Cu siguranță, aceasta este una dintre cele mai spectaculoase afaceri imobiliare din Iași! În joc este o casă celebră, situată cartierul Copou și în vecinătatea Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Imobilul este situat chiar la bulevard. Proprietarul este o misterioasă femeie, stabilită tocmai în Germania. În spatele a toate acestea este un pot de peste un milion de euro, dar și o poveste senzațională. Inclusiv un mega-scandal a zguduit urbea, după 1989, atunci când acesta a venit să intre în posesia clădirii și a pământului
Detalii extrem de interesante ies la iveală! În prim-plan este una dintre cele mai spectaculoase afaceri imobiliare care s-ar putea derula la Iași! Interesant este că, deja, în zonă au fost făcute achiziții de case pe milioane bune de euro. De data aceasta este vorba despre o frumoasă și impozantă casă, amplasată în imediata apropiere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Aceasta se află în proprietatea Despinei Simionescu care locuiește în Germania. Ea a intrat în posesia imobilului și a celor câteva sute de metri pătrați din jurul acesteia în urma unui scandal-monstru. De ani buni, Simionescu a scos la vânzare construcția. Cu toate acestea, de aproape trei ani s-a lăsat o liniște apăsătoare pe întreaga afacere.
„În urmă cu trei ani, așa cum stipulează legea, proprietarul a venit la noi pentru a solicita documentele necesare atunci când vine vorba de a vinde o clădire aflată pe Lista Monumentelor Istorice (LMI). De atunci nu am mai primit nicio veste sau o solicitare în acest sens. Oricum, proprietarul Despina Simionescu este plecată în Germania”, au transmis oficialii Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.
Totuși, se pare că urmașii acesteia și-au propus ca anul acesta să ajungă la Iași pentru a prelua întreg procesul de vânzare sau să facă, așa cum a anunțat inițial Simionescu, să o doneze Facultății de Drept de la „Cuza”.
Preluată după un scandal-monstru. A anunțat că vrea să o doneze Facultății de Drept din cadrul Universității „Cuza”
De reamintit că, la mijlocul anilor ’90, frații Călin și Despina Esmeralda Simionescu, pe de o parte, și Consiliul Județean Iași, pe de alt parte, au început, din anul 1995, o cruntă bătălie în instanță pentru valoroasă clădire din Copou, cunoscută drept Casa Jora. Astfel, după zece ani de procese, abia în 2005, Esmeralda Simionescu a intrat în posesia acesteia. Dar nu în liniște, ci după un scandal-monstru în care au fost implicați inclusiv executori judecătorești, polițiști și oficiali ai statului german. La acel moment, acolo funcționa Centrul Cultural German. Pentru a-și lua proprietatea, conducerea și angajații acestei instituții au fost evacuați cu forța. Încă de atunci, Despina Simionescu mărturisea:
„Vreau să donez această casă Facultății de Drept din Iași, pentru că o mare parte din familia mea a făcut Dreptul aici. Aici veneau la tatăl meu personalități ale vremii ca Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu sau Petre Andrei. În această casă a fost chiar și o revistă, «Moldova Juridică», făcută de tatăl meu, împreună cu Demostene Botez”. Atunci, administrator al construcției era Consiliul Județean Iași.
Clădirea a fost estimată, inițial, la aproximativ 1,5 milioane de euro
Mult dorita casă este situată în imediata apropiere a Universității „Cuza” și în vecinătatea Institutului Francez, respectiv a sediului Arhivelor Naționale. Aceasta este în topul clădirilor trecute pe Lista Monumentelor Istorice și figurează la numărul 21 de pe Bulevardul Carol I. Bijuteria arhitecturală datează din secolul al XIX-lea. Ca valoare pe piața imobiliară, clădirea a fost estimată inițial și la aproximativ 1,5 milioane de euro. Un alt aspect interesat este că, în 2017, Esmeralda Simionescu a inițiat o acțiune de declasare (scoaterea de pe Lista Monumentelor Istorice) pentru a putea să o vândă, eventual, mai ușor.
S-a încercat răscumpărarea casei de către Statul român
Un alt moment important în toată această încâlcită poveste ține de intervenția autorităților locale. Acestea au încercat să o despăgubească pe Simionescu. Într-o hotărâre aparținând Consiliului Județean Iași, din anul 1999, comisia de aplicare a Legii 112/1995, pentru reglementarea situației juridice, acorda următoarele despăgubiri familiei Simionescu: 258.611 lei vechi pentru valoarea imobilului, evaluare făcută, însă, tocmai în 1990, și suma de 6.128.892 de lei pentru terenul aferent, evaluare făcută în februarie 1992.
Ulterior, pe data de 12 iulie 2001, în cadrul unui proces, Judecătoria Iași a estimat că imobilul din Copou valorează circa 3,8 miliarde de lei vechi. Mai mult, în cursul anului 2000, Tribunalul Iași a stabilit un drept de creanță către Consiliul Județean și Societatea Romano-Germană, în valoare de 1,7 miliarde lei vechi, însa s-a constatat că cele două instituții trebuie să plătească o taxă de timbru în valoare de 53 de milioane de lei vechi. Peste toate acestea, cinci ani mai târziu, familia Simionescu devenea proprietarul cu acte în regulă a Casei Jora. Totuși, de atunci și până acum, clădirea a fost închisă și nu s-a mai investit nimic în ea. Cu toate acestea, ea este într-o stare bună și, anul trecut au mai fost făcute lucrări de întreținere și de igienizare.