea mai importantă a programului de exerciții este constituită din exerciții simple, dar tehnice, ce presupun suflarea în diferite tuburi ale căror orificii, mai mici sau mai mari, simulează rezistența aerului pe care un pacient ar întâmpina-o în condiții de efort, precum în mers sau la urcarea scărilor. Aceste exerciții pot fi lucrate încă din perioada în care pacientul este la pat. După această etapă, exercițiile vor deveni mai dinamice și vor presupune mișcare fizică, mai ales cu brațele și trunchiul, toate fiind destinate expansiunii toracelui, astfel facilitând un aport mai mare de aer”, mai explică Alexandru.
Cum ne pot ajuta specialiștii-kinetoterapeuți după vindecarea de virusul COVID-19!
Pe de altă parte, ieșeanul motivează importanța ca persoanele ce au trecut cu bine după infecția cu COVID-19 să apeleze și la specialiștii kinetoterapeuți în acest caz și pentru recuperare. El vorbește și despre ce se întâmplă cu corpul unei asemenea persoane, post-infecție.
„Noi, kinetoterapeuții, lucrăm în cea mai mare parte a timpului cu articulații, ligamente și mușchi. După o perioadă lungă de repaus, precum o intervenție chirurgicală ce presupune imobilizare, musculatura corpului se atrofiază. În cazul pacientului post-COVID-19, noi comparăm plămânii cu mușchii atrofiați care, ca toți mușchii, necesită reabilitare. Kinetoterapeuții sunt cei care dețin cunoștințele necesare pentru a compune un plan de recuperare personalizat pentru acești pacienți. Apoi, la vindecare efectivă de virusul COVID-19, pacienții se vor împărți în două categorii.
Din prima categorie fac parte pacienții care au dezvoltat forme mai grave ale bolii și a căror capacitate pulmonară a fost afectată considerabil, atât din cauza bolii, dar și din cauza repausului forțat la pat. Și a doua categorie, cei care au avut simptome mai blânde, dar din cauza lipsei de mișcare impusă de izolare, capacitatea de efort este acum mult scăzută. În ambele situații se va resimți o stare generală de slăbiciune, de lipsă de rezistență la efort”, mai reliefează Alexandru Lefter.
Ce trebuie să facă cei vindecați de infecția cu virusul COVID-19
Mergând pe aceelași subiect, profesionistul arată ce fel de recomandări și sfaturi utile le oferă celor care s-au vindecat. Asta pentru a trece mai ușor, cu ajutorul specialiștilor, la o recuperare fructuoasă și fără complicații.
„În primul rând, pe cât posibil, să se miște, să meargă. Azi câțiva pași, mâine mai mulți. Să ceară ajutorul unui kinetoterapeut, chiar și de la distanță, on-line. Am o serie de videoclipuri tocmai pentru acești pacienți care, sunt sigur, o vreme încă vor continua să lucreze exercițiile de acasă. Videoclipurile noastre conțin absolut toate exercițiile și indicațiile necesare unui pacient pentru a reveni cât mai repede la starea fizică de înaintea îmbolnăvirii, fie că vorbim despre COVID-19 sau despre o pneumonie care nu a fost asociată virusului”, arată absolventul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.
Cine face parte din echipa kinetoterapeutului Alexandru Lefter
Cine face parte din echipa sa și cum are loc tratamentul și recuperarea sunt alte detalii povestite de kinetoterapeut reporterilor BZI. El a făcut referință la ceea ce realizează concret pentru pacienții post-COVID-19!
„Echipa noastră este formată numai din kinetoterapeuți cu diverse spectre de specializare, precum ortopedie, reumatologie sau cardio-respirator. Pentru a ne proteja pacienții și colegii, încă de la începutul situației de urgență am hotărât să închidem cabinetul. Astfel, de atunci am creat un grup de lucru on-line pentru pacienții noștri în care postăm clipuri video menite să le mențină sănătatea musculo-scheletală pe toată lungimea acestei perioade, chiar și după, gratuit. Am simțit nevoia să îi ajutăm și pe pacienții care au suferit enorm după infectarea cu COVID-19, cu atât mai mult când am realizat că nimeni nu se apleacă asupra recuperării, ci numai a bolii. Boala trece, dar sechelele ei rămân, iar acestea se pot manifesta pe o durată enormă de timp”, avertizează Alexandru Lefter.
Sfaturile kinetoterapeutului Alexandru Lefter pentru cei aflați în autoizolare sau carantină
Nu în ultimul rând, acesta face recomandări celor aflați în autoizolare sau carantină. Asta pentru a-și menține tonusul, a antrena corpul și a preveni anumite probleme musculare, osoase.
„Chiar dacă acasă nu este mediul ideal pentru mișcare, fie pentru că locuiesc în apartamente mici sau au copii de ingrijit, am realizat o serie de programe de exerciții gratuite pentru toate apartamentele, mici și mari. Invit toți cititorii pe grupul nostru de lucru on-line de pe Facebook, Comunitatea TOPKINETO, unde cu siguranță vor găsi exerciții utile pentru absolut orice membru al familiei. Clipurile pot fi vizionate atât pe grupul de lucru, cât și pe pagina noastră oficială de Facebook, TOPKINETO Recuperare Medicală sau YouTube. Sănătate bună, tuturor!”, a încheiat Alexandru Lefter.
Astfel, nu doar pentru ieșeni, este important și esențial că la Iași există o echipă de kinetoterapeuți ieșeni care vin cu soluții de recuperare dedicate pacienților COVID-19.